30.4.22

Ακροβατώντας πάνω από την άβυσσο...


Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας επιβεβαιώνουν ότι ο κόσμος μας αλλάζει βίαια βαδίζοντας πάνω σε τεντωμένο σκοινί. Η επαναλαμβανόμενη απειλή της Μόσχας για πυρηνικό όλεθρο, η ένταση στην Υπερδνειστερία, η αποφασιστικότητα Σουηδίας και Φινλανδίας να... ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και η συνεχιζόμενη φρίκη του πολέμου που ισοπεδώνει τις ουκρανικές πόλεις προκαλώντας χιλιάδες νεκρούς δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας ούτε προοπτική ειρήνης στο άμεσο μέλλον.

Η Ευρώπη θα συνεχίσει να βαδίζει με το βλέμμα στο σκοτάδι του πολέμου για καιρό. Το ερώτημα παραμένει αν η σύρραξη θα γενικευτεί οδηγώντας και άλλα κράτη να εμπλακούν σε έναν πόλεμο με αβέβαιη έκβαση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι λαοί θα πληρώσουν το τίμημα. Με το αίμα τους στην Ουκρανία, με την επιδείνωση των υλικών όρων ζωής στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Η ενεργειακή κρίση είναι ήδη εδώ και οι πρώτες συνέπειες αποτυπώνονται στην καθημερινότητα.

Στην Ελλάδα, η μεγάλη πλειονότητα στενάζει, αφού τα απόνερα του πολέμου βρίσκουν τους πολίτες ήδη εξαντλημένους από την εμμονικά νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης. Ο φαύλος κύκλος μιας νέας φτωχοποίησης έχει ξεκινήσει και έχει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι λογαριασμοί ρεύματος με τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής, που απαλλάσσει από το κόστος τους παρόχους, προκαλούν ηλεκτροσόκ, φέρνουν λουκέτα στους μικρομεσαίους, ενώ ήδη φτάνουν κατά χιλιάδες οι εντολές διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Η κυνική αναλγησία του επιτελικού κράτους των golden boys και των ντίλερ των καρτέλ και των κερδοσκόπων επιστρατεύει την παλιά συνταγή: όσοι δεν πληρώνουν είναι μπαταχτσήδες.  Όμως ο ελληνικός λαός έχει μνήμη και πείρα. Και φροντίζει να στέλνει τον λογαριασμό σε όσους τον λοιδορούν και τον εξευτελίζουν.

Το αντικυβερνητικό κίνημα φουντώνει όσο οι λογαριασμοί φουσκώνουν. Απέναντι στην κυβέρνηση που προστατεύει τα συμφέροντα και τα υπερκέρδη των λίγων είναι αναγκαία η πολιτική αντεπίθεση που θα απλώσει δίχτυ προστασίας και θα ανοίξει τον δρόμο στην προοδευτική πολιτική αλλαγή.

Σε έναν κόσμο που ακροβατεί πάνω από την άβυσσο οι λαοί χρειάζονται τη δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος, την ασφάλεια, την ειρήνη...

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: