26.2.11

Διαχείριση Πνευματικών Δικαιωμάτων: Κοροϊδία;...


Μετά από ένα μήνα έρευνας στη νομοθεσία και στην αγορά για να διαπιστώσουμε τί ισχύει αναφορικά με τη διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων και την απόδοση αμοιβών σε καλλιτέχνες δημιουργούς καταλήξαμε σε μια σειρά συμπεράσματα:
Ενώ οι ραδιοφωνικοί σταθμοί τόσο στο διαδίκτυο όσο και οι συμβατικοί μαζί με τα τηλεοπτικά κανάλια υποβάλουν τις λίστες αναπαραγωγής με τα τραγούδια που παίζουν (ενδεικτικές λίστες), από εκεί κι έπειτα το χάος.
Και γινόμαστε συγκεκριμένοι:...

Όλες οι χιλιάδες των καφέ που παίζουν μουσική, παρότι πληρώνουν ποσά για πνευματικά δικαιώματα (1000-5000 ευρώ ετησίως), δεν κοινοποιούν τα τραγούδια που έπαιξαν, πουθενά.Σε κανέναν οργανισμό διαχείρισης. Το ίδιο ισχύει και για τα λοιπά καταστήματα και επιχειρήσεις όπως γυμναστήρια, κομμωτήρια, ιατρεία, λιανεμπόριο, ταβέρνες, εστιατόρια, ουζερί κλπ.

Υπολογίζοντας λοιπόν ότι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί είναι μόλις κάποιες δεκάδες αφενός ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις είναι δεκάδες χιλιάδες, η αδικία που συντελείται είναι παραπάνω από προφανής.

Οι οργανισμοί αποδίδουν δικαιώματα (όταν συμβαίνει αυτό) βασιζόμενοι σε ένα μικρό ποσοστό της δημόσιας εκτέλεσης και άρα είναι εξ ορισμού το σύστημα λανθασμένο και ΑΔΙΚΟ.

Ο νόμος 2121/93 που διέπει τα πνευματικά δικαιώματα, παρότι έλαβε τροποποιήσεις από τότε μέχρι σήμερα, αυτές δεν αφορούσαν τη θέσπιση ικανής αποτελεσματικότητας συστήματος απόδοσης δικαιωμάτων.

Επιπλέον, ο νομοθέτης δεν νοιάζεται καθόλου για το δικαίωμα των επιχειρήσεων να παίζουν μουσική ελεύθερη από πνευματικά δικαιώματα (Δημόσιο Αγαθό - Public Domain) που έχουν προσφέρει οι δημιουργοί της έτσι ΕΛΕΥΘΕΡΗ στο κοινό (βλέπε Μίκη Θεοδωράκη 1000 τραγούδια).

Άλλος ένας εισπρακτικός μηχανισμός δηλαδή που στοχεύει στη σώρευση εσόδων από επιχειρήσεις που τουλάχιστον αδίκως μοιράζονται όταν αυτό λαμβάνει χώρα.

Το πόσο "παρατημένο" είναι το θέμα από την Πολιτεία κατοπτρίζεται στο γεγονός ότι αν μπει κάποιος στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (www.opi.gr), θα δει 2 πράγματα:
α) Τα αμοιβολόγια των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης που εποπτεύει ο ΟΠΙ δεν είναι ενημερωμένα από το 2008, 2009
β) Στην ενότητα "νομοθεσία" εντελώς τυχαία υπάρχουν μόνο καταδικαστικές αποφάσεις για επιχειρήσεις που δεν ήθελαν να αποδώσουν αμοιβές και ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ.

Συνεχίζουμε να προσπαθούμε, στην κατεύθυνση της ελεύθερης επιλογής των επιχειρήσεων για το είδος της μουσικής που θα παίζουν στα μαγαζιά τους χωρίς να πληρώνουν για κάτι "με το έτσι θέλω" επειδή το Κράτος υποστηρίζει συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ομάδα Διαχείρισης
FAIRMUSIC
http://www.fairmusic.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: