26.4.22

Βαφτίζουν «δημοσιογράφους» τους λογοκριτές του ίντερνετ...


Οργή προκαλεί στη δημοσιογραφική κοινότητα η πληροφορία ότι η δημοσιογραφική ένωση Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) μετατρέπεται συνειδητά σε όχημα ξεπλύματος των αρθρογράφων της ιστοσελίδας Ellinika Hoaxes, η οποία έχει αναλάβει εργολαβικά από το Facebook τη... λογοκρισία και την επιβολή ποινών στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες υπό τον μανδύα της καταπολέμησης των… fake news. Ως γνωστόν, τα Ellinika Hoaxes έχουν τη δύναμη να περιορίζουν τη συνολική αναγνωσιμότητα ιστοσελίδων που εκτιμούν ότι διακινούν ψευδείς ειδήσεις, μειώνοντας την ορατότητά τους στο Facebook.

Ήδη η ΕΣΗΕΜ-Θ φέρεται να έχει δώσει την ιδιότητα του μέλους σε τουλάχιστον πέντε αρθρογράφους των Ellinika Hoaxes, ενώ πρόσφατα έφτασε στο Μεικτό Συμβούλιο της ένωσης η περίπτωση ενός υποψήφιου μέλους με έδρα τη… Λάρισα. Ο συγκεκριμένος μάλιστα είχε υπογράψει άρθρο που διέψευδε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Βασίλη Ιγνατιάδη, επιβάλλοντας ποινή στην ιστοσελίδα iatronet.gr που εργαζόταν. Σύμφωνα με πληροφορίες, έτερο μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ κατέθεσε ένσταση για την εγγραφή του συγκεκριμένου στην ένωση, με αποτέλεσμα η περίπτωσή του να φτάσει στο Μεικτό Συμβούλιο.

Ποιος είναι όμως ο «δημοσιογράφος» που προκάλεσε τόσες αντιδράσεις στην ΕΣΗΕΜ-Θ; Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, σε συνδυασμό με το βιογραφικό που παραθέτει στην ίδια τη σελίδα των Ellinika Hoaxes, o νέος μας «συνάδελφος» είναι «πτυχιούχος του τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην επιχειρησιακή έρευνα και τη διαχείριση γνώσης. Εργάζεται ως business και web developer για το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης και στο διαδικτυακό κόμβο εκπαίδευσης edu4u. Έχει αρθρογραφήσει στη lifo.gr και συμμετέχει στην ομάδα των Ellinika Hoaxes από τον Δεκέμβριο του 2017.

Ο συγκεκριμένος δηλώνει στο ίδιο βιογραφικό ότι είναι ήδη μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι πηγές μας, οι οποίες λένε ότι τελικά η εγγραφή του στην ένωση εγκρίθηκε, αν και με οριακή πλειοψηφία.

Γιατί είναι πρόβλημα;

Το γεγονός της ένταξης αρθρογράφων των Ellinika Hoaxes σε δημοσιογραφικές ενώσεις προκαλεί τεράστια ερωτήματα δεοντολογίας, στα οποία οφείλουν να απαντήσουν οι ενώσεις που τους αποδέχονται, εν προκειμένω η ΕΣΗΕΜ-Θ και η ΕΔΗΠΗΤ που έχουν κάνει μέλος τους τον απόστρατο ναρκαλιευτή που ίδρυσε την ιστοσελίδα.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

πηγη documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: