30.11.23

Φορολογική ισοπέδωση...


Σ’αυτή τη χώρα, που ό,τι δηλώσεις είσαι, ισχύει και το για ό,τι δηλώσεις στην εφορία φορολογείσαι. Καμία σχέση με μπανανία, όπως άλλωστε έχει επεξηγήσει και ο πρωθυπουργός.

Κάπως έτσι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που έπειτα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια... διακυβέρνησης κατανόησε ότι στην Ελλάδα υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή, χρειάστηκε να φέρει ένα ισοπεδωτικό φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες με στόχο, όπως πιστεύει, να την αντιμετωπίσει μερικώς. Όχι με ελέγχους, όχι με διασταύρωση στοιχείων ούτε με την αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων του πολυδύναμου εκσυγχρονισμένου κράτους για το οποίο τόσο επαίρεται.

Ουδείς αμφισβητεί την αναγκαιότητα να υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη για όλους. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί με τη θεσμοθέτηση οριζόντιων μέτρων που πλήττουν τους πλέον αδύναμους. Το δε εφεύρημα του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το μαχητό του τεκμηρίου φαίνεται πως έρχεται σε αντίθεση με την ίδια τη φιλοσοφία της κυβέρνησης. 

Ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του τεκμηρίου υπό την προϋπόθεση ότι θα ζητήσει τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου από τις αρμόδιες Αρχές ώστε να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα χαμηλότερο του τεκμαρτού.

Το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί το ίδιο κράτος, που διαθέτει ικανούς μηχανισμούς για τη διενέργεια ελέγχων στους ελεύθερους επαγγελματίες ξεσκονίζοντας το οικονομικοκοινωνικό τους προφίλ, δεν το έκανε έως τώρα και στερούσε από το Δημόσιο εκατομμύρια ευρώ από φοροδιαφυγή. Ήταν μόνο θέμα εντοπισμού;...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: