30.11.23

Το προοδευτικό υπόδειγμα του ΠΑΣΟΚ...


Το στίγμα της πολιτικής του πρότασης για το σήμερα και το αύριο, στην οποία προσδίδει σοσιαλδημοκρατικό-προοδευτικό πρόσημο, ...εξακολουθεί να θέτει υπόψη των πολιτών ο Νίκος Ανδρουλάκης. Βασικοί πυλώνες αποτελούν το ισχυρό κοινωνικό κράτος με αιχμή τη δημόσια Υγεία και Παιδεία, η φορολογική δικαιοσύνη και η στήριξη των νέων γενεών λόγω (και) της δημογραφικής γήρανσης της χώρας.

Την ίδια ώρα, με σκοπό να καταδείξει τις διαφορές με την κυβερνητική πολιτική και τις αδικίες που προκαλεί η υλοποίησή της εξαπολύει σταθερά και συντονισμένα πυρά κατά της Ν.Δ. και του πρωθυπουργού, επιμένοντας στην αποδόμηση του δήθεν μεταρρυθμιστικού αφηγήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αναγέννηση του πολύπαθου Εθνικού Συστήματος Υγείας βρέθηκε χθες στο επίκεντρο του εγχειρήματος του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη των προγραμματικών του προτεραιοτήτων που περιλαμβάνει περιοδείες και θεματικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Σταθμός της επίσκεψης ήταν το Ηράκλειο Κρήτης, ενώ προηγήθηκε συνάντηση με τη διοίκηση και τους εργαζομένους στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Από εκεί ο κ. Ανδρουλάκης έσπευσε να δώσει το περίγραμμα της πολιτικής του αντίληψης δηλώνοντας ότι «βασική προϋπόθεση μιας ανθρώπινης και δίκαιης κοινωνίας είναι η επένδυση σε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος -στη δημόσια Υγεία και τη δημόσια Παιδεία-, ώστε όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες». Και συμπλήρωσε ότι «προτεραιότητα είναι να αναγεννηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ κι έχουμε χρέος να προσφέρουμε τις υπηρεσίες εκείνες που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, η οποία, δυστυχώς, συνεχώς γερνάει».

Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε «όπως έπρεπε» το Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο κόστος ιδιωτικών δαπανών στην Ε.Ε. μετά τη Βουλγαρία και δεσμεύτηκε από την πλευρά του για την ένταξη γιατρών και νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς και για αύξηση των μισθών και κίνητρα σε ειδικότητες «που λείπουν από τα νοσοκομεία μας και ως αποτέλεσμα έχουν χιλιάδες χειρουργεία να παίρνουν συνεχώς αναβολές».

Αδικίες
Περιγράφοντας το συνολικότερο πνεύμα των στοχεύσεών του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε σε άρθρο του στην ειδική έκδοση του Euro2day.gr και των New York Times ότι «ο σκοπός των σοσιαλδημοκρατών είναι η αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος με φορολογική δικαιοσύνη, η παροχή ενισχυμένων και αξιόπιστων υπηρεσιών Παιδείας, Υγείας, ασφάλειας και μεταφορών» για να καταλήξει επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται ένα άλλο -προοδευτικό- υπόδειγμα πολιτικής».

Σε σχέση, τέλος, με το φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η Ν.Δ., τον τόνο της στάσης του ΠΑΣΟΚ έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, Θανάσης Γλαβίνας, προβλέποντας με βεβαιότητα ότι «η κυβέρνηση δεν θα πιάσει τη φοροδιαφυγή» (OPEN), ενώ υποστήριξε ότι «κάθε οριζόντιο μέτρο δημιουργεί πάντα αδικίες»...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: