30.11.23

Κάτι τρέχει με την κυβέρνηση και το νερό...



Νέες “φουρτούνες” φέρνει στην κυβέρνηση η επαναφορά στην κορυφή της “ατζέντας”  του σχεδίου ενοποίησης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ)

Όπως πληροφορείται η στήλη, ήδη ένα “γαϊτανάκι” αναπτύσσεται μεταξύ του... υπουργού Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκη, υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη και Μεγάρου Μαξίμου, με τον Βορίδη να εκφράζει έντονο προβληματισμό. Είναι προφανές ότι η όλη υπόθεση αποτελεί “καυτή”πατάτα και όπως φαίνεται δεν είναι πρόθυμοι πολλοί να την “αγγίξουν”, αν και ο κίνδυνος απώλειας πολλών κοινοτικών πόρων  δεν αφήνει πολλούς στην κυβέρνηση να ησυχάσουν.

Το όλο πλάνο, πάντως, που έχει ανακινηθεί και με πίεση των Βρυξελλών προβλέπει τη συγχώνευση των πολλών σήμερα ΔΕΥΑ, σε ένα μικρό αριθμό. Π.χ. εξετάζεται η ενοποίηση όλων των ΔΕΥΑ της Κρήτης, όσο κι αν φαντάζει δύσκολο, η ένταξη υπό την “ομπρέλα” της ΕΥΔΑΠ, πολλών ΔΕΥΑ όμορων της Αττικής περιοχών και αντίστοιχα στην ΕΥΑΘ, άλλων περιοχών της Μακεδονίας κτλ. “Ακούγεται”, δε, ο αριθμός “9” για τις νέες μεγάλες ΔΕΥΑ, που θα πάρουν “πανω” τους τα πάγια αλλά και τα χρέη. Φαντάζει δύσκολο αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το Σωκράτη Φάμελλο είχε φέρει το όλο θέμα στη Βουλή με τη μορφή Επίκαιρης Ερώτησης, η οποία συζητήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2020, για να απαντήσει ο τότε Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς ότι “η χώρα θα έπρεπε από το 2005 να έχει συμμορφωθεί, όπως και εσείς ξέρετε, με την κοινοτική οδηγία 91/271”. Πρόσθεσε, δε, ότι: “Υπάρχει δραματική καθυστέρηση στην ανάπτυξη των υποδομών, υπάρχει ο κίνδυνος η χώρα να επιβαρυνθεί με πρόστιμο. Δεν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις στο νερό…”

Πάντως ο  πρόεδρος Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης Γιώργης Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου είναι ήδη στα “κάγκελα” καθώς βλέπει το “πιάτο” να ξαναζεσταίνεται, με “άρωμα” αυξήσεων στα τιμολόγια και “παιχνίδι” συμφερόντων με τις εργασίες συντήρησης και “στήσιμο” νέων “μαγαζιών” με κομματικό “πρόσημο”. Όπερ έδει δείξαι…

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: