29.11.23

Η «βεντέτα» Λονδίνου - Αθήνας συνεχίζεται...


Δεν κοπάζει ο θόρυβος σε Ελλάδα και Βρετανία για τις ενέργειες του Έλληνα και του Βρετανού πρωθυπουργού που εξέθεσαν και τους δύο και δημιούργησαν διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Την ώρα που Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρίσι Σούνακ βρίσκονται εκτεθειμένοι, παρότι... προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις για εσωτερική κατανάλωση, καταγράφονται νέα επεισόδια στο γαϊτανάκι αλληλοκατηγοριών και διαψεύσεων για την ακύρωση της μεταξύ τους συνάντησης.

Σύμφωνα με τον Guardian, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργό δήλωσε «υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι το θέμα (των Γλυπτών του Παρθενώνα) δεν θα χρησιμοποιηθεί ως δημόσια πλατφόρμα. Είχε συμβεί κάτι ανάλογο σε προηγούμενη συζήτηση με πρωθυπουργό το 2021. Οι διαβεβαιώσεις δεν τηρήθηκαν και ο πρωθυπουργός έλαβε αυτή την απόφαση». Εκτίμηση του Σούνακ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ήταν πως σε οποιαδήποτε συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη το θέμα των Γλυπτών θα κυριαρχούσε μετά τις δηλώσεις του στο BBC.

«Προφανώς ηγέτες και υπουργοί μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους όπως επιθυμούν, αλλά πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός νιώθει ότι οι διαβεβαιώσεις δίδονται στο πλαίσιο συμφωνιών πριν από μια συνάντηση. Πρέπει να τηρούνται και νομίζω ότι αυτό περιμένει η κοινή γνώμη» προσθέτει με νόημα.

Η Αθήνα επιμένει να διαψεύδει τα περί διαβεβαιώσεων με αξιωματούχους που βρέθηκαν στο Λονδίνο μαζί με τον πρωθυπουργό να αρνούνται πως υπήρξε η οποιαδήποτε συμφωνία για να αγνοηθεί το ζήτημα των γλυπτών.

«Έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε. Η ατζέντα δεν ήταν ένα θέμα, αλλά δυστυχώς τι κάνουν οι Βρετανοί; Μόνοι τους πολιτικοποιούν το όλο ζήτημα» λέει στον Guardian ο Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ζητήματα διεθνών σχέσεων. Έσπευσε, πάντως, να υποβαθμίζει τον ρόλο που παίζει η βρετανική κυβέρνηση στο θέμα των διαπραγματεύσεων για την επιστροφή των εμβληματικών γλυπτών. 

Έβαλαν μπροστά και τον Γεραπετρίτη

Μέσα σε αυτό το κλίμα κι ενώ είναι ξεκάθαρο ότι η κίνηση του πρωθυπουργού εξελίχθηκε σε μια επικοινωνιακή φούσκα, η κυβέρνηση (αφού επιχείρησε να διαψεύσει το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών») προσπαθεί τώρα να ανατρέψει την εικόνα, με τη βοήθεια και των φιλικών της ΜΜΕ.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε και η συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Βρετανό ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε να έχει συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη με διπλωματικές αρχές να σημειώνουν ότι ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. Οι δύο υπουργοί φέρονται να συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Νωρίτερα, μάλιστα, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού δήλωνε στο Mega ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει λάβει πλήθος μηνυμάτων από Βρετανούς πολίτες που ζητούσαν... συγγνώμη για τη στάση του Ρίσι Σούνακ...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: