28.4.22

Απάντηση στην κυβερνητική απραξία...


Σε θεσμικές κινήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας προσανατολίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με έμφαση στην ρήτρα αναπροσαρμογής, όπου βασίζονται οι φουσκωμένοι λογαριασμοί για... τα νοικοκυριά . Στην αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζουν νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχύσουν την πίεση προς την κυβέρνηση που, όπως εκτιμούν, επιμένει στην πρακτική της …αναμονής ενώ τα βάρη για την κοινωνία είναι αφόρητα.

Συνάντηση Τσίπρα - Βερβεσσού
Στο παραπάνω πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Δημήτρη Βερβεσό στα γραφεία του ΔΣΑ. Η συνάντηση αυτή κάθε άλλο παρά τυχαία είναι και σχετίζεται άμεσα με τα ζητήματα της ενεργειακής ακρίβειας. Αντικείμενο της θα είναι κατά κύριο λόγο η πρωτοβουλία της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων να κινηθούν νομικά εναντίον της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής. Δηλαδή του στοιχείο των συμβολαίων των καταναλωτών ρεύματος που δίνει την δυνατότητα στους παρόχους να μεταφέρουν στους πολίτες το αυξημένο ενεργειακό κόστος «φουσκώνοντας» τους λογαριασμούς.

Ο Δημήτρης Βερβεσσός θυμίζουμε ότι έχει εκφράσει την εναντίωσή του στην ρήτρα αναφέροντας πως έρχεται σε αντίθεση «με τους γενικούς όρους συναλλαγών σε διάφορες κατηγορίες συμβολαίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας». Μάλιστα σε τηλεοπτικές δηλώσεις του επισήμανε ότι «η εισαγωγή της ρήτρας έγινε μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών». Επίσης αναφέρθηκε στην πρόθεση των δικηγορικών συλλόγων «να παρέμβουν νομικά και να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα στην κατάθεση συντονισμένα προσφυγών αλλά και εξώδικων διαμαρτυριών». Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες να παράσχουν στους δικηγορικούς συλλόγους εξουσιοδότηση προκειμένου να εκπροσωπηθούν δωρεάν στην δικαστική μάχη.

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα για την συγκεκριμένη συνάντηση δεν είναι μεμονωμένη. Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να έρθει σε επαφή με όλους τους θεσμικούς φορείς που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στο ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας. Δίνοντας έτσι και πολιτική διάσταση στο ζήτημα. Είτε ασκώντας πιέσεις στις αρμόδιες αρχές, είτε στηρίζοντας πρωτοβουλίες που έρχονται να «καλύψουν» το κενό που αφήνει η κυβερνητική απραξία.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί εδώ και μήνες πιέσεις στην κυβέρνηση προκειμένου όχι μόνον να λάβει μέτρα προκειμένου να μειωθούν οι ενεργειακές τιμές αλλά να πραγματοποιήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέμβασης στην αγορά προς όφελος των πολιτών. Είτε με την αναζήτηση των υπερκερδών των παρόχων, είτε με τους ελέγχους για εναρμονισμένες πρακτικές, είτε ακόμη και με την θέσπιση πλαφόν στις τιμές του ρεύματος.

Ώριμη η πρόταση για πλαφόν
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επαναλαμβάνει την ώριμη πρότασή του για θέσπιση πλαφόν κέρδους στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού» επισήμανε αναφορικά με το ζήτημα αυτό η βουλευτής του Β3 Νότιου Τομεά Αθηνών Θεανώ Φωτίου. Μίλησε επίσης για «υποχρεωτικά διμερή συμβόλαια, αυστηρό έλεγχο και ρύθμιση της αγοράς, καθώς και άμεση εφαρμογή του μοντέλου Ισπανίας-Πορτογαλίας, ρυθμίσεις που μπορούν να δώσουν άμεσα μείωση των λογαριασμών άνω του 50% σε όλους τους καταναλωτές». Τόνισε μάλιστα πως «ο κ. Μητσοτάκης αντί να αντιμετωπίσει την κρίση, διαφημίζει τις ανεπαρκείς επιδοτήσεις, που χρηματοδοτούν την ακρίβεια, και περιμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να του λύσει το πρόβλημα».

Πώς μείωσαν την τιμή του ρεύματος Ισπανία και Πορτογαλία
Στο ιβηρικό μοντέλο αναφέρθηκαν με δήλωση του και οι αρμόδιοι τομεάρχες ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Θεοπίστη Πέρκα. Όπως επισημαίνουν «οι Ιβηρικές χώρες πήραν και επισήμως το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για απεξάρτηση της τιμής ρεύματος, στην χονδρεμπορική αγορά, από το φυσικό αέριο. Η ιβηρική εξαίρεση, που δεν έχει δημοσιονομικό αποτύπωμα, αναμένεται να ελαφρύνει τους λογαριασμούς των καταναλωτών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κατά τουλάχιστον 40% για 12 μήνες, και υπήρξε το αποτέλεσμα εντατικής διαπραγμάτευσης των δύο κρατών στη προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής (24-25 Μαρτίου). Στην ίδια συνεδρίαση όπου ο κ.Μητσοτάκης δεν ετοίμασε και δεν διεκδίκησε κάτι για τη χώρα μας».

Για τις τιμές των καυσίμων
Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τις τιμές του ρεύματος δεν ξεχνούν και τις υψηλές τιμές στα καύσιμα που αποτελούν απειλή για μια σειρά επαγγελματιών. Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές Γιάννης Μπουρνούς, Σταύρος Αραχωβίτης και Νεκτάριος Σαντορινιός κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή για την τιμή του πετρελαίου για τους ψαράδες.

Όπως αναφέρουν «η κατακόρυφη αύξηση της τιμής των καυσίμων και συγκεκριμένα του ναυτιλιακού πετρελαίου έχει δημιουργήσει οξύτατα προβλήματα στους αλιείς, που πλέον απειλούνται με οικονομική καταστροφή. Ομοίως, οι υπέρογκες αυξήσεις σε συνδυασμό με την μείωση της προσφοράς , λόγω αντικειμενικής αδυναμίας συνέχισης της αλιευτικής δραστηριότητας, συμπαρασύρει τις τελικές τιμές των ψαριών για τους καταναλωτές». Αναφέρουν ενδεικτικά πως «οι αλιείς αγόραζαν το ναυτιλιακό πετρέλαιο περίπου 60 λεπτά το λίτρο ενώ το ημερήσιο κόστος καυσίμου για μια μηχανότρατα ανερχόταν σε 500 - 600 ευρώ την ημέρα» ενώ σήμερα «το ημερήσιο κόστος για την αλιευτική εργασία των μηχανοτρατών, ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 1.200 ευρώ»...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: