30.4.22

Κυβέρνηση Μαρίας Αντουανέτας...


Από τον Στάσση στον Οικονόμου...

Όλη η Ελλάδα ζει με τον φόβο του λογαριασμού του ρεύματος. Το να ανοίξεις τον φάκελο ή το e mail έχει μετατραπεί σε adventure game με πολλή αδρεναλίνη.

Όλη η Ελλάδα ζει με τον φόβο του... μισθού που τελειώνει στην τρίτη εβδομάδα του μήνα. Το να ψωνίσεις στο σούπερ μάρκετ απαιτεί συνεχή εγρήγορση για μην κάνεις το “περιττό” έξοδο που θα εκτροχιάσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.


Όλη η Ελλάδα ζει με τον φόβο για το αύριο. Φόβος για το θα γίνει με το επόμενο λογαριασμό, για το πώς θα τα βγάλουμε πέρα με το σούπερ μάρκετ που ανεβαίνει συνέχεια, για το τι θα γίνει με τον πόλεμο που υπονομεύει την ελπίδα για το μέλλον. Και δεν είναι μόνο οι πιο φτωχοί που έχουν (έτσι κι αλλιώς) ζήτημα. Είναι και όσες-οι (νόμιζαν ότι) τα έχουν φέρει βόλτα που βλέπουν τον εφιάλτη του Μνημονίου να επιστρέφε, το να ανατρέπεται δηλαδή βίαια η καθημερινότητα από τη μια στιγμή στην άλλη.

Κυβέρνηση YOLO
Όλη η Ελλάδα ζει υπό τη δαμόκλειο σπάθη του ηλεκτρικού και της ακρίβειας λοιπόν. Όλη η Ελλάδα; Όχι ακριβώς. Υπάρχει ένα γαλατικό χωριό γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου που μοιάζει απρόσβλητο από τα προβλήματα του λαού. Ένα γαλατικό χωριό που είναι σε φάση YOLO, ξέγνοιαστο και βυθισμένο στη (μεγάλη) χαρά της ζωής και την (ακόμα μεγαλύτερη) χαρά της νομής της εξουσίας. Ένα γαλατικό χωριό που από από την απόσταση των Βερσαλλιών μοιάζει να μην μπορεί να αντιληφθεί εξοργίζονται οι πολίτες που τους έρχεται λογαριασμός ίσως ή και μεγαλύτερος του μισθού του.

Σταχυολογούμε τις εκφράσεις αλαζονείας και περιφρόνησης προς τους πολίτες, τις οποίες υιοθέτησαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι τα τελευταία εικοσιτετράωρα:

Ο χριστιανικών ευαισθησιών βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου αναφορικά με την αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος από χιλιάδες πολίτες, είπε ότι «το τζάμπα πέθανε», καθώς και ότι «η κοινωνία έχει γαλουχηθεί στο τζάμπα και τώρα πρέπει να πληρώσει». Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ο άτεγκτος κήνσορας χρωστάει 259,7 χιλιάδες ευρώ και διαθέτει μόλις 18 ακίνητα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε “δίκαιη αποτίμηση” της προσφοράς του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, το μεροκάματό του των 1.000 ευρώ (360.000 το χρόνο) -την ώρα μάλιστα που η ΔΕΗ πρωτοστατεί στην κερδοσκοπία με το ρεύμα.
Για την έπαυλη των 759 τετραγωνικών του κ. Στάσση στην Τζιά (τόση χλιδή παραπέμπει σε αξιωματούχο του καθεστώτος Μουμπάρακ…), η βουλεύτρια της ΝΔ Άννα Καραμανλή βρήκε μόνο να πει «χαλάλι του».
Ο Νίκος Ρωμανός, διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, θεωρεί «λαϊκισμό» το ότι έγινε μείζον πολιτικό θέμα η αναγγελία για δεκάδες χιλιάδες διακοπές ρεύματος.

Παντεσπάνι

Η συσσώρευση των κοινωνικών προβλημάτων προκαλεί δυσαρέσκεια έτσι κι αλλιώς για κάθε κυβέρνηση. Η δυσαρέσκεια όμως μετατρέπεται σε οργή όταν μια κυβέρνηση δείχνει να μην συναισθάνεται και να μην ενδιαφέρεται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Άλλωστε η ιστορία δείχνει ότι δεν αρκεί το να λείπει το ψωμι για να κλονιστεί το status quo. Πρέπει και κάποιος να προτείνει το παντεσπάνι ως εναλλακτική λύση.

Γιάννης Αλμπάνης

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: