29.11.23

Είμαστε όλοι φοροφυγάδες!...


552 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετα έσοδα τον χρόνο. Αυτός είναι ο επίσημα διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης από την εφαρμογή των τελικών διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου που παρουσίασε χθες το υπουργείο Οικονομικών, αν και το κατέθεσε ελάχιστα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Ακόμη και σε αυτήν την πρακτική κρύβεται η...

πρόθεση παραπλάνησης της κοινής γνώμης και της Βουλής, καθώς ανάμεσα στις διαβεβαιώσεις ενός υπουργού και τις διατυπώσεις μιας νομοθετικής διάταξης μπορεί να παρεμβάλλεται άβυσσος.

Τα 552 εκατ. πρόσθετα έσοδα θα προέλθουν από τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, με βάση το νέο σύστημα τεκμαρτού εισοδήματος ίσου με το ετήσιο εισόδημα μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Εδώ υπάρχει η ιδεολογική επένδυση στον κοινωνικό αυτοματισμό μιας υποτιθέμενης φορολογικής δικαιοσύνης μεταξύ των ήδη φτωχών.

Αλλά επειδή αυτή η καραμέλα πιπιλίστηκε μεν στα στόματα πολλών, αλλά δεν πρόλαβε να λιώσει, η κυβέρνηση χάραξε δεύτερη γραμμή άμυνας, την οποία εμφανίζει ως υποχώρηση απέναντι στις δίκαιες αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, που συλλήβδην αντιμετωπίζονται ως φοροφυγάδες.

Η υποχώρηση συνίσταται σε έναν ξεκάθαρο εκβιασμό: όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θέλουν να υποστούν τη φορολόγησή τους με βάση το τεκμαρτό εισόδημα των 10.000 έως 50.000 ευρώ, μπορούν να δηλώνουν τα εισοδήματα που ισχυρίζονται ότι πραγματικά έχουν και να ζητήσουν να ελεγχθούν γι’ αυτά.

Ακούγεται δίκαιο, σωστά; Αλλά ένας συνολικός έλεγχος ενέχει τον κίνδυνο μεγάλων προστίμων και προσαυξήσεων ακόμη και για τυπικές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και μάλιστα σε βάθος τουλάχιστον πέντε ετών, που είναι το όριο παραγραφής. Για τη «μαρίδα» των αυτοαπασχολουμένων αυτό μπορεί να σημαίνει καταδίκη σε οικονομικό θάνατο. Μια εφαρμογή του «σχεδίου Πισσαρίδη» μέσω του φορολογικού εκβιασμού.

Η υποκρισία της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποκαλύπτεται και μόνο από το γεγονός ότι η υποτιθέμενη υποχώρηση προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή η «ελευθερία» να αποφύγουν την παγίδα του τεκμαρτού εισοδήματος, ουδόλως επηρεάζει τον στόχο για πρόσθετα έσοδα 552 εκατ.

Που σημαίνει ότι κατά τον κ. Χατζηδάκη όλοι -και οι 600.000 ελευθεροεπαγγελματίες- είναι καταχθόνιοι φοροφυγάδες και θα υποκύψουν στον εκβιασμό «τεκμαρτό εισόδημα ή έλεγχος». Κατά την κυβέρνηση, που ακόμη περιμένουμε να εισπράξει το πρώτο ευρώ από τα υπερκέρδη της ενέργειας, όλοι είμαστε φοροφυγάδες. Ή συνεργοί φοροδιαφυγής. Εμείς φταίμε ακόμη και για την παράλυση των ελεγκτικών μηχανισμών που βαφτίζεται ως εκσυγχρονισμός τους...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: