29.11.23

Ο θάνατος τριών ομήρων από βομβαρδισμό σκιάζει τις συνομιλίες...


...για νέα παράταση εκεχειρίας...
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στην Ντόχα, προκειμένου να δοθεί νέα παράταση στη μέχρι στιγμής εξαήμερη παύση, η οποία εκπνέει σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, η πληροφορία ότι σκοτώθηκαν τρεις όμηροι από προγενέστερους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ρίχνει βαριά σκιά στη Μέση Ανατολή...


Συγκεκριμένα, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ (η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς) ανακοίνωσε σήμερα ότι το 10 μηνών μωρό Κφιρ Μπίμπας, ο τετράχρονος αδελφός του και η μητέρα τους σκοτώθηκαν από επιδομή του ισραηλινού στρατού. Από την πλευρά του το Ισραήλ ανέφερε ότι εξετάζει τη συγκεκριμένη πληροφορία. 

 Η οικογένεια αυτή ήταν μεταξύ των αμάχων για τους οποίους υπήρχε προτεραιότητα να απελευθερωθούν. Οι συγγενείς είχαν απευθύνει ειδική έκκληση για την ελευθερία της οικογένειας μετά τον αποκλεισμό τους από την προτελευταία ομάδα που απελευθερώθηκε την Τρίτη.

Η σχέση εκεχειρίας και ομήρων

Μέχρι στιγμής, η παύση πυρός έχει συνδεθεί με την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς. Υπενθυμίζεται ότι η εκεχειρία αρχικά προβλεπόταν να διαρκέσει τέσσερις ημέρες, με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι να δηλώνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν θα παραταθεί κι άλλο, και να τονίζει με νόημα: «Θέλουμε να δούμε ελεύθερους όλους τους ομήρους... Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι αυτές οι παύσεις, χρειάζεται να κάνεις παύσεις για να βγάλεις τους ομήρους (...) αυτά πάνε μαζί».

Από την πλευρά τους, δύο αιγυπτιακές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν σήμερα ότι η κατάπαυση του πυρός μπορεί να παραταθεί για ακόμη δύο ημέρες.

Εξάλλου η Haaretz –επικαλούμενη αξιωματούχο που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις– μετέδωσε ότι το Ισραήλ δεν προτίθεται να παρατείνει την ανακωχή πέρα ​​από την Κυριακή (συνολική παύση 10 ημερών), καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονται στη Ντόχα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι θα καταστρέψει τη Χαμάς μετά την εκεχειρία. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να συντρίψει την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση, μετά τη λήξη της ολιγοήμερης παύση πυρός.

Επική ανθρωπιστική καταστροφή

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επιβεβαιώνει ότι διεξάγονται έντονες διαπραγματεύσεις για την παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα, όμως υπογραμμίζει ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια «πραγματική ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός». Όπως υπογράμμισε, ο λαός της Γάζας βρίσκεται στη μέση μιας «επικής» ανθρωπιστικής καταστροφής.

Ζήτησε επίσης το άνοιγμα άλλων διελεύσεων προς τη Γάζα και τον εξορθολογισμό των μηχανισμών επιθεώρησης για να επιτραπεί η διέλευση περισσότερης σωτήριας βοήθειας στην επικράτεια. «Σε λίγες εβδομάδες, ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός παιδιών σκοτώθηκε από ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα από τον συνολικό αριθμό παιδιών που σκοτώνονται κάθε χρόνο από οποιοδήποτε μέρος σε συγκρούσεις, από τότε που ήμουν γενικός γραμματέας». 

Σύμφωνα με τον Γκουτέρες, «τις τελευταίες ημέρες, οι άνθρωποι στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης και το Ισραήλ είδαν επιτέλους μια αχτίδα ελπίδας και ανθρωπιάς μέσα σε τόσο σκοτάδι. Είναι βαθιά συγκινητικό να βλέπουμε τους αμάχους να αναπαύονται επιτέλους από τους βομβαρδισμούς, να επανενώνονται οικογένειες και να αυξάνεται η σωτήρια βοήθεια».

► Δεν έχει γίνει σαφές πόσοι είναι οι όμηροι που θα απελευθερωθούν εντός της ημέρας, πάντως οι οικογένειές τους έχουν ενημερωθεί, σύμφωνα με την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Times of Israel, που επικαλέστηκε τις υπηρεσίες του πρωθυπουργού Νετανιάχου. Πρόκειται για την έκτη ομάδα ομήρων που θα απελευθερωθούν, αφότου τέθηκε σε ισχύ ανακωχή ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα την Παρασκευή. Μέχρι τώρα έχουν αφεθεί ελεύθεροι 81 όμηροι -οι 60 εντός του πλαισίου της συμφωνίας των μερών, η οποία κλείστηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ και με υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ- και σε αντάλλαγμα έχουν αποφυλακιστεί 180 Παλαιστίνιοι, οι οποίοι κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: