29.11.23

«Πόρτα» και από τον ηγέτη των Εργατικών σε Μητσοτάκη για τα Γλυπτά...



«Του είπα ότι δεν θα αλλάξουμε τον νόμο για τα Μάρμαρα», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών.
Βαρύτατα εκτεθειμένος είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός για τους χειρισμούς του στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, όπως και ο Βρετανός ομόλογός του, Ρίσι Σούνακ, που ακύρωσε τη μεταξύ τους προγραμματισμένη συνάντηση. 


Ο... Σούνακ, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, έριξε λάδι στη φωτιά, επιμένοντας πως η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει να μην υπάρξουν αναφορές στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και ότι ο Κ. Μητσοτάκης αθέτησε τις δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις του, ενώ κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για μεγαλομανία.

Στο βρετανικό κοινοβούλιο τοποθετήθηκε κι ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ που αποκάλυψε ότι κι αυτός έριξε «πόρτα» στον Έλληνα πρωθυπουργό, όσον αφορά το θέμα των Γλυπτών, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Λονδίνο. 

«Συζήτησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την οικονομία, την ασφάλεια και  τη μετανάστευση. Του είπα επίσης ότι δεν θα αλλάξουμε τον νόμο για τα Μάρμαρα», σημείωσε ξεκάθαρα ο Στάρμερ.


Σημειώνεται ότι ο ηγέτης των Εργατικών αναφερόταν στον νόμο του 1963 που ορίζει ότι απαγορεύεται η απομάκρυνση οποιουδήποτε αντικειμένου από το Βρετανικό Μουσείο. Συνεπώς κι ο Στάρμερ τάχθηκε κατά της επιστροφής των Γλυπτών, παρά τις προσδοκίες που καλλιέργησε το Μαξίμου. 

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σχολιάσει δημοσίευμα του Guardian –σύμφωνα με το οποίο ο Στάρμερ των Εργατικών φερόταν θετικός στην επιστροφή των Γλυπτών– λέγοντας πως θα θέσει το ζήτημα στη μεταξύ τους συνάντηση. Ωστόσο, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Στάρμερ, δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση: ούτε από τους Εργατικούς αλλά ούτε και από το Μαξίμου – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πώς πήγε η συζήτηση όσον αφορά το θέμα των Γλυπτών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: