1.11.23

Ο τρόμος της ενημέρωσης...


Είπα να βάλω το «ενημέρωσης» σε εισαγωγικά. Αλλά τέτοιες ώρες τέτοια λόγια. Με ή χωρίς εισαγωγικά αυτή η ενημέρωση, ως έχει, μας προτείνεται, αορίστως, να καταναλώσουμε κι όποιος θέλει ψωνίζει. 

Διαφορετικά, αν μπορείς κάνε κι αλλιώς. Υποσχέθηκα χθες να πω δυο λόγια σήμερα για τον... «άλλο τρόμο», όχι τον φυσικό που τον προκαλούν φυσικά αίτια, όπως οι πλημμύρες λόγου χάριν ή τεχνητά, όπως η ακρίβεια, αλλά τον αφύσικο, αυτόν «που παρασκευάζεται και σερβίρεται με ανάλογη γαρνιτούρα», αφού «πρώτα δοκιμάζεται στα video games σε ηλικίες τρυφερές» σαν μοντέλο.

Αφορμή μού έδωσε ο Αρης Χατζηστεφάνου στη «Συντακτών του Σαββατοκύριακου», με το ανατριχιαστικό «Ενα ισραηλινό Μάτριξ στη Νέα Υόρκη», για μια εκστρατεία ενημέρωσης (αχρείαστα τα εισαγωγικά), σαν διαφημιστική καμπάνια, που εξελίσσεται στη Νέα Υόρκη (δεν αποκλείονται και άλλες πόλεις των ΗΠΑ), κυρίως με δαπάνες του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών (αποκάλυψη του δικτύου ενημέρωσης Politico αυτό), από τότε που «άναψε το φιτίλι» ξανά (πρώτη η Χαμάς, δεν διαφωνώ) στα ισραηλινο-παλαιστινιακά εδάφη (ή μήπως δεν είναι ορθός ο χαρακτηρισμός «έδαφος» ως προ την Παλαιστίνη και είναι χώρα οιονεί ανεδαφική; Δεν είναι καν χώρα, είναι αρχή).

Αλλά δεν είναι μόνο οι φιλοπολεμικές (γιατί ειρηνιστικές δεν τις λες με τίποτα) ρεκλάμες ενημέρωσης για τα δίκαια των Ισραηλινών (άρα, αδικίες της Χαμάς˙ ή μήπως και όλων των Παλαιστινίων αδιακρίτως;). «Βρίσκονται υπό διωγμό», κλείνοντας μυστικά ραντεβού (στη χούντα το λέγαμε «βγήκαν στην παρανομία») και Εβραίοι της Νέας Υόρκης, οι οποίοι «καταγγέλλουν εγκλήματα κράτους που υποστηρίζει ότι κάθε ενέργεια γίνεται στο όνομά τους». 

Ομοίως «στην παρανομία» διατυπώνουν μη αρεστές στον Νετανιάχου απόψεις και «σχετικά γνωστοί ηθοποιοί και κωμικοί» (Αμερικανοί αυτοί) φοβούμενοι «μαύρες λίστες» και επιπτώσεις στην καριέρα τους. Να θυμίσω ποιας εθνικότητας ονόματα έφεραν οι κατάπτυστες μαύρες λίστες Μακάρθι; Δεν θα το κάνω. Θα πω ακόμα λίγα αύριο…

Πέτρος Μανταίος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: