3.4.23

Η ακροδεξιά ένα βήμα από την εξουσία στη Φινλανδία...


Οι βουλευτικές εκλογές στην Φινλανδία δείχνουν να οδηγούν την ακροδεξιά στην επόμενη κυβέρνηση και μάλιστα σε κεντρικό ρόλο, αντί του «σκιώδους» ρόλου που κέρδισε προ μηνών στη Σουηδία και μάλιστα ενώ η Στοκχόλμη προεδρεύει της ΕΕ.

Τα αποτελέσματα έφεραν πρώτη την... συντηρητική Εθνική Συμμαχία με 20,8%, που βελτίωσε σημαντικά τα ποσοστά της (είχε πάρει 17% στις προηγούμενες εκλογές) με το προεκλογικό μήνυμα της περιστολής δαπανών και του κράτους πρόνοιας, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Δεύτεροι αναδείχθηκαν οι «Φινλανδοί», με εξωραϊσμένο το προηγούμενο όνομά τους, «Αληθινοί Φινλανδοί». Η ακροδεξιά ενίσχυσε το ποσοστό της από το 17,5% στο 20,1%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες της απερχόμενης πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν ακολούθησαν στην τρίτη θέση, 19,9% και επίσης αυξημένα ποσοστά (από 17,7%). Απώλειες σημειώθηκαν στα μικρότερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της Μαρίν. Το Κέντρο έμεινε στο 11,3% (από 13,8%), οι Πράσινοι καταβαραθρώθηκαν στο 7% (από 11,5%) και η Αριστερή Συμμαχία υποχώρησε επίσης στο 7,1% (8,2%). Το μειονοτικό Κόμμα Σουηδών έμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα με 4,3%, οι Χριστιανοδημοκράτες κέρδισαν έδαφος επίσης με 4,3% και οι Φιλελεύθεροι ενισχύθηκαν οριακά στο 2,4%.

Οι 46 έδρες που κατέχουν οι «Φινλανδοί» καθιστούν πρακτικά αδύνατο να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς να περιλαμβάνει είτε αυτούς είτε τους Σοσιαλδημοκράτες σε έναν ευρύ συνασπισμό. Αυτό είναι πιθανώς και το δίλημμα που θα έχει να αντιμετωπίσει τις επόμενες ημέρες ο επικεφαλής της συντηρητικής Εθνικής Συμμαχίας Πέτερι Όρπο.

Το αν η ακροδεξιά θα αποκτήσει πρόσβαση στην εξουσία και δεύτερης σκανδιναβικής χώρας, αναμένεται να κριθεί το επόμενο διάστημα κατά την διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: