28.11.23

«Εγώ κάνω καλά τη δουλειά μου»...



Η Χάνα Αρεντ, σε μια ραδιοφωνική συνέντευξή της το 1964, την οποία παραχώρησε στον Γιόαχιμ Φεστ, αναφέρθηκε στον λεγόμενο «ναζιστικό λειτουργισμό», με αφορμή τον Αϊχμαν, τον οποίο όρισε ως εξής: «Η πράξη εκφυλίζεται όταν εκπίπτει σε απλή λειτουργικότητα. […] Ο Αϊχμαν ήθελε απλώς να συμπράξει. Ηθελε να ακολουθήσει το ρεύμα. Η... θέληση να συμπράξει και να ακολουθήσει το ρεύμα αρκούσε για να καταστήσει δυνατά τα στυγερότερα εγκλήματα. […] Εδώ τα πάντα λειτουργούν στον αυτόματο. Δεν πιστεύω ότι ο ίδιος εμφορούνταν από εξουσιομανία. Τουναντίον, ήταν τυπικό παράδειγμα δημόσιου λειτουργού. Μάλιστα ένας δημόσιος λειτουργός που ζει και αναπνέει για την υπηρεσία του συνιστά έναν πολύ επικίνδυνο άνθρωπο».

Συγχωρήστε μου το μεγάλο παράθεμα, αλλά όπου ακούτε «εγώ κάνω απλώς τη δουλειά μου», να φοβάστε. Θυμάστε εκείνον τον ανεκδιήγητο Σημίτη που κράταγε και μπλοκάκι και επαναλάμβανε συνέχεια «εγώ κάνω καλά τη δουλειά μου»; Ποια ήταν η δουλειά του; Εισήγαγε όλα τα νεοφιλελεύθερα μέτρα στην Ελλάδα, με τους «απασχολήσιμους», την ελαστική εργασία και τους αστέρες του ασφαλιστικού Γιαννίτση και Τήνιο, που εισηγούνταν από τότε περικοπές και αυξήσεις ορίων ηλικίας, τα οποία εφαρμόζει τώρα ο Μητσοτάκης.

Υπήρξε ο πρωθυπουργός της ανοχής στη λαμογιά και στη ρεμούλα και ακόμα δεν ξέρουμε πόσα κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Επί ημερών του άνθησε η διαφθορά και εκείνος απλώς «προήδρευε»: Τσοχατζόπουλος, Σμπώκος, Τσουκάτος, Παπαντωνίου και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Και σήμερα ο Μητσοτάκης επαναλαμβάνει συχνά-πυκνά ότι «κάνει καλά τη δουλειά» του. Οι αποκαλύψεις σκανδάλων είναι διαρκείς, αλλά παραίτηση καμία! Μένει να δούμε ποιοι στο μέλλον θα αντικαταστήσουν τα ονόματα των υπουργών του σημιτικού ΠΑΣΟΚ στις βρόμικες «μπίζνες», κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται ήδη στην κυβέρνηση.

Τάσος Τσακίρογλου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: