26.2.11

Εξεγέρσεις σε Μέση Ανατολή-Β.Αφρική...


Κρίσιμα για το μέλλον της Λιβύης αναμένεται να είναι τα επόμενα 24ωρα. Η διεθνής κοινότητα ξυπνά από το λήθαργό της, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ανακοινώνει μονομερείς κυρώσεις εις βάρος του καθεστώτος Καντάφι. Εκτάκτως συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας, από το οποίο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε να... αναλάβει αποφασιστική δράση. Στην Τρίπολη, το καθεστώς δηλώνει τώρα έτοιμο να διαπραγματευθεί με τους εξεγερθέντες, αφού το αιματοκύλισμα δεν κατάφερε να σταματήσει τη λαϊκή πλημμυρίδα. Το enet.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο, λεπτό προς λεπτό.

Ο δευτερότοκος γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ Αλ-Ισλάμ μίλησε το βράδυ της Παρασκευής σε ξένους δημοσιογράφους και ανακοίνωσε ότι ο στρατός αποφάσισε να μην επιτίθεται στους "τρομοκράτες", όπως αποκαλεί το καθεστώς όσους έχουν ξεσηκωθεί. Υποστήριξε ότι ανοίγει ο δρόμος των ειρηνικών διαπραγματεύσεων και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτές να ξεκινήσουν άμεσα.

Ισχυρίστηκε ότι στη χώρα επικρατεί ηρεμία και οι δρόμοι της Τρίπολης είναι γεμάτοι από πλήθη που γιορτάζουν τη μακρόχρονη διακυβέρνηση του Καντάφι. Πρόκειται για την εικόνα που προσπαθούν να περάσουν στον έξω κόσμο τα κρατικά ΜΜΕ, ως αντίβαρο στις εικόνες βίας, στους πανηγυρισμούς των στασιαστών στις περιοχές που δεν βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο του καθεστώτος και στις μαρτυρίες για σφαγή.

Ο Σαΐφ Αλ-Ισλάμ είπε στους δημοσιογράφους ότι πρόκειται για ψέματα των εχθρικών στη Λιβύη διεθνών ΜΜΕ. "Θέλουν να εμφανίσουν τη Λιβύη να καίγεται, ότι υπάρχει μια μεγάλη επανάσταση εδώ. Κάνουν λάθος. Είμαστε ενωμένοι".

Παίζοντας για ακόμη μια φορά το χαρτί του καθεστώτος που αποτελεί ανάχωμα στον Ισλαμισμό, υποστήριξε ότι εξτρεμιστές στις πόλεις που έχουν απελευθερωθεί δεν αφήνουν τα κορίτσια να πάνε στο σχολείο.

Σφίγγει ο κλοιός - Κυρώσεις επέβαλαν οι ΗΠΑ

Λίγη ώρα αργότερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται κυρώσεις στο καθεστώς, όπως το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και των λογαριασμών του Καντάφι, των τριών γιων του και της κόρης του. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος ότι έχουν ως στόχο την κυβέρνηση του Καντάφι και προστατεύουν τους πόρους που ανήκουν στο λαό της Λιβύης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι το καθεστώς που κυβερνά τη Λιβύη παραβίασε τη διεθνή νομιμότητα, αλλά και την κοινή αξιοπρέπεια και θα πρέπει να λογοδοτήσει.

Οι ΗΠΑ έκλεισαν την πρεσβεία τους στην Τρίπολη.

Εν τω μεταξύ, στη Νέα Υόρκη, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει δράση, υπογραμμίζοντας ότι οι όποιες καθυστερήσεις θα έχουν κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Εκτίμησε ότι ο αριθμός των νεκρών έχουν ξεπεράσει τους χίλιους.

Κλαίγοντας, ο πρεσβευτής της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει το λαό του.

Σε προσχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δόθηκε στη δημοσιότητα, γίενται αναφορά σε κυρώσεις, πάγωμα των λογαριασμών αξιωματούχων και επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών εις βάρος τους, εμπάργκο στην πώληση όπλων. Ανοίγει το δρόμο για παραπομπή των υπευθύνων για τη σφαγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Σήμερα το μεσημέρι, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι είχε συνομιλίες με τους ομολόγους του από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τουρκία και συμφώνησαν στην ανάγκη ανάληψης δράσης από τον ΟΗΕ και την Ε.Ε.

To χρονολόγιο

(όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας)

► 15:26 ΤΥΝΗΣΙΑ: Οι δυνάμεις ασφαλείας της Τυνησίας διέλυσαν με δακρυγόνα αντικυβερνητική διαδήλωση. Περίπου 300 άτομα είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Κουκουλοφόροι αστυνομικοί κυνηγούσαν τους διαδηλωτές την ώρα που το έσκαγαν.

► 14:42 ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ο Ντέιβιντ Κάμερον γνωστοποίησε ότι είχε συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ, το Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον Ταγίπ Ερντογάν και συμφώνησαν ότι ΟΗΕ και Ε.Ε. πρέπει να δράσουν για να προστατεύσουν το λαό της Λιβύης

► 14:19 ΙΤΑΛΙΑ: "Φαίνεται ότι ο Καντάφι δεν έχει πλέον τον έλεγχο της κατάστασης στη Λιβύη", δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οικονομικός σύμμαχος του Καντάφι.

► 12:57 ΥΕΜΕΝΗ: Την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές διακήρυξαν οι αρχηγοί των δύο πιο σημαντικών φυλών της χώρας, της Χάσεντ και της Μπακίλ. Οι αρχές διαψεύδουν ότι άνοιξαν πυρ το βράδυ κατά των διαδηλωτών. Υποστηρίζουν ότι απάντησαν σε πυρά που δέχτηκαν από ενόπλους.

► 11:47 ΕΛΛΑΔΑ: Έφτασε στην Κρήτη το επιβατηγό «Ελ. Βενιζέλος». Μετέφερε 2.800 Κινέζους και άλλους ξένους ηπήκοους από τη Λιβύη. Δυο ακόμη πλοία από την Λιβύη αναμένονται ακόμη σήμερα στο Ηράκλειο.

► 11:42 ΜΠΑΧΡΕΪΝ: Ο ηγέτης της σιιτικής αντιπολίτευσης, Χάσαν Μουσαϊμάα, επιστρέφει το μεσημέρι στη χώρα από το Λίβανο, καθώς οι τοπικές αρχές του επέστρεψαν το διαβατήριό του.

► 11:40 ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Συγγνώμη ζήτησε, μέσω του Facebook, το Ανώτατο Συμβούλιο των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων για τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν τη νύχτα μεταξύ διαδηλωτών και στρατονόμων. Οι στρατιώτες συγκρούστηκαν με πολίτες που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την πλατεία Ταχρίρ, μετά την εφαρμογή της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

► 10:41 ΥΕΜΕΝΗ: Νοσοκομειακές πηγές στο Άντεν γνωστοποίησαν ότι τη νύχτα σκοτώθηκαν τρεις διαδηλωτές. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δυνάμεις ασφαλείας ανοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους που πραγματοποιούσε καθιστική διαμαρτυρία.

► 10:19 ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: O Ούγκο Τσάβες εξέφρασε την υποστήριξή του στο καθεστώς Καντάφι, κρατώντας ωστόσο αποστάσεις από τις τελευταίες πράξεις του. Αποκάλεσε από την τηλεόραση τον Μουαμάρ Καντάφι φίλο του και πρόσθεσε: "Στηρίζουμε την κυβέρνηση της Λιβύης, την ανεξαρτησία της Λιβύης. Θέλουμε ειρήνη στη Λιβύη και πρέπει να αντισταθούμε σε όσους σχεδιάζουν παρεμβάσεις".
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: