30.11.23

Ηλεκτροσόκ σε όλα τα χρώματα...


Πριν από δύο μέρες η Κομισιόν παρουσίασε στους 27 της Ε.Ε. πρόταση για παράταση των μέτρων έκτακτης ανάγκης για την ενεργειακή κρίση για ακόμη έναν χρόνο. Τα μέτρα αφορούν την «αλληλεγγύη» στην προμήθεια φυσικού αερίου, τον «μηχανισμό διόρθωσης αγοράς» και την... επιτάχυνση στην αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ.

Η πρόταση προδίδει ανησυχία για το ενδεχόμενο επανάληψης της ενεργειακής κρίσης που εξελίχθηκε από το καλοκαίρι του 2021 και κορυφώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Φυσικά, υπάρχει μια αντίφαση στη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού την ίδια στιγμή απαιτεί από τις χώρες της Ε.Ε. να μηδενίσουν τις κρατικές επιδοτήσεις στην κατανάλωση ρεύματος.

Στην Ελλάδα, πάντως, η κυβέρνηση δεν ανησυχεί. Κονδύλια επιδότησης, που το κόστος τους από τις αρχές του 2022 ξεπέρασε τα 12 δισ. ευρώ, δεν προβλέπονται στον νέο προϋπολογισμό. Το «χρηματιστήριο» ρεύματος λειτουργεί σαν να μη μεσολάβησε καμιά κρίση και η ρήτρα αναπροσαρμογής, που η εφαρμογή της προκάλεσε... εγκεφαλικά, επιστρέφει με παραλλαγές, αλλά το ίδιο ακατάληπτη για τους καταναλωτές.

Εξίσου ακατάληπτα είναι και τα πολύχρωμα τιμολόγια ρεύματος με τα οποία η κυβέρνηση και οι προμηθευτές ετοιμάζονται να μπερδέψουν τους καταναλωτές, πετώντας σε αυτούς το μπαλάκι να αναλάβουν το ρίσκο της επιλογής. Ο αρμόδιος υπουργός προτείνει στους πολίτες το «ασφαλές» κοινό πράσινο τιμολόγιο, που θα ισχύσει μεταβατικά για έναν χρόνο, πριν η αγορά ρεύματος επιστρέψει πλήρως στον νόμο της «ζούγκλας».

Έρχονται όμως οι προμηθευτές ρεύματος, οι ιδιώτες και η (πρώην δημόσια) ΔΕΗ, μουλωχτά, μέσω τηλεφωνικών κέντρων στην αρχή, επίσημα με επιστολές και μηνύματα από αύριο και στη διάρκεια του Δεκεμβρίου, και βομβαρδίζουν τους καταναλωτές με διλήμματα και γρίφους. «Μην πάτε στο πράσινο τιμολόγιο, γιατί θα είναι ακριβότερο, ελάτε στο κυμαινόμενο κίτρινο, στο σταθερό μπλε ή στο ευέλικτο πορτοκαλί, αν έχετε ήδη έξυπνο μετρητή».

Και οι καταναλωτές έρχονται σε σύγχυση και αμηχανία. Ποιος λέει αλήθεια; Η κυβέρνηση, που τους προτείνει το πράσινο τιμολόγιο, με την ευχέρεια να αλλάζουν προμηθευτή κάθε μήνα; Ή οι εταιρείες προμήθειας, που διαφημίζουν πως τα δικά τους τιμολόγια έχουν τη μισή χρέωση από το κρατικό, «πράσινο» τιμολόγιο;

Όπως κι αν το δει κανείς, η κυβέρνηση παραδίδει ξανά εκατομμύρια καταναλωτές σε ένα τιμολογιακό ηλεκτροσόκ. Μικρή σημασία έχει αν όσοι το υποστούν θα βλέπουν μπλε, πράσινα, κίτρινα και πορτοκαλί αστράκια...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: