28.2.11

Βαριές καµπάνες για τη «µαύρη εργασία» Κατασχέσεις σε εργοδότες που δεν δηλώνουν έλληνες και αλλοδαπούς εργαζοµένους...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΙΑΣ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ
Μάστιγα έχει γίνει το πρόβληµα της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα.
Με σκληρές ποινές, που µπορεί να φτάνουν έως και τη δήµευση περιουσίας, αναµένεται να έρχονται αντιµέτωποι το επόµενο διάστηµα οι εργοδότες που απασχολούν προσωπικό µε «µαύρη εργασία».

Το... µέτρο αυτό εξετάζεταιστο πλαίσιο υιοθέτησης της κοινοτικής Οδηγίαςπου προβλέπει την επιβολή κυρώσεων κατά εργοδοτών οι οποίοι δεν δηλώνουν έλληνες και αλλοδαπούς εργαζοµένους και θατεθεί κατά τη σηµερινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουµάνη και της υφυπουργού Εργασίας Αννας Νταλάρα µε τη ΓΣΕΕ.

Σύµφωναµε πληροφορίες,η πρόταση ακόµη και γιαδήµευση περιουσίας θα κατατεθεί από πλευράς Συνοµοσπονδίας, ενώ και το κυβερνητικό επιτελείο εµφανίζεται θετικό σε όποιο µέτρο θα µπορούσε να δώσει τέλος στο πρόβληµα της αδήλωτης εργασίας, η οποία φτάνει στο 20% του ΑΕΠ και στερεί από ταΤαµεία έσοδα 6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Προκειµένου ναδιασφαλιστεί η πάταξητης µαύρηςεργασίας, εκτός από την πρόβλεψη αυστηρότατων κυρώσεων, υπάρχουν σκέψειςγια αναβάθµιση και εντονότερηενεργοποίηση του Σώµατος Επιθεωρητών Εργασίας, τοοποίο θα αναλάβει εντατικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις.

ςτο ΕΠΊΚΕΝΤΡΟ της συνάντησης θα βρεθεί και η επικείµενη επικαιροποίηση των κριτηρίων στη βάση των οποίων χορηγούνται οι άδειες παραµονής σε µετανάστες που διαµένουν νόµιµα στη χώρα.Σύµφωνα µε την επεξεργασία που έχει γίνει από το υπουργείο Εργασίας, υπάρχει ορατός κίνδυνος αρκετοί αλλοδαποί να εκπέσουν της νοµιµότητας, καθώς αντιµετωπίζουν δυσχέρεια στηνεξεύρεση των απαιτούµενων ενσήµωνγια τη χορήγηση άδειας.

Για τον λόγο αυτόνπροωθούνται ευνοϊκότερεςδιαδικασίες γιατην έκδοση ή ανανέωση των αδειών. Οπως πρόσφατα είχε αναφέρειη κ. Νταλάρα εξετάζεται κατά κύριο λόγο να µειωθεί οαπαιτούµενοςαριθµός ενσήµων, ενώ µελετάται και το ενδεχόµενο να υπάρξουν ειδικές ρυθµίσεις και για µετανάστες που έχασαν στοπρόσφατο παρελθόν τη δυνατότητα ανανέωσης της άδειας παραµονής τους εξαιτίας έλλειψης ενσήµων.

Οι εκτιµήσεις αναφέρουν ότι περίπου 500.000 µετανάστες, οι οποίοι διαµένουν επίσειρά ετών στη χώρα,θα µπορέσουν να κάνουν χρήση των ρυθµίσεων αυτώνώστε ναµην περάσουν σε καθεστώς παρανοµίας, κάτι πουθα δηµιουργούσε επιπλέον προβλήµατα µε δεδοµένο το αγκάθι των λαθροµεταναστών το οποίο ήδη αντιµετωπίζει η χώρα.

Παράλληλα, στο τραπέζιτων συζητήσεωνπου έχειξεκινήσει η ηγεσία τουυπουργείου Εργασίας µε συνδικαλιστικούς φορείς, κοινωνικές οργανώσεις και εκπροσώπους µεταναστών, είναι και η ενδεχόµενη πρόβλεψη να αποκτούν δικαίωµα εργασίας όσοι παράνοµοι µετανάστες υπαχθούν στο λεγόµενο «καθεστώς ανοχής», που συνεπάγεται πως δεν µπορούν να απελαθούν άµεσα από την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: