3.4.23

Η προοδευτική κυβέρνηση, το αίτημα της δικαιοσύνης...


...και η απλή αναλογική...

Οι μέρες μετρούν αντίστροφα μέχρι την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου και στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως πλέον «κυοφορείται» μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Με τον στόχο της προοδευτικής κυβέρνησης να αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να αλλάξει σελίδα η χώρα, η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα σε... Αργολίδα και Μεσσηνία σηματοδότησε την έναρξη ουσιαστικά της προεκλογικής περιόδου για το κόμμα της Αριστεράς.

Υπάρχει πάντως η εκτίμηση πως το σχέδιο για «Δικαιοσύνη παντού» κερδίζει διαρκώς έδαφος, ενώ τα δημοσκοπικά ευρήματα αποτυπώνουν την αποστροφή των πολιτών απέναντι στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Εκ των πραγμάτων, οι εκλογές λαμβάνουν χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου ο πολιτικός χρόνος είναι «συμπυκνωμένος». Η τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου έχει επισκιάσει τη χώρα, ενώ η καλπάζουσα ακρίβεια συνεχίζει να συμπιέζει διαρκώς τα εισοδήματα, εν μέσω μάλιστα σκανδάλων και τοξικότητας.

Πόλεμος θέσεων

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχουν ως βασική στρατηγική να μετατοπίσουν τη συζήτηση από την «τοξικότητα και τον διχασμό» στην προγραμματική αντιπαράθεση, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση δεν έχει μια πειστική πρόταση διακυβέρνησης για το αύριο. 

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι παροικούντες την Κουμουνδούρου, το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος, πέρα από ρεαλιστικό και κοστολογημένο, προέκυψε από τις ανάγκες και τις αγωνίες της συντριπτικής πλειονότητας της κοινωνίας. Σε μια περίοδο μάλιστα που οι αλλεπάλληλες κρίσεις ανέδειξαν από τη μία τα αδιέξοδα των συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών και από την άλλη την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης του Δημοσίου και του ρόλου του κράτους. 

Πρόκειται, λένε, για ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικό, το οποίο προσβλέπει στην άμεση στήριξη των εργαζομένων τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα με αυξήσεις μισθών, της μεσαίας τάξης, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των αγροτών αλλά και στη λήψη άμεσων μέτρων κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

Βασικός πυλώνας του προγράμματος, που αναμένεται να παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, είναι η δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, δημοκρατικού και αποτελεσματικού, το οποίο θα προστατεύει τον πολίτη προσφέροντας ασφάλεια στην καθημερινότητά του, στην κατοικία του, στον χώρο εργασίας του, στις μετακινήσεις, στις υποδομές συνολικά. 

Το νέο ΕΣΥ, η στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης, η ανασυγκρότηση των υποδομών, η διαφάνεια, η λογοδοσία, η αξιοκρατία και οι δομές ελέγχου πρέπει να αποτελούν, όπως σημειώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στρατηγικές επιλογές μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Και όλα αυτά «στον αντίποδα μιας πολιτικής που απέτυχε να δώσει λύσεις και να προστατεύσει τους πολίτες, από την πανδημία μέχρι τα Τέμπη». 

Στέλεχος της ηγεσίας του κόμματος ανέφερε στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι «δεν πρόκειται ούτε η ακροδεξιά ατζέντα αλλά ούτε και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα να διασώσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Τα διλήμματα είναι σαφή και οι δύο παρατάξεις αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικούς κόσμους. Αυτό αποτυπώνεται και στις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες κυβερνητικές προτάσεις. Από τη μία το αίτημα για δικαιοσύνη παντού και από την άλλη ο αυταρχισμός, το κράτος που αδιαφορεί, οι ανισότητες, η αδιαφάνεια και τα οικονομικά συμφέροντα».

Η απλή αναλογική

Κατ’ επανάληψη έχουν ξεκαθαρίσει από την Κουμουνδούρου ότι «δεύτερη Κυριακή δεν υπάρχει», πολλώ δε μάλλον μια «κυβέρνηση ηττημένων». Παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι πεπεισμένοι ότι η κάλπη της απλής αναλογικής θα «γεννήσει» προοδευτική κυβέρνηση με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. 

Ούτως ή άλλως, οι μετρήσεις δείχνουν μια αμφίρροπη αναμέτρηση, με το κόμμα της Κουμουνδούρου να κερδίζει διαρκώς πόντους και τη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση να διογκώνεται. Η αναφορά δε του Αλ. Τσίπρα σε προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας μακράς πνοής, που θα εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα, μόνο τυχαία δεν είναι. 

Υπάρχει η εκτίμηση πως τα τέσσερα τελευταία χρόνια η αυτοδύναμη κυβέρνηση του Μητσοτάκη επέδειξε αλαζονεία, ενώ δεν υπήρξαν δομές διαφάνειας και ελέγχου, προκαλώντας την αποστροφή των πολιτών, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στις μετρήσεις. Τα σχέδια δε για αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις είναι δεδομένο ότι επιτείνουν την πολιτική αστάθεια...

Ιάσονας Σχινάς-Παπαδόπουλος

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: