22.4.22

Λεφτόδεντρα vs Κλεφτόδεντρα...


Ο Αλέξης Τσίπρας είναι απελπιστικά μόνος και οδεύει σε μια εκλογική μάχη με ένα και μοναδικό όπλο την οργή των πολιτών για την ακρίβεια, που φυσικά στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης...

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και την καθαρή νίκη του Προέδρου του, αυτό ξεχάστηκε γιατί δεν υπήρξε καμία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης παρά μόνο παροχές και πλειοδοσία σε σχέση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Αλλά χωρίς ακρίβεια και πόλεμο; Μάλλον στον ΣΥΡΙΖΑ θα αναφωνήσουν, και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους; Όπως λέει και ο Καβάφης, «Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις».

Και αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να μην διαθέτει ολιστικό ρεαλιστικό πρόγραμμα αλλά ούτε και στελέχη που εμπιστευτεί ο πολίτης για κρίσιμα θέματα και ποντάρει πρωτίστως στον θυμό των ψηφοφόρων.

Το μόνο ενδιαφέρον από το συνέδριο ήταν οι κόντρες ανάμεσα στους «προεδρικούς» και τους «ομπρελίτες», ενώ την επομένη τα πρωτοκλασάτα στελέχη εξαφανίστηκαν από την δημοσιότητα για την αποτίμηση του.

Μετά το, «Κατάργηση με έναν νόμο και σε ένα άρθρο» και  το «Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος παράλογος, δεν διορθώνεται, καταργείται», η νέα αγαπημένη ατάκα του Αλέξη Τσίπρα απαντώντας στην κυβέρνηση για τα «λεφτόδεντρα», είναι τα «κλεφτόδεντρα».

Ονόματα κύριε Τσίπρα; Και μια ρεαλιστική κοστολογημένη πρόταση προς αποφυγή ενδεχόμενης αυταπάτης. Να ξέρουμε πόσα είναι αυτά τα «κλεφτόδεντρα»;

Διαφορετικά θυμίζει τον Γιώργο Παπανδρέου που έλεγε ότι θα συγκρουστεί με πρακτικές του παρελθόντος. «Μία από αυτές, για την οποία σιωπά η κυβέρνηση», έλεγε, «δεν είναι απλώς πού θα βρούμε τα λεφτά, αλλά πού πηγαίνουν τα λεφτά. Γιατί λεφτά υπάρχουν».

Μια ατάκα που έγινε σχεδόν συνώνυμη της περιπέτειας στην οποία βυθίστηκε η χώρα επί μια δεκαετία και πλέον, και τις επιπτώσεις της οποίας συνεχίζουμε να βιώνουμε έως σήμερα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αρχίζει και επαναλαμβάνει το αφήγημα το Γιώργου Παπανδρέου, όπως το περιβόητο, «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», που το 2009, μια εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ θα περνούσε για πρώτη φορά μπροστά μετά από αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες. Μόνο που τελικά βουλιάξαμε ενώ στη συνέχεια στις Εθνικές εκλογές, εκστόμισε το περίφημο: «λεφτά υπάρχουν!».

Τα «κλεφτόδεντρα» είναι το ίδιο αφήγημα με το «λεφτά υπάρχουν», γιατί κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους ότι τα «κλέβουν» κάποιοι αλλά χωρίς να μας λέει ονόματα και διευθύνσεις. Ο Γιώργος Παπανδρέου εξηγούσε, «Ρωτούν συνέχεια πού θα βρείτε τα λεφτά. Λεφτά υπάρχουν αν τα διεκδικήσεις. Αν τα προσελκύσεις με επενδύσεις. Αν νοικοκυρέψεις το κράτος. Αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας. Ώστε να αβγατίσουν και να διαμορφώσουν, να δημιουργήσουν έναν νέο πλούτο. Αλλά αυτά θέλουν σχέδιο. Θέλουν σχέδιο που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι το συμφέρον των κομματικών παραγόντων, των ημέτερων και των ισχυρών της χώρας μας».

Οι υποσχέσεις των παροχών, πότε δεν έβλαψαν κανέναν πολιτικό παρά μόνο τη χώρα και τους «κοψοχέρηδες», γιατί το μόνο που κάνουν είναι να κρύβουν την κρισιμότητα της κατάστασης, εγκλωβίζοντας τον δημόσιο διάλογο σε μια πολιτική πλειοδοσία που αποδεικνύεται αδιέξοδη...

Νίκος Παναγιωτόπουλος

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: