26.4.22

Με κεντροδεξιά συμμαχία...


...εξασφαλίζει πλειοψηφία ο Μακρόν στις βουλευτικές...

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να επανεκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας στον β' γύρο των εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, επικρατώντας της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Μαρίν Λεπέν. Ωστόσο τα δύσκολα δεν τελείωσαν για τον Γάλλο πρόεδρο, καθώς σειρά έχει ο αποκαλούμενος «τρίτος γύρος», ήτοι οι γαλλικές βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Ιούνιο... 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο Μακρόν φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει πλειοψηφία στις βουλευτικές, εφόσον καταφέρει να συνάψει μια ευρύτερη κεντροδεξιά συμμαχία με μικρότερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων και των Ρεπουμπλικάνων. Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris Interactive καταγράφει ότι το (διευρυμένο) στρατόπεδο του Μακρόν θα μπορούσε να κερδίσει 326-366 έδρες, εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών. Με βάση αυτήν την πρόβλεψη, η ακροδεξιά εκλέγει 117-147 έδρες ενώ τα αριστερά κόμματα όλα μαζί από 73 έως 93 έδρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτικές εκλογές θα καθορίσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στον οποίο θα πρέπει να στηριχτεί ο Μακρόν για το πλάνο μεταρρυθμίσεων, με τον βασικό στόχο να παραμένουν οι μεγάλες ανατροπές στο γαλλικό κράτος πρόνοιας. Συνήθως οι νεοεκλεγμένοι πρόεδροι κερδίζουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κυρίως επειδή οι υποστηρικτές των ηττημένων προεδρικών υποψηφίων δεν συμμετέχουν με μεγάλους αριθμούς στη διαδικασία. 

Οι... «αντιρρήσεις» των πολιτικών του αντιπάλων

Ωστόσο, η Μαρίν Λεπέν έδωσε ήδη από χθες… ραντεβού για τις βουλευτικές εκλογές, υποσχόμενη ισχυρή αντιπολίτευση εντός βουλής. Σημειώνεται ότι στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, η Λεπέν έλαβε το υψηλότερο ποσοστό για ακροδεξιό ηγέτη.  

Την ίδια ώρα ο Ζαν Λικ Μελανσόν, ηγέτης της Αριστεράς που είδε τα ποσοστά του να ανεβαίνουν σημαντικά στον πρώτο γύρο, έχει βάλει ως μεγάλο στόχο την πρωθυπουργία στη χώρα. Παρά την «ψήφο λογικής» ώστε να μην κερδίσει η Ακροδεξιά την προεδρία, ο Μελανσόν δεν δείχνει διατεθειμένος να αφήσει τον Μακρόν να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και ετοιμάζεται για τη μεγάλη αντεπίθεση.

Σε περίπτωση που δεν προκύψει καθαρή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, η νέα θητεία του κ. Μακρόν μπορεί να σημαδευτεί από πολιτική «παράλυση», προειδοποίησε ο Φρεντερίκ Βεζάρ της DNA (Dernières Nouvelles d' Alsace).

Ακόμη, πάντως, κι εάν ο συνασπισμός του Γάλλου προέδρου πάρει την πλειοψηφία στη Βουλή, η κατάσταση δεν είναι η ίδια σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, ενώ ο Μακρόν έχει ήδη στρέψει εναντίον του σημαντικές κοινωνικές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: