27.2.11

Εγκατέλειψαν τα στέκια τους οι πολιτικοί...


Oι πολιτικοί βλάπτουν πλέον σοβαρά τη φήμη, την πελατεία και την εικόνα ακόμη και των καλύτερων εστιατορίων. Δύο εστιατόρια στο Κολωνάκι, στα οποία σύχναζε επί δεκαετίες η ελίτ της πολιτικής ζωής του τόπου, έχασαν το 40% της πελατείας τους, Μαζί με τους πελάτες τους έχασαν και τους πολιτικούς. Το μεν εστιατόριο «17», της οδού Λυκαβηττού, αραίωσε από πολιτικούς, στο δε άλλο, στο «18» της οδού Σουηδίας, ο ιδιοκτήτης του αφαίρεσε από τους τοίχους τις...φωτογραφίες των πολιτικών και στη θέση τους τοποθέτησε άλλους πίνακες και δικά του... σκίτσα, συνοδευόμενα με χιουμοριστικές λεζάντες. Οι ιδιοκτήτες και των δύο παραδέχονται ότι έτσι όπως πάει η κατάσταση, με τις συχνές πορείες στο κέντρο, τα επεισόδια, τα δακρυγόνα, τους αποκλεισμούς των δρόμων, τους προπηλακισμούς πολιτικών την ώρα που τρώνε, την απαγόρευση του καπνίσματος, πάνε για κλείσιμο. Ή, αν δεν κλείσουν, το σκέφτονται σοβαρά να μετακομίσουν σε άλλη περιοχή, μακριά από το κέντρο.

«Οι πολιτικοί ξαφνικά σταμάτησαν να έρχονται στο “18”» λέει ο θεσσαλός ιδιοκτήτης του κ. Γιάννης Παπαγιάννης , ο οποίος επί σειρά ετών υποδεχόταν
στο πολυτελές εστιατόριό του τον κ. Κ. Καραμανλή για ένα ποτό ή για ένα καλό δείπνο. «Τέλος εποχής για όλους» αναφέρει και δηλώνει ότι η πελατεία του μειώθηκε σημαντικά. Τόσο που για να τη διατηρήσει αναγκάστηκε, λένε, να κάνει δύο πράγματα: Πρώτον, να καθιερώσει στο πολυτελές μαγαζί του... happy hour από τις 13.00 ως τις 17.00 προσφέροντας ποτό και φαγητό με έκπτωση 20%. Δεύτερον, να κατεβάσει από τους τοίχους τις φωτογραφίες των πολιτικών. Και ήταν πολλές και ενδιαφέρουσες, οι οποίες απεικόνιζαν στιγμές χαλάρωσης των πολιτικών (κυρίως του κ. Καραμανλή) με φίλους τους, να πίνουν, να τσουγκρίζουν ποτήρια, να τρώνε το φοβερό μενού που διαθέτει και να φωτογραφίζονται με άλλους πελάτες.

Ο κ. Παπαγιάννης ωστόσο είναι πολύ προσεκτικός με τους πελάτες του και κυρίως με τους πολιτικούς και όσον αφορά τις φωτογραφίες που αφαίρεσε εξηγεί: «Τις αφαίρεσα, έτσι, για ανανέωση, τις πήγα όλες στην αποθήκη» - χωρίς να θελήσει να επεκταθεί. Οπως δεν θέλει να αποκαλύψει ονόματα πολιτικών που τρώνε στο μαγαζί του: «Δεν θέλω να πω ονόματα, μήπως και ξεχάσω κανέναν και παρεξηγηθεί» λέει χαμογελώντας.

Και όμως πέραν του κ. Καραμανλή (η παρουσία του οποίου στο «18» την ώρα που συνεδρίαζε η Βουλή προκάλεσε την αντίδραση του κ. Γ. Καρατζαφέρη ) κατά καιρούς πέρασαν από εκεί, σύμφωνα με μαρτυρίες πελατών του, ο κ. Κ.Σημίτης (όταν ήταν υπουργός), η κυρία Βάσω Παπανδρέου και πολλοί βουλευτές, υπουργοί και στελέχη και των δύο μεγάλων κομμάτων.

Αδειάζει το στέκι του Ρεν

Αντιθέτως, στους τοίχους του «17» δεν υπάρχουν φωτογραφίες πολιτικών, παρά μια μεγάλη του Φρανκ Σινάτρα με ιδιόχειρη αφιέρωση στον 79χρονο ιδιοκτήτη κ. Φώτη Κρικζώνη. «Ο μπάρμαν», όπως αυτοαποκαλείται (και όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου με την αυτοβιογραφία του), με τον επαγγελματισμό που τον διακρίνει, έχει σερβίρει τους περισσότερους πολιτικούς από κάθε άλλον εστιάτορα στην Ελλάδα. Εχει σερβίρει τον Γουίνστον Τσόρτσιλ (του προσέφερε το αγαπημένο του malt ουίσκι συνοδευόμενο από μπουκιές παστράμι). Εχει σερβίρει προέδρους της Δημοκρατίας, πρωθυπουργούς, πρίγκιπες, ακόμη και τους ανθρώπους της τρόικας.

Το «17» είναι το αγαπημένο στέκι των πολιτικών, το εστιατόριο του επιτρόπου κ. Ολι Ρεν, στον οποίο αρέσουν πολύ τα γεμιστά: «Εχω πτώση της πελατείας μου κατά 40%.Αλλά τι περιμένεις με όλα αυτά που γίνονται στο κέντρο της πόλης μας;Σκέφτομαιτώρα να εγκαταλείψω το κέντρο». λέει και αμέσως μετά αναφέρεται στο πρόσφατο περιστατικό που συνέβη με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπα: «Μπήκε μέσα στο “17” για να γευματίσει ο άνθρωπος. Απ΄ έξω είχαν μαζευτεί διάφοροι που του φώναζαν διάφορα συνθήματα, όπως “τρως από το αίμα του λαού”. Ηταν, νομίζω, συνδικαλιστές. Ορισμένους από αυτούς τούς είχε “φτιάξει” ο ίδιος ο κ.Πρωτόπαπας όταν ήταν πρόεδρος της ΓΣΕΕ» είπε αποδοκιμάζοντας τα όσα έγιναν στην οδό Λυκαβηττού, με την Αστυνομία που συγκεντρώθηκε απ΄ έξω. «Φτάσαμε στο σημείο να τρώμε υπό την προστασία της Αστυνομίας» είπαν χαριτολογώντας μερικοί από τους πελάτες.

Ο φόβος... του καφέ

Οι πολιτικοί εγκατέλειψαν τα στέκια τους. Για «λόγους ασφαλείας», όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, αλλά και από τον φόβο μήπως προπηλακιστούν από διάφορα άτομα (κυρίως οργανωμένα σε διάφορα περιθωριακά σχήματα), τα οποία γνωρίζουν πού ακριβώς συχνάζουν. Για παράδειγμα, οι καφετέριες στον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου παραμένουν εδώ και αρκετούς μήνες (μετά τους προπηλακισμούς που υπέστησαν ορισμένοι πολιτικοί που έπιναν τον καφέ τους ή γευμάτιζαν εκεί) χωρίς πολιτικά πρόσωπα. Αλλά και οι πολίτες παραμένουν μακριά από αυτά τα στέκια, εξαιτίας του ίδιου φόβου που έχουν και οι πολιτικοί. Δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να είναι οι λεγόμενες «παράπλευρες απώλειες». Ο κ. Παπαγιάννης του «18» ωστόσο επιμένει ότι η μείωση της πελατείας του δεν έχει μόνο σχέση με τους πολιτικούς, αφού πολλοί πελάτες πήγαιναν στο παρελθόν εκεί ειδικά για να συναντήσουν πολιτικούς και να φωτογραφηθούν μαζί τους. Γεγονός όμως είναι ότι οι πολιτικοί, όπως και ο ίδιος βεβαιώνει, αραίωσαν τις επισκέψεις στο μαγαζί του. Στο «17» ο καλύτερος πελάτης, όπως αναφέρει ο κ. Κρικζώνης, παραμένει ο κ. Θ. Πάγκαλος , αν και τελευταία έχει αραιώσει τις επισκέψεις του: «Είναι σαν μικρό παιδί.Μπορεί αν τον πειράξεις να σε βρίσει,αλλά γρήγορα το ξεχνά».

Επιτέθηκαν στους «ταραξίες»

[Ο κ. Κ. Σημίτης (με τη σύζυγό του σε παλαιότερη έξοδό τους) έγινε στόχος θαμώνων σε ταβέρνα στην Καλλιθέα ]
Ο κ. Κ. Σημίτης (με τη σύζυγό του σε παλαιότερη έξοδό τους) έγινε στόχος θαμώνων σε ταβέρνα στην Καλλιθέα
Στο «Μαγέρικο της Θέκλας», ένα μικρό εστιατόριο στην Καλλιθέα, δειπνούσε τις προάλλες παρέα με φίλους τουο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, όταν σηκώθηκεκάποια στιγμή να φύγει. Μερικοί πελάτες που κάθονταν σε διπλανό τραπέζι επιχείρησαν να του επιτεθούν φραστικά, λέγοντάς του κάτι για τα Ιμια. Και συνέβητότε το απρόοπτο:οι υπόλοιποι πελάτες διαμαρτυρήθηκαν, αγανάκτησαν με τη φραστική επίθεση που επιχειρήθηκε εναντίον του πρώην πρωθυπουργού και επιτέθηκαν με τη σειρά τους στους «ταραξίες». Αποτέλεσμα; Οι «ταραξίες»απομονώθηκαν και αναγκάστηκαν να φύγουν από το εστιατόριο. Ηταν η δεύτερη φορά που ορισμένοι επιχείρησαν να προπηλακίσουν τον πρώην πρωθυπουργό. Η πρώτη ήταν στην οδό Ακαδημίας, όπου δέχθηκε φραστική επίθεση από αντιεξουσιαστές.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: