2.4.22

Μπρος - πίσω...


Μετά την αναδίπλωσή του ως προς τη χαλάρωση των μέτρων, ο υπουργός Υγείας έκανε βήματα πίσω και με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.  Όχι μόνο δεν θα καταργηθεί, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί, αλλά... χθες ανακοίνωσε την επέκταση της χρονικής ισχύος του, όπως επιτάσσει η οδηγία της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα επανέλθει στους 9 μήνες, από 6 που είχε αποφασίσει μονομερώς η κυβέρνηση. Παράλληλα, το πιστοποιητικό νόσησης θα επανέλθει στους 6 μήνες, από 3 που ίσχυε στη χώρα μας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η Κομισιόν έκανε σύσταση στα κράτη-μέλη της ΕΕ να ενοποιηθούν οι χρόνοι ισχύος των πιστοποιητικών. Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει χρονικό περιορισμό για όσους έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου, ενώ όσοι έχουν κάνει και την τρίτη δόση δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός.

Περαιτέρω άρση μέτρων

Μολονότι η πανδημία συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της, ο Θάνος Πλεύρης έστειλε εκ νέου μηνύματα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων από τον Μάιο. Το φρένο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων δεν δείχνουν να συγκινούν ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς η άλογη αποκλιμάκωση φαίνεται να πήρε απλά κάποιες εβδομάδες παράταση.

Ο Θ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι άμεσα, ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αποκλιμάκωσης προκειμένου όσο πλησιάζει το καλοκαίρι η χώρα να βρίσκεται πιο κοντά στην κανονικότητα, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στο τουρισμό. Προανήγγειλε ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν θα ισχύει η επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης για την είσοδο σε κλειστούς χώρους, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φόρα ότι η κυβέρνηση δίνει... γη και ύδωρ όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων ενόψει της τουριστικής περιόδου - όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια. Προσδιόρισε τον χρονικό ορίζοντα γι' αυτή την αλλαγή τον Μάιο, δηλαδή μετά την περίοδο που οι επιστήμονες της επιτροπής άσκησαν βέτο για χαλάρωση.

Τα κρούσματα δεν θα υποχωρήσουν και οι θάνατοι θα αυξηθούν

Παρά τα μηνύματα που εκπέμπει ο Θάνος Πλεύρης, οι επιστήμονες δεν σταματούν να προειδοποιούν. Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη, η χαλάρωση των μέτρων και η επικράτηση των  Όμικρον και  Όμικρον 2 έχουν ως αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα να δούμε αύξηση των θανάτων. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πρόσθεσε ότι τα κρούσματα δεν θα πέσουν εύκολα και θα κινηθούν στις 20.000 και την επόμενη εβδομάδα. Ειδικότερα για τους θανάτους, εκτίμησε ότι θα παρουσιάσουν αύξηση 5%-10% την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή από τους 40-45, στους 50 ή λίγο παραπάνω.

Να ξεχάσουμε το τείχος ανοσίας

Παράλληλα, ο Νίκος Τζανάκης εξήγησε ότι η λογική του τείχους ανοσία» ήταν εξ αρχής λάθος με αυτόν τον ιό, καθώς μεταλλάσσεται, δημιουργεί τροποποιημένα στελέχη που καταφέρνουν και μολύνουν όχι μόνο αυτούς που εμβολιάζονται, αλλά και αυτούς που σχετικά πρόσφατα έχουν νοσήσει από κάποιο άλλο στέλεχος. «Την ανοσία της αγέλης θα πρέπει να την ξεχάσουμε. Πρέπει να αρκεστούμε στην ανοσοπροστασία από βαριά νόσο, που προσφέρουν τα εμβόλια» διευκρίνισε.

Πλεύρης και Γκάγκα σαν δύο... ξένοι

Την ίδια ώρα και με την πανδημία να βρίσκεται σε φάση έξαρσης, το κλίμα στο υπουργείο Υγείας δεν μοιάζει να είναι το ιδανικότερο. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα είναι αρκετά ψυχραμένοι και δεν υπάρχει κανέναν πεδίο συνεννόησης και συνεργασίας. Εξάλλου, αυτό φαίνεται και στον δημόσιο διάλογο.

Χαρακτηριστικά, η Ματίνα Παγώνη επέρριψε ευθύνες στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας για τις εξηγήσεις που έδωσε σχετικά με την κατάργηση της μονιμοποίησης των γιατρών του ΕΣΥ. Αντιθέτως, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ευχαρίστησε τον Θάνο Πλεύρη και τον Νικήτα Κακλαμάνη, που έδωσαν ερμηνευτική και τοποθετήθηκαν στη Βουλή.

Επίσης, παρατηρείται διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού και της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας σε μια σειρά ζητήματα, όπως στη χαλάρωση των μέτρων και το μέλλον του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ενδεικτικά, ενώ ο Θ. Πλεύρης και ο Γκίκας Μαγιορκίνης είχαν προεξοφλήσει την κατάργησή του, η Μίνα Γκάγκα είχε αναφέρει ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η εξέλιξη, εν μέσω πανδημίας μάλιστα, προκαλεί ανησυχία για ένα τόσο κρίσιμο υπουργείο...

Αντώνης Ραυτόπουλος 

H ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: