29.4.22

Το "γιοφύρι" της Πλατείας Συντάγματος...


Εννιά μήνες μετά και κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσουν τα έργα...
Ήταν 10 Αυγούστου του 2021 όταν η κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος περιφράχθηκε προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα ανακατασκευής και αποκατάστασής της, σύμφωνα με τα σχέδια μελέτης των... αρχιτεκτόνων Δημήτρη Μανίκα και Ντόρας Παπαδημητρίου.

Δέκα ημέρες νωρίτερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης έλεγε για τα έργα στην πλατεία που αποτελούν τη συνέχεια του Μεγάλου Περιπάτου: «Ξεκινάμε τις επόμενες ημέρες, με προοπτική σε ένα εξάμηνο να δούμε αυτό που δείχνουν οι μακέτες. Στην κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος, διαπλατύνουμε τα πεζοδρόμια, φυτεύουμε μεγάλα δέντρα, ενοποιούμε την Ερμού και την κάτω πλατεία με την πάνω πλατεία. Για εμάς έχει πολύ μεγάλη σημασία να μείνουμε πιστοί στα σχέδια, να γίνει με τη μικρότερη δυνατή όχληση και κυρίως να μη δημιουργήσουμε οποιοδήποτε κυκλοφοριακό θέμα».

Ωστόσο οι έξι μήνες συμπληρώθηκαν στις 10 Φεβρουαρίου. Πλέον έχουμε φτάσει στα τέλη Απριλίου και σε μερικές ημέρες από σήμερα συμπληρώνονται εννέα μήνες κατά τους οποίους η πλατεία Συντάγματος δεν έχει παραδοθεί στους πολίτες. Παραμένει περιφραγμένη, αλλού με λαμαρίνες που ανοιγοκλείνουν για να μπαίνουν οι μπετονιέρες και οι εργάτες και αλλού με πράσινα πανιά σκισμένα σε διάφορα σημεία τους.

Η εικόνα αν κάποιος περαστικός κοιτάξει μέσα από τις τρύπες που έχουν δημιουργηθεί, προδίδει πως υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει μέχρι το έργο να ολοκληρωθεί, καθώς αυτό που είναι ορατό είναι μια περιοχή στρωμένη με χώμα και τσιμέντο. Δεν υπάρχουν ακόμη δέντρα φυτεμένα ούτε κάτι από τα υπόλοιπα που απεικονίζονται στις μακέτες που παρουσιάστηκαν το περασμένο καλοκαίρι.


Ο χρόνος που έχει απαιτηθεί για τα έργα είναι ήδη κατά 50% περισσότερος σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες του Κώστα Μπακογιάννη και μένει να φανεί πόσο θα χρειαστεί μέχρι την παράδοση της πλατείας.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: