29.4.22

Μόνο αόριστες απαντήσεις...


...από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες...

Άντα Ψαρρά

Με ακατανόητα έντονο ύφος ο Π. Αλεξανδρής, Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης και δεξί χέρι του Κώστα Τσιάρα, απάντησε χθες στις ερωτήσεις που του απηύθυναν τα μέλη της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συνεδρίαση με αντικείμενο την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Στην Επιτροπή παρευρέθηκε η... Ελένη Τουλουπάκη και συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της GRECO, της Κομισιόν και των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα. 

Δεν παρευρέθηκε -για ευνόητους προφανώς λόγους- κανένας ευρωβουλευτής της δεξιάς, ενώ ο κ. Αλεξανδρής φέρεται να προσπαθούσε να δημιουργήσει τεχνητές εντάσεις, χωρίς ωστόσο να απαντάει επί της ουσίας των ερωτημάτων.

Η λίστα Πέτσα, η επιλεκτική χρηματοδότηση των ΜΜΕ, οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και φυσικά η δολοφονία του  Γιώργου Καραϊβάζ δε φάνηκε - σε αντίθεση με τους παρευρισκόμενους- να προβληματίζει τον Γ.Γ. του υπουργείου. Τέθηκαν πολλές ερωτήσεις από όλους και έγιναν οι σχετικοί παραλληλισμοί με την κατάσταση των δικαιωμάτων στην Ουγγαρία για την οποία η Κομισιόν ξεκίνησε διαδικασία αιρεσιμότητας.

Η πρώην Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς περιέγραψε, όπως είχε κάνει και στην Επιτροπή κατά της Διαφθοράς στο Στρασβούργο, όλη την εξέλιξη της υπόθεσης Novartis και μίλησε για το πώς βρέθηκε στη θέση του κατηγορουμένου αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ. Δήλωσε απερίφραστα ότι η δίωξη της είναι πολιτική, όπως διαφαίνεται από τη διαδικασία και τεκμηριώνεται από έγγραφα τα οποία δήλωσε διατεθειμένη να προσκομίσει.

Για το θέμα της σκόπιμης άρνησης της κυβέρνησης να υιοθετήσει στους δεδομένους χρόνους την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους προστατευόμενους μάρτυρες, ο Γ.Γ. ενημέρωσε ότι αύριο (!) 29/4 κατατίθεται το σ/ν στη διαβούλευση. Επίσης, έσπευσε να επαναλάβει αυτό που μήνες τώρα προαναγγέλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ότι δηλαδή θα καταθέσει την ετεροχρονισμένη αγωγή στη Novartis. Εύλογα η διωκώμενη Εισαγγελέας αναρωτήθηκε αν η αγωγή αυτή θα στοιχειοθετηθεί με τα στοιχεία που συνέλεξε η ίδια στη σχετική δικογραφία, κατά τη διάρκεια της έρευνάς της και επεσήμανε την αντίφαση να χρησιμοποιείται η δουλειά της από την ίδια κυβέρνηση που τη χαρακτηρίζει «σκευωρό». 

Για την υπόθεση Καραϊβάζ, ο κ. Αλεξανδρής επανέλαβε μονότονα ότι βρίσκεται σε στάδιο αστυνομικής προανάκρισης. Διέψευσε την ήδη αποδεδειγμένη παρακολούθηση δημοσιογράφων από την ΕΥΠ -Μητσοτάκη και φυσικά δεν απάντησε για την 2η κατά σειρά απουσία Τσιάρα από τη διαδικασία (η πρώτη τον Ιούνιο του '21, σε αντίστοιχη συνεδρίαση για την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ελλάδα). Δεν έδωσε απάντηση ιούτε στο ερώτημα αν η ελληνική κυβέρνηση έχει αγοράσει το λογισμικό παρακολούθησης Predator.

Οι ευρωβουλευτές τέλος σημείωσαν τις εμφανείς ανακολουθίες ανάμεσα στις εκθέσεις που διαπιστώνουν σοβαρές ελλείψεις στον τομέα του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα και τον ρόλο της κυβέρνησης σε αυτές, καθώς και την έλλειψη πειστικών ή ουσιωδών απαντήσεων από τον ΓΓ.

Ίσως τώρα η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιουροβα αποσπάσει, μετά και την αποστολή στα χέρια της υπογεγραμμένης από φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών επιστολής, πειστικότερες απαντήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, που μπορεί μεν να υποτιμά με την συμπεριφορά της το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους Θεσμούς των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τους διεθνείς οργανισμούς παρακολούθησης των δεικτών Διαφθοράς και Κράτους Δικαίου, αλλά το «σκόπελο» της Κομισιόν δύσκολα θα τον αγνοήσει...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: