29.4.22

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τη ρήτρα...


Θεωρώντας ότι η «αχίλλειος πτέρνα» της κυβέρνησης είναι η ακρίβεια και οι λογαριασμοί του ρεύματος, με σχεδόν καθημερινές... πρωτοβουλίες στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να φέρουν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας την απόγνωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις συνεχείς ανατιμήσεις. Από τη στιγμή που το προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε μια νέα συμμαχία στη συνάντηση που πραγματοποίησε μαζί τους. «Αυτό το τέχνασμα που αυξάνει, διπλασιάζει, τριπλασιάζει τους λογαριασμούς ρεύματος στον καταναλωτή. Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι παράλογη, είναι και παράνομη. Είναι ένα τέχνασμα για να μετακυλίεται όλο το κόστος στον καταναλωτή και οι πάροχοι και παραγωγοί να μην έχουν κανένα επιχειρηματικό ρίσκο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει τροπολογία η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μην πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρις ότου κριθεί η νομιμότητά της στα ελληνικά δικαστήρια. Μια κίνηση με διπλή στόχευση. Από τη μια θα επιχειρήσει να στριμώξει και να απομονώσει την κυβέρνηση απέναντι στην κοινωνία. Παράλληλος στόχος είναι να επιτύχει ακόμα μια συστράτευση των «προοδευτικών δυνάμεων» μέσα στη Βουλή. «Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να σφυρίζει αδιάφορα και όλα τα κόμματα να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία. Ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, σε μια ευνομούμενη πολιτεία, και δεν μπορεί παράλογες και παράνομες πρακτικές να επιβαρύνουν τον πολίτη, σε σημείο που νοικοκυριά και επιχειρήσεις σήμερα να έχουν υπαρξιακό πρόβλημα. Διότι η ρήτρα είναι μεγαλύτερη σε πολλές περιπτώσεις από ό,τι ο μισθός και η σύνταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα βγει αλώβητος από αυτή την κρίση που ήδη έχει επηρεάσει τα ποσοστά της Ν.Δ. Για αυτό και οι συμμαχίες με συνδικάτα θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, ενώ και στη Βουλή αναμένεται να υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες, αλλά και συνεχείς παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα. Οι διακοπές ρεύματος είναι το άλλο πεδίο στο οποίο έχει εστιάσει η αξιωματική αντιπολίτευση. «Περισσότεροι από 25.000 μισθωτοί, συνταξιούχοι και νοικοκυριά βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με διακοπή ρεύματος, αδυνατώντας να πληρώσουν τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής Μητσοτάκη που πολλές φορές ξεπερνά ακόμα και τον μισθό ή τη σύνταξή τους», επισήμανε σε επίσημη ανακοίνωση η Κουμουνδούρου. Ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης», τόνισε ότι «η κυβέρνηση εδώ και καιρό αρνείται να υλοποιήσει αυτονόητα μέτρα που έχουν προταθεί ακόμα και μέσα από την εργαλειοθήκη της Κομισιόν: εισαγωγή πλαφόν στις τιμές ενέργειας, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καύσιμα και φυσικό αέριο, φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε πως «αν κάποιος εξετάσει τη διαφορά ανάμεσα στις τιμές παραγωγής και στις τιμές χονδρικής στο ρεύμα, βλέπει ότι στην ελληνική αγορά ενέργειας το τελευταίο διάστημα καταγράφονται κέρδη που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ»...

Αντώνης Αντζολέτος

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: