1.4.22

Μετρούν τις δυνάμεις τους...


Τσίπρας και Ανδρουλάκης έχουν βρεθεί με ευθύνη Μητσοτάκη στο επίκεντρο μιας συζήτησης που συγκλίνει σε ένα κοινό τόπο. Την απλή αναλογική. Μέχρι τις κάλπες όμως... και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου συγκρότησης ισχυρών κομματικών οργανώσεων ιδιαίτερα στην περιφέρεια με απόλυτη επίγνωση ότι και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για το ΚΙΝΑΛ το στοίχημα του ανοίγματος περνά μέσα από την ενεργό συμμετοχή στις κορυφαίες προσυνεδριακές διαδικασίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα αναμένεται να πάει στην κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Αμπελοκήπων για να ψηφίσει στη διαδικασία που ανοίγει σήμερα για την εκλογή των συνέδρων του 3ου Συνεδρίου που αρχίζει σε δεκατέσσερις ημέρες από τώρα.

Είναι η πρώτη πρόβα εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ και ήδη στην Κουμουνδούρου μετρούν δυνάμεις και έχουν πάρει χαρτί και μολύβι για την αποτύπωση των εσωκομματικών συσχετισμών.

Η εγγραφή νέων μελών μέσα από τις προσυνεδριακές διαδικασίες και εκδηλώσεις προχώρησε σε ένα ικανοποιητικό βαθμό και η σύνθεση των χιλιάδων συνέδρων που θα βρεθούν στο γήπεδο του Φαλήρου εν πολλοίς θα κρίνει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την έγκριση της τροπολογίας Τσίπρα για την αλλαγή του καταστατικού του κόμματος με την απευθείας εκλογή του προέδρου και των μελών της νέας ΚΕ που θα προκύψει με τις κάλπες που θα ξαναστηθούν σε όλη τη χώρα ένα μήνα μετά.

Το εγχείρημα θα είναι πρωτόγνωρο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο αποτελεί μια κομβική κίνηση όπως ερμηνεύεται από τους υποστηρικτές της εντός του κόμματος καθώς θα αποτελέσει μια πολύ ισχυρή απάντηση σε όσα τεκταίνονται στα άλλα κόμματα του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς αλλά και σε πολλά αδελφά κόμματα στην Ευρώπη.

Η έγκριση της πρότασης Τσίπρα για πολλούς θεωρείται δεδομένη όμως αυτές οι κάλπες θα είναι μια πρώτη αποτύπωση της δυναμικής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της Ομπρέλας καθώς ήδη πληροφορίες θέλουν πολλά μέλη που εκφράζονται μέσα από την τάση Τσακαλώτου, Βούτση, Σκουρλέτη και λοιπών κορυφαίων στελεχών να έχουν ήδη συνταχθεί με την πρόταση Τσίπρα για την απευθείας εκλογή.

Απάντηση
Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο βλέπει το ζήτημα πιο σφαιρικά και έξω από τα στενά κομματικά όρια. Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον ίδιο αποτελεί μονόδρομο ήδη από την εποχή της συγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας με το μετασχηματισμό του κόμματος να είναι για τον ίδιο και τους προεδρικούς μια ανεπίστρεπτη διαδικασία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά έχει το βλέμμα στον όμορο χώρο και συγκεκριμένα στο ΚΙΝΑΛ και τις διαδικασίες που βρίσκονται εκεί σε εξέλιξη.

Το να αντιπαρατεθεί στους 270.000 ψηφοφόρους που μετείχαν στην ανάδειξη νέου αρχηγού στο κόμμα αυτό είναι αδύνατο ωστόσο με αυτό που έχει να αναμετρηθεί είναι με τις λεγόμενες ανοιχτές διαδικασίες στα κόμματα του αστικού πολιτικού συστήματος. Η επίτευξη μιας πιο χαλαρής σχέσης των μελών και της βάσης με το κόμμα είναι το ζητούμενο παράλληλα όμως με την ενδυνάμωση των κομματικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα θέλοντας να σπάσει τα στεγανά των «κλειστών» Οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κομματικές διαδικασίες στο ΣΥΡΙΖΑ κινούνται παράλληλα με αυτές της ΝΔ και ιδιαίτερα του ΚΙΝΑΛ και όσα δρομολογούνται στην Κουμουνδούρου αναπόφευκτα τίθενται αντιπαραβολικά με όσα συμβαίνουν και στα άλλα δυο κόμματα.

Ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά και ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά με τις διαδικασίες ανοίγματος πρώτα και κύρια στον όμορο χώρο την ώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης στοχεύει μια επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ με τη λεγόμενη αυτοοργάνωση στην οποία επενδύει μεγάλο μέρος του πολιτικού κεφαλαίο στη Χαριλάου Τρικούπη.

«Εμείς δεν είμαστε ένα κόμμα κλειστών τειχών, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε στη συνέντευξή του στο ionian tv δίνοντας το στίγμα της άτυπης αναμέτρησης και τη σύγκρισης που θα γίνεται στο εξής μεταξύ των δυο πόλων του λεγόμενου προοδευτικού μετώπου...

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: