23.4.22

Ιερό ξύλο για το Άγιο Φως. Γιατί;...


Για το "Άγιο Φως" και το πως έφτασε να έρχεται από την Ιερουσαλήμ στην Αθήνα με τιμές αρχηγού κράτους, έγραψε αναλυτικά ο Χρήστος Δεμέτης. Πάσχα έρχεται, είναι ένα μόνιμο θέμα συζήτησης. Υποτίθεται ότι... ανάβει στον Πανάγιο Τάφο με ένα θαύμα και όχι με ανθρώπινη παρέμβαση. Πιστεύετε ή όχι, δεν έχει σημασία. 'Ετσι κι αλλιώς η μυσταγωγία της Μεγάλης Εβδομάδας δεν αφορά μόνο εκείνους που ακολουθούν το τυπικό της, νηστεύουν, κοινωνούν και παρακολουθούν με κατάνυξη τα ιερά κείμενα.


Η μεταφυσική προσέγγιση της Ανάστασης, της αφύπνισης δηλαδή για μια νέα, διαφορετική ζωή, το φιλί που δίνουμε στους αγαπημένους μας, αμέσως μετά το Χριστός Ανέστη, συμβολίζει και τις καλύτερες μέρες οι οποίες βρίσκονται μπροστά μας.

Ακόμη όμως και σε αυτή την ώρα, το χριστεπώνυμο πλήθος μπορεί να βρει στιγμές απόλυτης έντασης και πόνου. Από τα βαρελότα και τους ... εκρηκτικούς μηχανισμούς, κάθε χρόνο όλο και κάποια ζωή πάει ανάποδα με τη γιορτή. Κι ενώ τα συναισθήματα ενός πιστού θα έπρεπε να είναι γαλήνια, γεμάτα από ικανοποίηση και αγάπη για την ανάσταση του θεανθρώπου, έξω από τον Πανάγιο Τάφο, πολλές φορές έχουν παίξει ξύλο ... διακγωνιζόμενοι μοναχοί. Αρμένιοι και Έλληνες, ως επί το πλείστον.

Τι θέλω τώρα εγώ να μπλέξω με τα δόγματα και τις δοξασίες; Δεν κάθομαι ήσυχα στα (κόκκινα) αυγά μου, να απολαύσω τη μαγειρίτσα και το ψητό κατσικάκι; Ας όψεται ο αρχισυντάκτης του Magazine, Σταύρος Διοσκουρίδης, γνωστός ιντριγκαδόρος, ειδικά όταν πρόκειται για ρασοφόρους ... νίντζα, υπερασπιστές των παραδόσεων της πίστης και πάει λέγοντας.

Για να διαβασετε ολοκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: