22.4.22

Το πενηντάευρο δεν κατευνάζει τον γαλάζιο πανικό...


Σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας αποτελούν τα 50 ευρώ αύξησης του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε -μέσω τηλεοπτικού μηνύματος- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως παραδέχονται πολλοί... βουλευτές της Ν.Δ. Διαμηνύουν μάλιστα ότι η αύξηση κατά 30% στο κόστος του πασχαλινού τραπεζιού σε συνδυασμό με τις ιλιγγιώδεις αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας δεν αφήνουν περιθώρια για διθυράμβους. Ο ισχυρισμός δε του Κ. Χατζηδάκη ότι η Ελλάδα κατέχει την 9η θέση από τις 22 χώρες της Ε.Ε. που δίνουν κατώτατο μισθό δεν αρκεί για να αμβλύνει το κοινωνικό κλίμα. Οι ένοικοι του Μαξίμου εισπράττουν τα μηνύματα των κοινοβουλευτικών στελεχών και της γαλάζιας βάσης και αναζητούν νέους τρόπους βελτίωσης του κοινωνικού προφίλ της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι σε τουλάχιστον δύο από τις τελευταίες μετρήσεις που αναλύθηκαν στο κυβερνητικό επιτελείο τα ποσοστά της Ν.Δ. στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και στις νεότερες ηλικίες κατακρημνίζονται. “Προφανώς τα πράγματα θα εξακολουθούν να είναι δύσκολα” είπε χθες (Οpen) σε αυτό το φόντο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μέτρα άμβλυνσης της κοινωνικής δυσφορίας

Υπό αυτό το πρίσμα, στο γαλάζιο τραπέζι έχουν τεθεί νέα σενάρια για τη χαλάρωση του δημοσκοπικού κλοιού γύρω από τη Ν.Δ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έναρξη των εργασιών του 14ου Συνεδρίου της Ν.Δ., στις 6 Μαΐου, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει λεπτομερώς τη νέα στεγαστική πολιτική, ιδιαίτερα για τα νεότερα ζευγάρια. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει εντάξει μόλις 100 σπίτια στο ταμείο ανάκαμψης, ενώ τα 4 στα 10 νοικοκυριά βρίσκονται σε στεγαστική κρίση (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ). Κομματικοί παράγοντες δε τονίζουν την ανάγκη ανακοίνωσης ενός ρηξικέλευθου σχεδίου, επικαλούμενοι το γεγονός ότι η πορτογαλική κυβέρνηση θα διαθέσει 2,5 δισ. για 26.000 κοινωνικές κατοικίες και η Ισπανία 1 δισ. για 20.000 για νέες κατοικίες.

Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάρια για την προσγείωση των τιμολογίων στην ενέργεια. Γαλάζιες πηγές επισημαίνουν ότι δρομολογείται σχέδιο για την επαναφορά της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στα επίπεδα του μέσου όρου του πρώτου εξαμήνου του 2021 για τους καταναλωτές.

Ταυτόχρονα, όμως, βουλευτές της Ν.Δ. αξιώνουν τη λήψη απόφασης για τη φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μέτρα κοινωνικής ανακούφισης. Ο Γ. Οικονόμου, εντούτοις, κράτησε χαμηλά τον πήχη. Αναπαρήγαγε την πρωθυπουργική δέσμευση για φορολόγηση του 90% χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Αυτό θα γίνει όταν αυτά (σ.σ.: τα υπερκέρδη) προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς, που είναι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία έχει δεσμευτεί ότι επεξεργάζεται τα στοιχεία και θα τα καταθέσει» είπε χαρακτηριστικά. Παρ’ όλα αυτά, έσπευσε να χαρακτηρίσει ως ανυπόστατα τα στοιχεία για υπερκέρδη της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ...

Κώστας Σαββόπουλος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: