30.4.22

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατευμάτων στην Αν. Ευρώπη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο...



Σε επικίνδυνη «πυριτιδαποθήκη» μετατρέπεται ολόκληρη η περιοχή στη σκιά του ρωσοουκρανικού πολέμου. Χιλιάδες στρατιώτες, όπλα και άρματα μάχης με τις ισορροπίες να είναι οριακές.
Προετοιμασίες για ένα πολύ «καυτό» καλοκαίρι κάνει η Δύση, καθώς συνεχίζει να «γεμίζει» τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με χιλιάδες στρατιώτες, όπλα, πυρομαχικά και άρματα μάχης, στη... σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των αιματηρών μαχών.

Την ώρα που οι δυνάμεις της Μόσχας και οι αυτονομιστές σφυροκοπούν τα ανατολικά και νότια εδάφη της Ουκρανίας κι ενώ η την χρονική διάρκεια του πολέμου παρατείνεται συνεχώς, οι δυτικές χώρες, με πρωταγωνίστριες τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία βάζουν στόχο να γεμίσουν με όπλα και στρατό και τις γειτονικές χώρες, από τη Λιθουανία και την Πολωνία έως τη Βόρεια Μακεδονία.

Νούμερα-ρεκόρ για τη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο εποχή

Ενώ δε μπορεί να υπολογιστεί ούτε κατά προσέγγιση ο αριθμός όπλων και πυρομαχικών που ρίχνουν ΝΑΤΟ και άλλες χώρες στην Ουκρανία προς ενίσχυση των δυνάμεων του Κιέβου, σήμερα η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει περίπου 8.000 στρατιώτες για ασκήσεις σε όλη την ανατολική Ευρώπη.


Η κίνηση αυτή, που θα περιλαμβάνει και δεκάδες τανκ που θα αναπτυχθούν από τη Φινλανδία έως τη Βόρεια Μακεδονία το καλοκαίρι, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Εκτός από τα βρετανικά στρατεύματα, στην περιοχή θα αναπτυχθούν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ και της διευρυμένης κοινής επιχειρησιακής δύναμης, η οποία περιλαμβάνει Φινλανδία και Σουηδία. 

Σύμφωνα, μάλιστα, με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας τα σχέδια για τις μαζικής κλίμακας ασκήσεις ήταν έτοιμα εδώ και καιρό, ωστόσο οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν μετά από τη ρωσική εισβολή και το ξέσπασμα του πολέμου.

Την ίδια ώρα η Ισπανία έκανε σήμερα γνωστό ότι το μεγαλύτερο φορτίο με στρατιωτικό εξοπλισμό που προορίζεται για την Ουκρανία έχει ήδη φθάσει σε λιμάνι της Πολωνίας. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας κάνει λόγο για 200 τόνους υλικού, οι οποίοι θα μεταφερθούν οδικώς για περίπου 700 χλμ έως βρεθούν σε κεντρικές αποθήκες ανεφοδιασμού της Ουκρανίας. 

Αυτές είναι μόνο δύο από τις σημερινές ανακοινώσεις για τη συνεχή ροή όπλων προς την περιοχή, ενώ ήδη, χθες, ο Τζο Μπάιντεν προναήγγειλε πακέτο 33 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία και η Γερμανία δείχνει να αποσύρει τις ενστάσεις της για την αποστολή στρατιωτικού υλικού, κυρίως τεθωρακισμένων.

Νεκροί μισθοφόροι και «εθελοντές»

Μια άλλη σοβαρή πτυχή του ρωσοουκρανικού πολέμου είναι η συνεχής συγκέντρωση μισθοφόρων στα εδάφη της χώρας, καθώς χιλιάδες είναι εκείνοι που βρέθηκαν εντός Ουκρανίας τους τελευταίους δύο μήνες για να πολεμήσουν (με το αζημίωτο) στο πλευρό των δυνάμεων του Κιέβου, ενώ αντίστοιχη χρήση μισθοφορικών ομάδων, όπως η περιβόητη Βάγκνερ κάνει και η Ρωσία.

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι ένας Αμερικανός και ένας Δανός σκοτώθηκαν στη διάρκεια των μαχών. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για το 22χρονο πεζοναύτη Γουίλι Κάνσελ, ο οποίος έχασε τη ζωή του τη Δευτέρα, με τη μητέρα του να αναφέρει σε αμερικανικά μέσα ότι εργαζόταν για ιδιωτική μισθοφορική εταιρεία. Πρόκειται για τον πρώτο επιβεβαιωμένο Αμερικανό πολίτη που σκοτώνεται στην Ουκρανία. Τα δανικά μέσα, επίσης, μιλούν για έναν 25χρονο Δανό, ο οποίος σκοτώθηκε στο Μικολάγιεφ στις 26 Απριλίου, ενώ πολεμούσε με τη Διεθνή Λεγεώνα της Ουκρανίας.  Χθες, εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι στη μάχη έπεσε και ο Βρετανός βετεράνος Σκοτ Σίμπλεϊ.

Τέλος, βρετανική μη κερδοσκοπική οργάνωση ανακοίνωσε πως δύο Βρετανοί «εθελοντές» είναι, πλέον, αιχμάλωτοι των ρωσικών δυνάμεων. Οι δύο Βρετανοί εξαφανίστηκαν στην περιοχή της Ζαπορίζια.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: