28.2.11

Ταμβακάκης: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν πουλά τα ασημικά του...


Μήνυμα με αποδέκτες εντός και εκτός των συνόρων απέστειλε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης αναφερόμενος εμμέσως στις πιέσεις για αναδιάταξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος το συντομότερο δυνατόν και για πωλήσεις ενεργητικού για άντληση ρευστότητας.

«Δε... θα πουλήσει τα ασημικά του το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται εντός των ελληνικών συνόρων», υπογράμμισε.

«Η ουσία είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να παρουσιάσουν αναλυτικές εκθέσεις και να δεσμευτούν έναντι της ΕΚΤ με ποιους τρόπους θα αρχίσουν να αποπληρώνουν τη ρευστότητα που τους έχει παρασχεθεί. Με ποιον τρόπο θα απεξαρτηθούν από τη βοήθειά της και από τις κρατικές εγγυήσεις. Αυτό είναι το νέο πλαίσιο. Είναι υπαρκτό, είναι εδώ, είναι μπροστά μας» πρόσθεσε.

Όπως είπε, η Εθνική πιστεύει ότι «το ελληνικό πιστωτικό σύστημα οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες και να διαμορφώσει το ίδιο την τύχη του. Να λάβει αυτό τις αποφάσεις για το μέλλον του, να μην αφεθεί και να μην αφήσει να τις λάβουν άλλοι γι' αυτό, χωρίς αυτό, ώστε να διατηρήσει τον χαρακτήρα του ως μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, να διατηρήσει το ευρύ δίκτυο που επί μια δωδεκαετία έχει οικοδομήσει στην ευρύτερη περιοχή».

Για το θέμα της συγχώνευσης Εθνικής - Alpha Bank ο κ. Ταμβακάκης τόνισε ότι «η πρόταση της Εθνικής ήταν φιλική, βιώσιμη και ελπιδοφόρα και όχι επιθετική κίνηση που δεν ταιριάζει στην ΕΤΕ».

Στην ίδια εκδήλωση, που πραγματοποίησε το ΙΣΤΑΜΕ, ο κ. Ταμβακάκης επισήμανε ότι «χρειάζεται η χώρα μας να προσελκύσει νέες επενδύσεις και γρήγορες νίκες που μπορούμε να δώσουμε μόνο όταν επανέλθει η αξιοπιστία μας διεθνώς».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος σε μελέτη του ιδρύματος για την αξιοποίηση 50 δισ. ευρώ από τη δημόσια ακίνητη περιουσία, ανέφερε ότι αυτό θα έχει μακροχρόνιο όφελος για το εθνικό παραγόμενο προϊόν κατά 17%.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε για μακροπρόθεσμο πρόγραμμα επενδύσεων, 2,1 δισ. ευρώ που θα εξαγγελθούν στις 20 Μαρτίου κατά την πρώτη προκήρυξη του επενδυτικού νόμου.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: