24.4.22

Μυθοπλασία VS Ριάλιτι...


Τι καταλάβαμε μέχρι τώρα από την τηλεοπτική σεζόν...
Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός πως η ελληνική μυθοπλασία έχει ανθίσει ξανά τα τελευταία δύο χρόνια στην τηλεόραση και αυτό αποτελεί μια νίκη της δραματικής σειράς "Άγριες Μέλισσες" του ΑΝΤ1, η οποία "άνοιξε" τον δρόμο... το 2019. Η τεράστια επιτυχία που κατέγραψε τότε, με το κοινό να δηλώνει ρητά την απόρριψη των ριάλιτι και την προτίμηση στις ελληνικές σειρές, έδωσε την ώθηση στα υπόλοιπα κανάλια να επενδύσουν στη μυθοπλασία και να στραφούν σε αντίστοιχες παραγωγές.


Σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια μετά, η prime time ζώνη της ελληνικής τηλεόρασης διαθέτει νέες ισορροπίες. Φυσικά, σε όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε, τα παντός είδους ριάλιτι δεν εξαφανίστηκαν από τον τηλεοπτικό χάρτη. Αντιθέτως. Αυξήθηκαν, εμπλουτίστηκαν, αρκετά από αυτά επέστρεψαν δριμύτερα. Έτσι, η prime time ζώνη στηρίζεται πια σε ένα "κράμα" ελληνικών σειρών μυθοπλασίας και ενδιαφέροντων ριάλιτι, ενώ σε αυτά ήρθαν να προστεθούν και μερικά talent shows, που ψάχνουν τη δική τους θέση.

Διανύοντας το δεύτερο μισό της τηλεοπτικής σεζόν, ποια προγράμματα ανέδειξε και παρακολουθεί πιστά το κοινό; Η μυθοπλασία ή τα ριάλιτι κατάφεραν να "κερδίσουν" τους τηλεθεατές; Ποιες είναι οι προτιμήσεις τους και προς τα πού γέρνει, τελικά, η πλάστιγγα;

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΤΗΛΕΘΕΑΣΕΙΣ

Μυθοπλασία

Οι "Άγριες Μέλισσες" (ΑΝΤ1), οι οποίες προβάλλονται για τρίτη συνεχή χρονιά, έχουν χάσει κατά πολύ τη δυναμική τους. Παρά το γεγονός ότι η παραγωγή δεν έχει κάνει "εκπτώσεις" στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της (διατηρώντας την άψογη σκηνοθεσία, τις συγκλονιστικές ερμηνείες των ηθοποιών, το προσεγμένο σενάριο) και παρά το γεγονός πως φέτος η σειρά αναβιώνει ιστορικά γεγονότα της χώρας μας (με τις εξελίξεις να διαδραματίζονται την περίοδο της χούντας), τα νούμερα τηλεθέασης δεν θυμίζουν σε τίποτα τις πρώτες δύο σεζόν. Τα ποσοστά έχουν πέσει αρκετά και βρίσκονται κάτω από το 20%.


Αντιθέτως, το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού έχει στραφεί στη δραματική σειρά "Σασμός" (Alpha) που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και συνεχίζει ακάθεκτη να "μαγνητίζει" με τις διαρκείς ανατροπές της. Πρόκειται για την πρώτη σεζόν του έργου, που προβάλλεται καθημερινά, διαδραματίζεται στην Κρήτη και περιλαμβάνει ένα εκλεκτό καστ ηθοποιών με εξαιρετικές ερμηνείες. Η σειρά βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις του δυναμικού κοινού και του γενικού συνόλου στις τηλεθεάσεις (πάνω από 20%), ενώ διαθέτει έντονη δραστηριότητα στο Twitter, όπου οι χρήστες σχολιάζουν σε καθημερινή βάση τις εξελίξεις και ανεβάζουν το hashtag #Sasmos στο Top των ελληνικών trends.
 
Την ίδια στιγμή, μια ακόμη νέα δραματική σειρά έχει "κλέψει" τις εντυπώσεις των τηλεθεατών, μπαίνοντας δυναμικά στον ανταγωνισμό της prime time ζώνης. Ο λόγος για τη "Γη της Ελιάς" (MEGA), η οποία διαδραματίζεται στη Μάνη και διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών (ίντριγκες, μυστικά, έρωτες). Παράλληλα, το έργο στηρίζεται στην επιτυχημένη συνταγή του διδύμου Βάνα Δημητρίου (σενάριο) - Ανδρέας Γεωργίου (σκηνοθεσία) που έχει υπογράψει άλλες δημοφιλείς σειρές, όπως οι "Τατουάζ", "Μπρούσκο" και "8 Λέξεις".

Κάπως έτσι, το τηλεκοντρόλ του κοινού και τα νούμερα τηλεθέασης μοιράζονται ανάμεσα στις παραπάνω τρεις σειρές μυθοπλασίας, με τον "Σασμό", όμως, να κατέχει τα "σκήπτρα". Σημειώνεται πως τις Κυριακές η "Γη της Ελιάς" ανεβάζει τα ποσοστά της ("αγγίζοντας" το 20%), καθώς προβάλλεται χωρίς ανταγωνισμό - τουλάχιστον όσον αφορά τις προαναφερθείσες δραματικές σειρές. Την ίδια στιγμή, οι κωμικές σειρές που "εισέβαλαν" φέτος στο τηλεοπτικό τοπίο, δεν κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά. Εξαίρεση αποτελεί η εβδομαδιαία σειρά "Συμπέθεροι απ' τα Τίρανα" (MEGA), που ξεχώρισαν και απέκτησαν το δικό τους κοινό.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...



Δεν υπάρχουν σχόλια: