29.11.23

Πίσω από τον Παρθενώνα...


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το φάουλ που έκανε ο Ρίσι Σούνακ ακυρώνοντας το προγραμματισμένο του επίσημο ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν το λιγότερο πολιτική απρέπεια. 

Θα ήταν αφελές ωστόσο να πιστέψει κανείς ότι η... ασέβεια προς έναν πρωθυπουργό ευρωπαϊκής χώρας, που τυγχάνει να είναι και σύμμαχος της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ, οφείλεται στη δυσαρέσκεια του κατοικοεδρεύοντος στην Ντάουνινγκ Στριτ για τη χρήση του παραδείγματος με το κομμένο στη μέση χαμόγελο της Μόνα Λίζα.

Αλλωστε, η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη σε ένα κορυφαίο έργο τέχνης, όπως η Μόνα Λίζα, μόνο ατυχής θα μπορούσε να θεωρηθεί: δεν συγκρίνεις έναν πίνακα του σπουδαίου Λεονάρντο ντα Βίντσι με ένα αρχαίο, απαράμιλλου κάλλους Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς όπως ο Παρθενώνας, στον οποίο συρρέουν εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο για να υμνήσουν την αθηναϊκή Δημοκρατία.

Εξίσου αφελές είναι το να θεωρηθεί ότι ο Ρ. Σούνακ θύμωσε γιατί οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προηγήθηκαν της συνάντησής τους την ώρα που όλοι γνώριζαν ότι στην κατ’ ιδίαν συζήτησή τους επρόκειτο να ξανατεθεί από τον Κ. Μητσοτάκη επισήμως το θέμα της επιστροφής τους.

Τα αίτια της μικροπρεπούς στάσης του Βρετανού πρωθυπουργού θα πρέπει ενδεχομένως να αναζητηθούν αλλού. Το καλό σενάριο σχετίζεται με το πόσο «λίγος» αποδεικνύεται ο Ρ. Σούνακ ως πολιτικός και ως πρωθυπουργός. Ενδεχομένως και με το γεγονός ότι οι Εργατικοί, με τον επικεφαλής των οποίων συναντήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης, καλπάζουν στις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Το κακό σενάριο συνδέεται μ’ αυτό που αναδεικνύει ο διεθνής Τύπος για τις όλο και πιο στενές σχέσεις της Τουρκίας με τη Βρετανία και τις συζητήσεις για την αγορά μαχητικών Eurofighter από την Άγκυρα συγχρόνως με την παραχώρηση φρεγατών Type 23...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: