30.11.23

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Ισπανίας - Ισραήλ...



..μετά τις νέες επικρίσεις Σάντσεθ...
Ο Ισπανός πρωθυπουργός εξέφρασε εκ νέου αμφιβολίες για το κατά πόσο οι πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ είναι σύμφωνες με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ο Νετανιάχου καλεί τον Ισπανό πρέσβη για εξηγήσεις.
Κλιμακώνεται η διπλωματική κόντρα ανάμεσα σε Μαδρίτη και Τελ Αβίβ με αφορμή σχόλια που έχει κάνει ο Ισπανός πρωθυπουργός για το ανελέητο σφυροκόπημα που ξεκίνησε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ως απάντηση στην πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου...


Ο Πέδρο Σάντσεθ αμφισβήτησε ξανά, σήμερα, την απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις της Χαμάς, λέγοντας ότι έχει «πραγματικές αμφιβολίες» για το εάν η χώρα συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στην επίθεσή της στη Γάζα.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού έρχονται μια εβδομάδα αφότου πυροδότησε διπλωματική διαμάχη χρησιμοποιώντας μια επίσκεψη στο Ισραήλ για να το παροτρύνει να επανεξετάσει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι η απάντησή του στις φρικαλεότητες δεν μπορεί να «σημαίνει το θάνατο αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων παιδιών».


Μιλώντας στον ισπανικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TVE, σήμερα το πρωί, ο Σάντσεθ επανέλαβε την καταδίκη του για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά είπε ότι «οι φιλικές χώρες πρέπει πραγματικά να μπορούν να πουν η μία στην άλλη πράγματα».

«Έχουμε πει από την αρχή ότι αυτό που έκανε η Χαμάς στο Ισραήλ είναι απολύτως φρικτό και αποτρόπαιο», είπε, προσθέτοντας ότι είχε παρακολουθήσει 20 λεπτά «πολύ σκληρών» πλάνων από τις επιθέσεις κατά τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.


«Έχουμε επίσης δείξει πάντα τη δημόσια δέσμευσή μας στο ότι η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους που κρατά αμέσως και χωρίς κανέναν απολύτως όρο», είπε ο Σάντσεθ.

«Αλλά πρέπει να πούμε στο Ισραήλ, με την ίδια πεποίθηση, ότι οι ενέργειές του πρέπει να βασίζονται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αλλά με τις εικόνες που βλέπουμε και τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων –ιδιαίτερα αγοριών και κοριτσιών– που σκοτώνονται, έχω ειλικρινείς αμφιβολίες ότι συμμορφώνονται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». «Αυτό που βλέπουμε στη Γάζα δεν είναι αποδεκτό», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Στον απόηχο των σημερινών δηλώσεων του Σάντσεθ ο Νετανιάχου ζήτησε απ' τον υπουργό Εξωτερικών Έλι Κοέν να καλέσει για εξηγήσεις τον Ισπανό πρεσβευτή στο Ισραήλ.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ κάλεσε τους πρεσβευτές της Ισπανίας και του Βελγίου μετά από άλλα σχόλια που έγιναν κατά την επίσκεψή τους στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο X/ πρώην Twitter ότι «το Ισραήλ ενεργεί και θα συνεχίσει να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσουμε τον πόλεμο μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και να εξαλειφθεί η Χαμάς στη Γάζα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: