30.11.23

Tο «όλα καλά» του Κασσελάκη και τα νέα μαθηματικά...


Το γνωστό τραγούδι του Σάκη Ρουβά «Όλα καλά» φαίνεται πως εμπνέει την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη, αφού στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως αλώβητο το κόμμα, από τις δύο... απανωτές διασπάσεις του. 

Αυτά ενώ οι αποχωρήσεις δεκάδων η και εκατοντάδων μελών ή στελεχών ανακοινώνονται καθημερινά, ενώ η (δημοσκοπική) πορεία του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κατιούσα.

Παράδοξολογία

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κάνει μία εμφανή προσπάθεια να προσπεράσει την πολιτική κρίση του κόμματος μέσω της υπερβολής, της παραδοξολογίας και της επιθετικής επικοινωνίας. Γιατί βέβαια μόνον έτσι μπορεί να ερμηνευθεί η θέση την οποία υποστήριξε η προεδρία Κασσελάκη στην Πολιτική Γραμματεία σύμφωνα με την οποία από το κόμμα έχουν φύγει μόλις 3.000 μέλη.

Ένα δεδομένο που μεταφράζεται στον ισχυρισμό ότι η πολιτική απήχηση των στελεχών που αποχώρησαν κινείται πέριξ του …2% στα μέλη του κόμματος. Αυτά ενώ η συνάθροιση των ψήφων που έλαβαν η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών δείχνει ότι απηχούσαν σχεδόν τα μισά μέλη.

Μάλιστα η εκτίμηση αυτή φαίνεται να έρχεται σε αντίφαση με τον σχεδιασμό που γίνεται στην Κουμουνδούρου. Με στόχο να υπάρξει αναδιάταξη των στελεχών που έχουν απομείνει, ώστε να δοθεί έμφαση στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονταν οι 11 βουλευτές που έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο ισχύει και για τις περιοχές όπου θεωρείται πως υπάρχει οργανωτικό πρόβλημα μετά τις αποχωρήσεις των «6+6» και της Ομπρέλας.

Αυτά δίχως να συνυπολογίσει κανείς τον προβληματισμό που καταγράφεται σε μέλη και ψηφοφόρους για την πορεία του κόμματος. Ιδίως μετά τις 2 συναπτές δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει χάσει την δεύτερη θέση και μία εξ’ αυτών ανάδειξε πως «παλεύει» με το ΚΚΕ για την θέση της τρίτης στην σειρά πολιτικής δύναμη.

Νεύρα για την κριτική

Στην λογική του … «δεν πάθαμε και τίποτε» κινήθηκε στην εισήγησή του και ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζοντας μία άκρως ωραιοποιημένη εικόνα για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Επέμεινε στον «οδικό χάρτη» για την διενέργεια του συνεδρίου του κόμματος στα τέλη Φλεβάρη του 2024. Όπως ανέφερε «το Συνέδριο πρέπει να γίνει στην ώρα του», ζητώντας «να προχωρήσει η υλοποίηση των περιφερειακών συνεδρίων,  όπως και η συγκρότηση  των ομάδων εργασίας, καθώς  και ο σχεδιασμός της διπλής  καμπάνιας για τη στέγαση και την ακρίβεια».

Το στοιχείο όμως που φαίνεται να εντυπωσιάζει στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας είναι ο τρόπος που αντιμετώπισε την λειτουργία του οργάνου ο πρόεδρος του κόμματος. Παρά το ότι πλέον δεν αντιμετωπίζει τους αρνητικούς συσχετισμούς που υπήρχαν πριν τις διασπάσεις που είχαν ώς αποτέλεσμα της αποχωρήση 18 μελών του

Αρχικά θέλησε να δώσει στην συνεδρίαση τον χαρακτήρα μίας … χαλαρής συζήτησης, δίχως οργανωμένες ομιλίες (που προφανώς θα απαιτούσαν και απαντήσεις από την πλευρά της ηγεσίας). Μια πρακτική που δεν φαίνεται και πολύ ταιριαστή με την εικόνα μιας πολύ προβληματισμένης Πολιτικής Γραμματείας, στην οποία  σειρά στελεχών αμφισβητούν επιλογές της ηγεσίας ή ανησυχούν για την πορεία που έχει πάρει το κόμμα.

Η «εικόνα» όμως ολοκληρώθηκε όταν ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να φύγει από την Πολιτική Γραμματεία στην μέση της συνεδρίασης. Πράξη που πιθανότατα συνδέεται με την δυσθυμία στα …όρια του εκνευρισμού του Στέφανου Κασσελάκη την οποία παρατηρούν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις συνεδριάσεις των οργάνων.

Πάντως όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φεύγοντας από την συνεδρίαση πήγε σε γνωστό εστιατόριο στο Παγκράτι (όπου …παραδοσιακά συχνάζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ) για να βρεθεί με μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να αποχωρήσει από την συνεδρίαση την ώρα που είχε πάρει τον λόγο ο Διονύσης Τεμπονέρας. Ένα κορυφαίο στέλεχος με σημαντική απήχηση στην προεκλογική περίοδο που για πολλοστή φορά φέρεται να ζήτησε επίσπευση του συνεδρίου και να υπάρξει πολιτική συζήτηση για τις θέσεις και την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρακτική αυτή του Στέφανου Κασσελάκη προκάλεσε κακή εντύπωση σε πολλούς παρεβρισκόμενους. Μάλιστα ο Γιάννης Ραγκούσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιμετώπιση αυτή, δήλωσε πως δεν πρόκειται να πάρει τον λόγο στην συνεδρίαση.

Ενδιαφέρουσα είναι και η πληροφορία σύμφωνα με την οποία, ενστάσεις σε σειρά ζητημάτων φέρεται να εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτική Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. Δίχως πάντως να αμφισβητήσει το συνολικό αφήγημα της ηγετικής ομάδας του κόμματος.

Η τοποθέτηση αυτή φέρεται να δημιούργησε εκνευρισμό στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος διέκοψε τον Σωκράτη Φάμελλο αρκετές φορές...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: