2.4.23

Τηλεφώνημα Μπλίνκεν στον Λαβρόφ...


...για τον κρατούμενο δημοσιογράφο της WSJ...
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του, σε ένα σπάνιο τηλεφώνημα μεταξύ τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, να απελευθερώσει αμέσως τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα καθώς και έναν άλλο φυλακισμένο Αμερικανό, τον Πολ Γουίλαν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κυριακή...

Στην επικοινωνία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Μπλίνκεν εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» του για την κράτηση του δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς από το Κρεμλίνο με κατηγορίες κατασκοπείας. Ο Μπλίνκεν ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.

Απ' την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε στον Άντονι Μπλίνκεν πως είναι απαράδεκτο η Ουάσινγκτον να πολιτικοποιεί την υπόθεση του δημοσιογράφου.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως ο Λαβρόφ είπε στον Μπλίνκεν πως η μοίρα του Γκέρσκοβιτς θα αποφασιστεί από δικαστήριο. Επανέλαβε τον ισχυρισμό της Ρωσίας, για τον οποίο δεν έχει δώσει δημόσια καμία απόδειξη, ότι ο δημοσιογράφος πιάστηκε «επ΄αυτοφόρω» την περασμένη εβδομάδα.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επέστησε «την προσοχή του Μπλίνκεν στην ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των ρωσικών αρχών, σύμφωνα με τον νόμο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Τονίστηκε με έμφαση πως είναι απαράδεκτο αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον και τα δυτικά ΜΜΕ να ανακατεύουν με τη σαφή πρόθεση να δώσουν σε αυτή την υπόθεση πολιτικό χρώμα», πρόσθεσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η εφημερίδα Wall Street Journal αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες και ζήτησε την απελευθέρωσή του Γκέρσοβιτις. Για το θέμα έκανε παρέμβαση την Παρασκευή και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κληθείς να κάνει κάποιο σχόλιο στους δημοσιογράφους είπε ότι το μήνυμά του στη Ρωσία ήταν «Αφήστε τον να φύγει».

Περισσότεροι από 30 ειδησεογραφικοί οργανισμοί και υπέρμαχοι της ελευθερίας του Τύπου έγραψαν στον Ρώσο πρεσβευτή στις Ηνωμένες Πολιτείες για να εκφράσουν την ανησυχία τους ότι η Ρωσία στέλνει το μήνυμα ότι ποινικοποιούνται οι αναφορές στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Μπλίνκεν και ο Λαβρόφ συζήτησαν επίσης «τη σημασία της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος που θα επιτρέπει στις διπλωματικές αποστολές να εκτελούν το έργο τους», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: