28.11.23

Ο Ταγίπ στην Αθήνα...


Στις 4 Μαρτίου 2013 πραγματοποιήθηκε, στην Κωνσταντινούπολη, η δεύτερη συνεδρίαση του νέου μηχανισμού προώθησης της συνεργασίας ...στους αποκαλούμενους τομείς «χαμηλής πολιτικής», του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας. Υπό την προεδρία των πρωθυπουργών Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά και Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, υπεγράφησαν κείμενα συμφωνιών στους τομείς της υγείας, του τουρισμού, της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης, της αθλητικής συνεργασίας, της γυναικείας επιχειρηματικότητας κ.ά.

Στην Τρίτη συνεδρίαση στην Αθήνα, στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2014, υπό τους Αντώνη Σαμαρά και Αχμέτ Νταβούτογλου, υπεγράφη κοινή δήλωση των δύο πρωθυπουργών και διοργανώθηκε επιχειρηματικό φόρουμ.

Στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα πραγματοποιείται το επόμενο ΑΣΣ. Έρχεται ο Ερντογάν στην Αθήνα και ουδείς λογικός περιμένει ρόδα και κρίνα. Οι προβλέψεις λένε ότι θα βρέχει, λες κι ο καιρός χαρές δεν έχει. Κι ο πρώην πρωθυπουργός, που έχει την εμπειρία των δύο εκ των τεσσάρων ΑΣΣ, δηλώνει: «Νομίζω πως δεν είναι καλή ιδέα η επίσκεψη».

Δεν ακπλήσσει η αντίρρηση. Οι απόψεις του γνωστές. Γνωστά και όσα έχουν προηγηθεί, από το τουρκολιβυκό μνημόνιο τον Νοέμβριο του 2019 και την έξοδο του «Ορούτς Ρέις» το καλοκαίρι του 2020 έως τις ευθείες πολεμικές απειλές.

Οι επισκέψεις δεν είναι ούτε καλές, ούτε κακές. Είναι ικανές, όμως, να διώξουν τον ελέφαντα από το δωμάτιο, να μη βρεθούμε πάλι πάνω σε αεροπλάνα και βαπόρια, να μπλέξουν καλώδια και να γυρίσουν πίσω τα ρολόγια; Ωραία η θετική ατζέντα και τα συμβολικά. Διάλειμμα για διαφημίσεις, με συμφωνίες θετικού αθροίσματος, «καζάν καζάν», που αρέσει και στον κ. Ερντογάν.

Διάλειμμα για διαφημίσεις. Η ταινία έχει τις προκλήσεις, τους αναθεωρητισμούς και τις σταθερά επεκτατικές προσεγγίσεις. Η ταινία έχει τις προκλήσεις και εκεί, όσο δεν υπάρχει αλλαγή παραδείγματος, δεν μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις...

Κατερίνα Τζωρτζινάκη 

Η Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: