28.4.22

Ξαφνικές εισηγήσεις για πρόωρες κάλπες...


Κύριο θέμα συζήτησης στους κόλπους της ΝΔ, ενόψει και του συνεδρίου του κόμματος, είναι ο χρόνος των εκλογών και ο επικείμενος... ανασχηματισμός. Το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός από πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη για να επισπεύσει τον χρόνο των εκλογών ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να «κεφαλαιοποιήσει» πολιτικά το δεύτερο πακέτο παροχών για την αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης που θα ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζουν πως το νέο πακέτο που σχεδιάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να φτάσει τα 4 δισ. ευρώ.
 
Σε συνδυασμό μάλιστα με την φετινή ιδιαίτερα θετική τουριστική περίοδο, διαμορφώνουν «μια πρώτης τάξεως ευκαιρία» για εκλογές το φθινόπωρο και όχι στο τέλος της τετραετίας. Βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών ενός εκλογικού αιφνιδιασμού το φθινόπωρο, είναι πως το καλοκαίρι θα υπάρξει «έκρηξη» του τουρισμού που θα φέρει επιπλέον έσοδα στα δημόσια ταμεία και αυτό θα πρέπει να το πιστωθεί η κυβέρνηση.

Με  βάση αυτό το σκεπτικό, ορισμένοι υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να προκηρύξει εκλογές ακόμα και στο τέλος του καλοκαιριού και να πάει στην ΔΕΘ με «γεμάτο καλάθι» και με ξεκάθαρη προεκλογική ατζέντα.

Επίσης, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αρκετά γαλάζια στελέχη δηλώνουν πλέον ανοικτά ότι η κυβερνητική φθορά είναι εμφανής και δεν υπάρχει αρκετός πολιτικός χρόνος για να αντιστραφεί το κλίμα μέσα στον ερχόμενο χειμώνα. Φοβούνται δε ότι ο επόμενος χειμώνας, με την ανεξέλικτη ακρίβεια μπορεί να αποβεί μοιραίος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη ΝΔ και να μην είναι καν πρωτοστάτες των εξελίξεων.

Εκτιμούν μάλιστα ότι από το φθινόπωρο η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέο κύμα ακρίβειας κι ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπη με την απειλή της επισιτιστικής κρίσης.

Όσοι εισηγούνται το ενδεχόμενο του εκλογικού αιφνιδιασμού υποστηρίζουν με σθένος πως «δεν θα πρέπει να χαθεί πολύτιμος πολιτικός χρόνος για την κυβέρνηση» και πως « η κυβέρνηση θα πρέπει να κεφαλοποιήσει πολιτικά τις παροχές προς τους πολίτες που συνολικά θα αγγίξουν τα 8 δις ευρώ, μέχρι το φθινόπωρο».

Προς στιγμήν το βέβαιο είναι πως το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει να οδηγήσει τη χώρα στις επόμενες εκλογές προτάσσοντας το κοινωνικό πρόσωπο της Ν.Δ., όπως αναδείχθηκε αρχικά κατά την πανδημία και τώρα με την ενεργειακή κρίση. 

Ωστόσο, αυτή την στιγμή από Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζουν κάθε συζήτηση περί πρόωρων εκλογών και τονίζουν με κάθε ευκαιρία πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις του και σε αυτές περιλαμβάνονται και οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας».

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του Μαξίμου «οι πολίτες στο τέλος της τετραετίας θα μπορούν να συγκρίνουν τα 4 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τα 4 χρόνια της διακυβέρνησης ΝΔ»...

Αννα Καραβοκύρη

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: