30.4.22

Έκρυθμη η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά...



Παραμονή του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς και στο λιμάνι του Πειραιά, στις προβλήτες της Cosco, εκεί που βρίσκονται οι απεργοί λιμενεργάτες, επικρατεί ένταση από τα ξημερώματα, μετά την εμφάνιση αστυνομικών δυνάμεων στις πύλες του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων...

Τα ΜΑΤ, οι δυνάμεις του Λιμενικού και η αύρα που έφτασαν στην περιοχή, προκάλεσαν την οργή των απεργών, αλλά και των αλληλέγγυων που είναι μαζί τους.

Συγκλονιστική ήταν η στιγμή, όταν οι συγκεντρωμένοι απεργοί λιμενεργάτες άκουσαν τον συνάδελφό τους Τάκη Πέτα, που τραυματίστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, να τους μιλά τηλεφωνικά μέσα από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται με πολλαπλά κατάγματα στην σπονδυλική στήλη και στα πλευρά και να τους λέει: «Αδέλφια μου κρατήστε δυνατά, όσο μπορώ να σας μιλήσω, κρατήστε όσο πρέπει για να κερδίσουμε όλοι, για να ζήσουμε καλύτερα τις οικογένειές μας και να σταματήσει αυτή η γαλέρα εκεί μέσα. Τίποτε άλλο δεν έχω να σας πω, είμαι πολύ καταβεβλημένος, σας αγαπάω για την στήριξή σας και σας θέλω όλους δυνατούς». Μόλις η τηλεφωνική επικοινωνία με τον τραυματία λιμενεργάτη ολοκληρώθηκε, οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα φωνάζοντας «κράτα γερά» .

Το σωματείο των εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ τονίζει ότι «οι προσπάθειες της εργοδοσίας και της κυβέρνησης να τρομοκρατήσουν και να τραμπουκίσουν τους εργαζόμενους έχουν πέσει στο κενό. Η συμμετοχή στην απεργία είναι μαζική και καθολική. Οι εργαζόμενοι για άλλη μια φορά γύρισαν την πλάτη τους στα τερτίπια της εργοδοσίας και της κυβέρνησής. Να δοθεί λύση στα προβλήματα μας εδώ και τώρα. Όλοι στην απεργία! Όλοι οι εργαζόμενοι μαζί».

Καταγγέλλει επίσης ότι η εργοδοσία στήνει μηχανισμό απεργοσπασίας.

Να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής από τις πύλες της Cosco και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων, καλεί το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ) και δίνει ραντεβού στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωσή του αύριο Κυριακή 1η Μάη, στις 11 π.μ., στο Πασαλιμάνι και αμέσως μετά στη συγκέντρωση των εργαζομένων στην Cosco. «Τους λέμε, η τρομοκρατία δε θα περάσει. Διαμηνύουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ποινικοποίησης και καταστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι μέσα από μαζικές συνελεύσεις του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ θα πέσουν στο κενό», τονίζει το ΕΚΠ.

Στο πλευρό των εργαζομένων και οι συνάδελφοί τους λιμενεργάτες του ΟΛΠ στην προβλήτα Ι.

Η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών του ΟΛΠ με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση δηλώνει την συμπαράστασή της και την αλληλεγγύη της στους απεργούς λιμενεργάτες και τονίζει:

«Στο ίδιο έργο θεατές, σήμερα το λιμάνι του Πειραιά για ακόμη μια φορά μέσα σε λίγους μήνες έγινε στρατιωτικοποιημένη περιοχή. Απόνερα του “φιλεργατικού νόμου” Χατζηδάκη, εικόνες που θυμίζουν άλλες εποχές που ο ελληνικός λαός έκανε χρόνια για να τις αφαιρέσει από τη μνήμη του. Και όλα αυτά στο όνομα της “παραγωγικότητας” και της κερδοφορίας. Οι “αρμόδιοι και υπεύθυνοι” θα πρέπει να λύνουν τα προβλήματα με διάλογο και συζήτηση αλλά φαίνεται ότι η απάντηση σε κάθε δίκαιη κινητοποίηση είναι η καταστολή με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο γιατί αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος που ξέρουν. Προειδοποιούν την κυβέρνηση και την διοίκηση της ΣΕΠ/COSCO λέγοντας :Προσπαθείτε με κάθε τρόπο να δημιουργήσετε ήρωες και προσέξτε γιατί κάποια στιγμή θ’αρπάξουμε την ευκαιρία και τότε δεν θα είναι καλό για κανέναν μας».

Τέλος, ζητούν «όσο ακόμα είναι καιρός» να αποσυρθεί αυτός το συφερτός ενστόλων από τις πύλες του ΣΕΜΠΟ άμεσα. «Οι εργαζόμενοι δεν είμαστε ούτε εγκληματίες ούτε κακούργοι, ζητάμε λύση στα προβλήματα μας και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για το δίκιο μας».

Την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το λιμάνι ζητά και το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ δηλώνοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα των λιμενεργατών. Καλεί την εργατική τάξη, τις συνδικαλιστικές της οργανώσεις, ευρύτερα τους φορείς του λαϊκού κινήματος να σταθούν στο πλάι των απεργών μέχρι την τελική νίκη. «Η επιχείρηση καταστολής για άλλη μία φορά έπεσε στο κενό, χάρη στην αδιατάρακτη ενότητα των λιμενεργατών στο ΣΕΜΠΟ, οι οποίοι συμμετείχαν μαζικά στην απεργία και αχρήστευσαν τους σχεδιασμούς Cosco - εργολάβων - κυβέρνησης να υπονομευτεί η συνέχεια των απεργιακών τους κινητοποιήσεων» αναφέρει η ΠΕΝΕΝ και συμπληρώνει ότι «την ίδια ώρα κινητοποιούνται οι "γνωστοί άγνωστοι" εργοδοτικοί – ναυτιλιακοί φορείς και λοιπές αντιδραστικές δυνάμεις που καταλογίζουν την ευθύνη για το κλείσιμο του λιμανιού στους απεργούς λιμενεργάτες. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις των ναυτεργατών στοχοποιούν τον αγώνα τους, άλλοτε διότι κινδυνεύει ο τουρισμός, άλλοτε η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά και έτσι υπονομεύεται η ομαλή πορεία της "εθνικής μας οικονομίας"».

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στις δυο προβλήτες της Cosco απεργούν διεκδικώντας ικανοποιητική ΣΣΕ, ενώ οι κινητοποιήσεις τους κλιμακώθηκαν μετά το νέο εργατικό ατύχημα που συνέβη τα ξημερώματα της Πέμπτης, όταν ο 38χρονος λιμενεργάτης Τάκης Πέτας έπεσε από ύψος 12 μέτρων κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης κοντέινερ σε φορτηγό πλοίο στην προβλήτα ΙΙΙ. Ο λιμενεργάτης σώθηκε από θαύμα, ενώ η πτώση του προκάλεσε αρκετά κατάγματα στο σώμα του. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Οκτώβριο το θανατηφόρο δυστύχημα εν ώρα εργασίας του λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή στην προβλήτα ΙΙ.

Χθες Παρασκευή με πρωτοβουλία του υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη καλούνται σε συνάντηση την Δευτέρα 2 Μαΐου στις 5 το απόγευμα οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας (ΣΕΠ Α.Ε. και Dport), των σωματείων των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς και φορέων άμεσα εμπλεκομένων, με την προϋπόθεση όμως όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου την «ομαλή λειτουργία των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά». Είχε προηγηθεί  πρόσκληση από την ΕΝΕΔΕΠ για συνάντηση σήμερα (Σάββατο) στις 11 ή το συντομότερο δυνατόν σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Cosco, ΣΕΠ, DPORT και υπουργείο) για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων


«Παραμονή της Εργατικής Πρωτομαγιάς, χωρίς καμία ντροπή, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσισε να στραφεί ευθέως εναντίον του εργατικού κινήματος», σχολιάζει ο τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Νεκτάριος Σαντορινιός για την προσπάθεια να σπάσει η απεργία των λιμενεργατών στον Πειραιά. 

«Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ξεπέρασαν πια κάθε όριο. Αντί να είναι αυτή που θα διασφαλίζει την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, να εγγυάται την ένταξη των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα διασφαλίσουν εκατοντάδεςεργολαβικούς εργαζόμενους οι οποίοι δουλεύουν μέσα σε δύσκολες και επισφαλείς συνθήκες, η Κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί απερίσπαστη το δόγμα της καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων και επίθεσης σε όσους εργαζόμενους διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας», συνεχίζει και ζητά «να φύγουν τώρα τα ΜΑΤ από το ΣΕΜΠΟ και να αναληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες για την επαναφορά συνθηκών προστασίας των εργαζομένων, ελέγχου των μέτρων ασφαλείας, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, ένταξη των εργαζομένων στο Λιμάνι στα βαρέα και ανθυγιεινά».

Παραμονές της Εργατικής Πρωτομαγιάς, «η κυβέρνηση της ΝΔ κινητοποιεί τον κρατικό μηχανισμό, τα ΜΑΤ και τις ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού, για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να στηρίξουν το μηχανισμό, που έστησε η εργοδοσία με μεταφερόμενους απεργοσπάστες, έτσι ώστε να χτυπήσει μια επιτυχημένη απεργία με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων σ' αυτήν», σχολιάζει το ΚΚΕ. 

Τέλος, καλεί «ο αγώνας των απεργών της COSCO να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων με την αλληλεγγύη και την πολύμορφη στήριξή του. Όχι μόνο γιατί είναι ένας αγώνας δίκαιος, αλλά και γιατί δείχνει ότι η εργατική τάξη, με την οργανωμένη πάλη της, μπορεί να ''κουρελιάσει'' στην πράξη τους αντεργατικούς νόμους, την τρομοκρατία, τις αυταρχικές πρακτικές κράτους και εργοδοσίας». 


Δεν υπάρχουν σχόλια: