28.11.23

Παρανόηση ή αθέτηση συμφωνίας...


...πίσω από το «άκυρο» Σούνακ σε Μητσοτάκη;...
 
Ένα βήμα παρακάτω από την αρχική διαρροή από ανώτερη πηγή των Συντηρητικών, ότι «ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από τα σχόλια για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που προηγήθηκαν», προχωρούν σήμερα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ερμηνεύοντας την πρωτοφανή κίνηση της Ντάουνινγκ Στριτ να ακυρώσει «στο παρά πέντε» τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου στο Λονδίνο... 
Συγκεκριμένα, ρεπορτάζ, τόσο στο BBC, όσο και στο SkyNews ανέφεραν ότι για το ραντεβού Κυριάκου Μητσοτάκη - Ρίσι Σούνακ είχε προηγηθεί δέσμευση από την ελληνική πλευρά ότι δε θα υπάρξουν δημόσιες δηλώσεις για το φλέγον ζήτημα της επιστροφής στην πατρίδα τους των κλαπέντων γλυπτών του Παρθενώνα, που εκτίθενται εδώ και δεκάδες χρόνια στο Βρετανικό Μουσείο, με τη συζήτηση γύρω από το θέμα να έχει αναβιώσει τον τελευταίο χρόνο, είτε μέσω δημοσιευμάτων, ακόμη και με δηλώσεις από τον ίδιο Έλληνα πρωθυπουργό.   


Ελληνική διπλωματική πηγή ωστόσο, σύμφωνα πάλι με το BBC, αμφισβήτησε ότι είχαν δοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο διαβεβαιώσεις ότι στις συνομιλίες δε θα θιγεί το ζήτημα των μαρμάρων και μάλιστα επέμενε ότι οι συζητήσεις για την προετοιμασία της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Σούνακ διεξάγονταν σε ήρεμο κλίμα, μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας - πολύ μετά τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο BBC με τη Laura Kuensberg, την Κυριακή.

Τόσο η Ελλάδα όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πάγιες θέσεις για τα γλυπτά, αλλά οι διπλωματικές συνομιλίες αναμενόταν να επικεντρωθούν σε άλλα θέματα.

Την ώρα ωστόσο, που το αποικιοκρατικής αντίληψης «αυτοκρατορικό» άδειασμα  Μητσοτάκη από Σούνακ λαμβάνει διαστάσεις διπλωματικού επεισοδίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχειρεί να το υποβαθμίσει. «... Ούτως ή άλλως, η διαπραγμάτευση για τα γλυπτά δεν είναι μεταξύ της Ελλάδας και του κράτους της Βρετανίας. Είναι με το Βρετανικό Μουσείο» δήλωσε σήμερα ο Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας, όπως αναμενόταν το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών», ως «εκτός τόπου και χρόνου».


Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού. «Είναι εθνική υπόθεση που αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού. Και ηθικό ζήτημα που αφορά την ξεδιάντροπη κλοπή πολιτισμικού πλούτου από τον φυσικό του χώρο. Απαιτούμε, λοιπόν, σεβασμό από όλους στους θεσμούς και στα δίκαιά μας» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.


Το ίδιο και ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος ζήτησε «αναλυτική ενημέρωση από την Κυβέρνηση, δεδομένων των κατά καιρούς διαρροών περί επικείμενης επίτευξης συμφωνίας».

Kάθε άλλο παρά δικαιώνει την -εδώ και καιρό- τακτική της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού», το άδειασμα από τον Βρετανό ομόλογό του, επισημαίνει και το ΚΚΕ. 


«Ο ραγιαδισμός έχει κόστος» τιτλοφορείται η δήλωση του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, «για το φιάσκο», όπως επισημαίνει, με τα γλυπτά του Παρθενώνα, την οποία συνοδεύει με μια ενδεικτική - ενδεχομένως προϊόν μοντάζ - φωτογραφία. 


ΜέΡΑ25

«Όταν ο κ. Μητσοτάκης ξεκινούσε την άθλια διαπραγμάτευση με τον Τζ. Όσμπορν, ο οποίος με την έγκριση του Βρετανού Πρωθυπουργού ήθελε να νομιμοποιήσει τα βρετανικά ιδιοκτησιακά δικαιώματα επί των γλυπτών του Παρθενώνα, προτείνοντας τη «λύση» του δανεισμού-μετά-ομηρίας, το ΜέΡΑ25 προειδοποιούσε πως επρόκειτο για παγίδα.

Χτες ο κ. Μητσοτάκης κατάλαβε πόσο βαθιά έχει πιαστεί σε αυτή την παγίδα.

Έτσι είναι όμως. Ο ραγιαδισμός έχει κόστος».

Κατερίνα Κουτσελάκη

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: