3.4.23

Ασκήσεις «ενιαίου λόγου»...


«Σήμα» σε όλα τα στελέχη, κεντρικά και μη, να μένουν προσηλωμένα στην κεντρική «γραμμή» σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας στέλνει η... Κουμουνδούρου, καθώς η «μάχη του Έβρου» την περασμένη εβδομάδα κατέστησε σαφές ότι υπάρχουν θέματα που μπορούν να μετατρέψουν την προεκλογική περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ σε «πολιτικό ναρκοπέδιο».

Ο λόγος, φυσικά, για όλα τα «άβολα» θέματα τα οποία, μετά την… εποποιία» του Έβρου την περασμένη εβδομάδα, είναι πλέον σαφές ότι θα ανασύρει από την ναφθαλίνη η κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο στους μετριοπαθείς κεντρώους ψηφοφόρους. Πρόκειται για θέματα, δηλαδή, που μπορούν να «εκθέσουν» τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι των ψηφοφόρων που έχουν (και) συντηρητικά αντανακλαστικά, όπως είναι το προσφυγικό, ζητήματα δημόσιας ασφάλειας, το προσφυγικό και τα ελληνοτουρκικά.

Παγίδες παντού

Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα να «σηκώσει» το θέμα του φράχτη, διαμηνύοντας ότι «είτε με ευρωπαϊκά λεφτά είτε όχι, ο φράχτης θα γίνει», άφησε τον ΣΥΡΙΖΑ με… πολλαπλά τραύματα, αφού τα περισσότερα στελέχη που εμφανίζονταν στα ΜΜΕ δεν είχαν μία σαφή θέση σε απλά ερωτήματα, όπως το αν πρέπει να φυλάσσονται τα σύνορα, αν ο φράχτης πρέπει να γίνει, αλλά και αν πρέπει να επεκταθεί. Πέραν αυτών, παρότι υπήρξε όντως ευρύτατη συναίνεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να μην δοθούν ευρωπαϊκά χρήματα για την κατασκευή περαιτέρω κομματιών του εν λόγω φράχτη, η πραγματικότητα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εργαλειοποίησε ένα πανηγυρικό «τιτίβισμα» του αντιπροέδρου της Ευρωβουλής, Δημήτρης Παπαδημούλη, ώστε να τού χρεώσει -και, μέσω του ευρωβουλευτή, σε όλο τον ΣΥΡΙΖΑ- ότι «μπλόκαρε» ευρωπαϊκά χρήματα για την κατασκευή νέου μέρους του φράχτη. Η Κουμουνδούρου, ως γνωστόν, επιχείρησε να το διαχειριστεί κεντρικά, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να εξηγεί, με την ιδιότητα του τομεάρχη Εξωτερικών, ότι δεν υπήρξε «τροπολογία Παπαδημούλη», αλλά ευρύτατη συναίνεση στην Ευρωβουλή για το θέμα -κάτι, εξάλλου, που κατήγγειλε και ο ίδιος ο θιγόμενος ευρωβουλευτής. Ωστόσο, οι εντυπώσεις έμειναν, με τον πρωθυπουργό να φτάνει μάλιστα στο σημείο την περασμένη Παρασκευή, από τον Έβρο, να χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «εθνική εξαίρεση».

Επικοινωνιακός συναγερμός

Τούτων δοθέντων, δεν χρειάζεται να είναι κανείς οιωνοσκόπος ώστε να καταλάβει ότι η κυβέρνηση, αφού «τής βγήκε» η «πεπονόφλουδα» του Έβρου, θα επιχειρήσει να στήσει κι άλλες τέτοιες παγίδες στον ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, η επικαιρότητα το επόμενο διάστημα θα διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκονται αντιμέτωπα με διλήμματα του τύπου «θέλετε να εκκενωθούν οι καταλήψεις στα Πανεπιστήμια», «θέλετε να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας» και άλλα σχετικά, με την ΝΔ να έχει πλέον θέσει δύο στόχους: αφενός, να τρομάξει τους «νοικοκυραίους» του Κέντρου που, όντας απογοητευμένοι από την κυβέρνηση μπορεί να σκέφτονταν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Αφετέρου, να ποντάρουν στην… τάση που έχει η Κουμουνδούρου να βρίσκονται πάντα μερικά στελέχη της που «φαλτσάρουν», δημιουργώντας τις ακριβώς αντίθετες εντυπώσεις απ’ αυτές που πρέπει να δημιουργεί ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία σε προεκλογική περίοδο…

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: