28.4.22

Προκλητικές υπερπτήσεις δίχως τέλος...


Παρά την άτυπη συμφωνία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για ένα μορατόριουμ από πλευράς Τουρκίας, η Αγκυρα συνεχίζει την ίδια τακτική με συνεχείς υπερπτήσεις στο Αιγαίο... Χαρακτηριστικό της τάσης της τουρκικής πλευράς είναι πως ενώ και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ανάλογη δραστηριότητα τη Μεγάλη Εβδομάδα, που σταματούσε όμως ανήμερα το Πάσχα, φέτος οι υπερπτήσεις ήταν συνεχείς ακόμα και την Κυριακή του Πάσχα. Η ίδια τάση συνεχίζεται και την εβδομάδα που διανύουμε, καθώς χθες Τετάρτη έγιναν συνολικά 41 υπερπτήσεις ακόμη και πάνω από κατοικημένα νησιά, κάτι που αποτελεί σαφώς κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Είναι προφανές πως η Αγκυρα παρά την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν επιθυμεί να συνεχίσει τη δράση της σε περιοχές που η ίδια αποκαλεί «γκρίζες ζώνες», ενώ ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ επιδίδεται διαρκώς σε μπαράζ δηλώσεων που συντηρούν το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, κατηγορώντας την Αθήνα για παράνομες και προβοκατόρικες ενέργειες. «Ενώ εμείς απλώνουμε το χέρι μας και προσπαθούμε να κάνουμε τη Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης, αντιμετωπίζουμε τις παράνομες και προβοκατόρικες ενέργειες και πράξεις κάποιων Ελλήνων αξιωματούχων», δήλωσε πριν από λίγα 24ωρα, κατηγορώντας την Αθήνα πως προχωράει σε «άδικες και παράνομες ενέργειες». Η τουρκική κινητικότητα είναι βέβαιο πως συνδέεται με την εξέλιξη της άσκησης «Μαβί Βατάν» (Γαλάζια Πατρίδα), η οποία άλλωστε αποτελεί και την επιχειρησιακή αποτύπωση των φιλοδοξιών της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απάντηση του ΥΠΕΞ

Χθες, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, απάντησε με έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα αναφορικά με τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά. Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, ενώ τόνισε ότι πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο τη διεθνή εναέρια κυκλοφορία, καθώς αντιβαίνουν πλήρως στην αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης.

Χαρακτηριστικό της στάσης της Αγκυρας είναι πως μετά το διάβημα προχώρησε σε νέες υπερπτήσεις πάνω από Λειψούς και Αρκιούς, ενώ μετά τις 7.30 το βράδυ επιδόθηκε σε νέο μπαράζ προκλήσεων. Ζευγάρι F-16 στις 19.37 πέταξε πάνω από τη Ρω, στις 19.38 πάνω από τη Μεγίστη και στις 19.40 ξανά πάνω από τη Ρω. Στις 19.58 βρέθηκε πάνω από την Καλόλιμνο και τα Ιμια, στις 20.08 πάνω από τους Λειψούς και στις 20.09 πάνω από τους Αρκιούς. Ακολούθησαν έως τις 20.30 υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι, στην Τέλενδο και την Κάλυμνο, και ξανά πάνω από τα Ιμια, πάνω από τη Σύμη και τη Ρόδο (20.43). Αλλος σχηματισμός τουρκικών μαχητικών πέταξε στις 20.52 πάνω από τη Σάμο, στις 20.57 από τη Λέρο, στις 20.59 πάνω από την Κω και τη Στρογγύλη, στις 21.01 πάνω από τη Νίσυρο, στις 21.04 πάνω από τη Χάλκη και στις 21.15 πάνω από την Κάρπαθο. Μετά την κατακόρυφη άνοδο της έντασης που προκαλεί η δραστηριότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας αποφάσισε να ακυρώσει την πρόσκληση που είχε απευθύνει στην Τουρκία για να συμμετάσχει στην άσκηση «NATO Tiger Meet».

Την απελευθέρωση Καβαλά ζητεί η Αθήνα
Την άμεση απελευθέρωση του επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, που καταδικάστηκε προχθές από τουρκικό δικαστήριο σε δις ισόβια για υποκίνηση των διαδηλώσεων του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, ζητεί η Αθήνα, διατυπώνοντας αιχμές για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα. «Η Ελλάδα καταδικάζει έντονα την απόφαση του 13ου Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης να καταδικάσει τον Οσμάν Καβαλά σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter και προσθέτει: «Η απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία. Ο σεβασμός του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση για τις χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας»...

Σταύρος Παπαντωνίου

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: