24.4.22

Ουκρανία: Μαίνονται οι βομβαρδισμοί σε Λουγκάνσκ και Οδησσό...


Αυξάνονται οι νεκροί...
Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο σε ρωσικά πλήγματα κοντά στο χωριό Γκουιρσκέ, στην περιοχή του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση.

«Κατά τη... διάρκεια της ημέρας, η κοινότητα του Γκουιρσκέ βρέθηκε στο στόχαστρο σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών», έγραψε ο Σεργκίι Γκαϊντάι στο Telegram. «Έξι κάτοικοι της κοινότητας έχασαν τη ζωή τους», συμπλήρωσε.


Τουλάχιστον 8 νεκροί στην Οδησσό

Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι 18 τραυματίστηκαν σε ρωσικούς βομβαρδισμούς ακόμα στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 ή 20 τραυματίστηκαν», είπε ο Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Κίεβο.

Ένας προηγούμενος απολογισμός, τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας, έκανε λόγο για 6 νεκρούς, μεταξύ αυτών ένα βρέφος και αρκετούς τραυματίες.


Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, «επτά πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό» σήμερα, εκ των οποίων ένας που «έπληξε μια πολυκατοικία» και «δύο που καταστράφηκαν» από το ουκρανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν σειρά πυραύλων με βομβαρδιστικά Tu-95 πάνω από τη θάλασσα της Κασπίας.

Δύο πύραυλοι έπληξαν μια στρατιωτική εγκατάσταση και άλλοι δύο πολυκατοικίες, σύμφωνα με την πολεμική αεροπορία. Άλλοι δύο καταστράφηκαν επίσης από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

«Ο μόνος στόχος των ρωσικών πληγμάτων με πυραύλους εναντίον της Οδησσού, είναι ο τρόμος», κατήγγειλε σε μήνυμά του στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα, απευθύνοντας έκκληση να υψωθεί «ένα τείχος μεταξύ του πολιτισμού και των βαρβάρων που επιτίθενται σε ειρηνικές πόλεις με πυραύλους».

Εξαναγκαστικές στρατολογήσεις αμάχων στα κατεχόμενα εδάφη καταγγέλλει το Κίεβο

Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι στρατολογεί εξαναγκαστικά άμαχους στα κατεχόμενα εδάφη στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Πέρα από τους νέους οι οποίοι στρατολογούνται παρά τη θέλησή τους, επιτάσσονται γιατροί στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια και στο Χάρκοβο, σύμφωνα με ανάρτηση των ουκρανών στρατηγών στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Υγειονομικοί αναγκάστηκαν, υπό την απειλή ότι θα εκτελούνταν σε διαφορετική περίπτωση, να προσφέρουν φροντίδες σε τραυματισμένους Ρώσους στρατιωτικούς στο μέτωπο στις περιοχές Βοφτσάνκ και Χάρκοβο.

Οι ισχυρισμοί του ουκρανικού επιτελείου είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Το Κίεβο και το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας τονίζουν ότι η στρατολόγηση Ουκρανών πολιτών στον ρωσικό στρατό αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης για την προστασία των αμάχων σε ένοπλες συρράξεις.



ΟΑΣΕ: Παρατηρητές κρατούνται στην ανατολική Ουκρανία

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέφερε σήμερα ότι εργάζεται για να διασφαλίσει την απελευθέρωση ενός αριθμού μελών της Ειδικής Αποστολής Παρακολούθησης (Special Monitoring Mission- SMM), τα οποία κρατούνται στην ανατολική Ουκρανία.

«Ο ΟΑΣΕ ανησυχεί πολύ για το γεγονός ότι σε έναν αριθμό μελών της αποστολής SMM έχει στερηθεί η ελευθερία στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Ο ΟΑΣΕ χρησιμοποιεί όλους τους διαθέσιμους διαύλους για να διευκολύνει την απελευθέρωση του προσωπικού του», επισημαίνει, απαντώντας σε ένα ερώτημα και προσθέτοντας πως δεν μπορεί να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σε αυτή τη φάση.




Στο Κίεβο σήμερα ο Μπλίνκεν

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Κίεβο σήμερα Κυριακή, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δύο μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Αύριο, Αμερικανοί αξιωματούχοι θα μεταβούν στη χώρα μας: Θα συναντηθώ με τον υπουργό Άμυνας (Λόιντ Όστιν) και τον Άντονι Μπλίνκεν», δήλωσε ο Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που οργανώθηκε σε έναν σταθμό του μετρό σε κεντρική πλατεία του Κιέβου.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε, επιπλέον, την ελπίδα ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε επίσης «να έρθει να στηρίξει τον ουκρανικό λαό» στο Κίεβο, όταν η κατάσταση ασφαλείας το επιτρέψει.

Διευκρίνισε πως οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην παράδοση αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία.

«Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ενδείξεις, τα μηνύματα, τα βήματα, οι προθεσμίες, οι αριθμοί- μιλάω για όπλα των ΗΠΑ, όλα βελτιώθηκαν», είπε με ικανοποίηση ενώπιον δημοσιογράφων, τονίζοντας πως είναι «ευγνώμων» προς την αμερικανική διοίκηση, ακόμα κι αν θα ήθελε «βαρύτερα και ισχυρότερα όπλα για να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό».

Εξάλλου, όπως είπε, η Ουκρανία θέλει οι ΗΠΑ να συμφωνήσουν να είναι μία από τις εγγυήτριες χώρες ασφαλείας προκειμένου να την προστατεύσουν από μελλοντικές απειλές.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο, σημείωσε ότι αναμένει οι ΗΠΑ να μιλήσουν με τη Γερμανία σχετικά με την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: