29.11.23

Χρήσιμος επί της ουσίας...


Τάσος Παππάς

Ξαφνιαστήκατε με τη δυναμική επανεμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά; Κακώς. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει αποσυρθεί από τη μαχόμενη πολιτική. Δεν είναι ένας απλός βουλευτής που ψηφίζει υπέρ της παράταξής του. 

Παρεμβαίνει κυρίως στα λεγόμενα εθνικά θέματα, ενδιαφέρεται για την... ευρύτερη εκλογική περιφέρειά του και επιβάλλει τους υποψηφίους της αρεσκείας του (περίπτωση Πελοποννήσου) και εσχάτως τοποθετείται σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα.

Θέλει να υπηρετήσει το τρίπτυχο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια». Ο Αντ. Σαμαράς δεν είναι από τους τύπους που κάθονται ήσυχα. Δεν είναι απόμαχος. Διεκδικεί ρόλο. Οχι ανταγωνιστικό απέναντι στον πρωθυπουργό, αλλά συμπληρωματικό. 

Πιστεύει -και το λέει με κάθε ευκαιρία- ότι το κόμμα του πρέπει να αγκυροβολήσει στη δεξιά πλευρά του πολιτικού συστήματος, να εγκαταλείψει τα ανοίγματα στο Κέντρο και να εστιάσει στη λαϊκή Δεξιά και στην πέραν αυτής περιοχή, δηλαδή στην Ακρα Δεξιά.

Εκτιμά ότι εκεί παίζεται σήμερα το παιχνίδι. Δείχνει τι γίνεται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης όπου τα ακροδεξιά κόμματα κερδίζουν έδαφος και στο εκλογικό και στο ιδεολογικό επίπεδο. Με τις συχνές εμφανίσεις του στέλνει μηνύματα στην ηγεσία του κόμματός του και συσπειρώνει αρκετούς βουλευτές που έχουν τις ίδιες απόψεις με αυτόν και για την εξωτερική πολιτική και για τα δικαιωματικά.

Συνιστά απειλή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως διάφοροι ισχυρίζονται; Οχι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει τη δουλειά του με το Κέντρο. Ο Αντ. Σαμαράς κάνει τη δουλειά του με την Ακρα Δεξιά. Στο Κέντρο οι ανταγωνιστές της Νέας Δημοκρατίας είναι σε βαθιά κρίση. Τσακώνονται μεταξύ τους. Ο Μητσοτάκης λεηλατεί ακόπως το ακροατήριο του Κέντρου. Τον βοηθάνε (με το αζημίωτο) πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που κάποτε ανήκαν στο λεγόμενο εκσυγχρονιστικό ρεύμα.

Τον βοηθάνε επίσης και οι συνιστώσες της Αριστεράς που μαλώνουν για το αν πρέπει να απευθυνθούν στο Κέντρο. Στην Ακρα Δεξιά όμως υπάρχουν τρεις σχηματισμοί που κόβουν κόσμο από τη Νέα Δημοκρατία. Συνεπώς ο Αντ. Σαμαράς με τις απόψεις που διατυπώνει είναι χρήσιμος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Χρήσιμος επί της ουσίας. Οχι χρήσιμος ηλίθιος.

Δεν πρόκειται να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα. Το έκανε μία φορά, έριξε την κυβέρνηση του κόμματός του, έφτιαξε δικό του κόμμα (μονοθεματικό), δεν άντεξε για πολύ, περιπλανήθηκε στην πολιτική έρημό του (δική του η περιγραφή), επέστρεψε ταπεινωμένος και κατάφερε κόντρα στα προγνωστικά να γίνει αρχηγός της Ν.Δ. και αργότερα πρωθυπουργός, προκαλώντας την οργή του μέντορά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Δεν θα ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Το έχει πει. Θα δημιουργήσει πρόβλημα στη συμπολίτευση; Οχι. Ως πρώην πρωθυπουργός έχει εξασφαλίσει ένα καθεστώς σχετικής αυτονομίας. Δεν πρόκειται να κλονιστεί η συνοχή της πλειοψηφίας. Τα δύο συγκεκριμένα θέματα θα στηρίξουν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί από τους κόλπους του.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Αντώνης Σαμαράς αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να σπάσει αυγά στα ελληνοτουρκικά, δηλαδή να προχωρήσει σε διάλογο με τον Ερντογάν εφ’ όλης της ύλης, όπως του ζητούν -άλλοτε διακριτικά, άλλοτε πιεστικά- οι Αμερικανοί και όπως κατά βάθος ο ίδιος επιθυμεί, αλλά διστάζει γιατί φοβάται.

Θα σηκώσει μπαϊράκι ο πρώην πρωθυπουργός; Θα καταπιεί την πρόκληση; Μπαϊράκι σήκωσε στα νιάτα του. Προκλήσεις έχει καταπιεί κι ας μην το παραδέχεται. Πάντως το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υποχρεωθεί να αναμετρηθεί με το συγκεκριμένο δίλημμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως οπορτουνιστής πλήρους απασχόλησης θα βρει τον τρόπο για να μη φέρει σε δύσκολη θέση ούτε αυτόν ούτε τον εαυτό του...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: