11.12.19

Tσίπρας: Δεν θα γίνω Μητσοτάκης...


...στα θέματα εξωτερικής πολιτικής...

Στην τουρκική προκλητικότητα και τους κυβερνητικούς χειρισμούς αναφορικά με το μνημόνιο μεταξύ Άγκυρας - Τρίπολη για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην...
Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Λυπάμαι που σε μια ιστορική συνεδρίαση ο κ. Μητσοτάκης δεν βρίσκει τον χρόνο να καθίσει να ακούσει την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατανοώ ότι ίσως να μη συμβαίνει επίτηδες, αλλά είναι μία αρνητική στιγμή κι αυτό οφείλω να το επισημάνω», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του.

«Σήμερα συζητάμε για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι από τους απόδημους Έλληνες, ένα θέμα εκκρεμές επί 45 ολόκληρα χρόνια. Κι όχι τυχαία εκκρεμές», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ένα θέμα που για να βρεθεί τομή χρειάζεται εκ του Συντάγματος ευρεία συναίνεση. Είναι άραγε τυχαίο ότι αυτή δε βρέθηκε ποτέ από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα; Είναι τυχαίο, επίσης, ότι ο δρόμος για την επίλυσή του άνοιξε επί της δικής μας κυβέρνησης;».

«Είπε ο κ.Μητσοτάκης σαράντα χρόνια κι ήρθε η ΝΔ. Άραγε αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε για σαράντα χρόνια και δεν μπορούσε να γίνει πράξη;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

«Ο δρόμος για την επίλυσή του άνοιξε όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση με την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος. Δεν είναι τυχαίο που το θέμα αυτό θα λάβει αυξημένη πλειοψηφία και στην σημερινή διαδικασία, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματικη αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για αντιφάσεις και αμηχανία από πλευράς της κυβέρνησης στη διαχείριση των τουρκικών προκλήσεων, ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση θα ασκεί κριτική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με πατριωτικό καθήκον.

«Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μητσοτάκης δεν πρόκειται να γίνω»
«Επειδή θεωρώ ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή μας, θα ήθελα να αναφερθώ ειδικότερα σε αυτό το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

«Θέλω να σας καθησυχάσω και να σας διαβεβαιώσω ότι ειδικότερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν θα κάνω ό,τι έκανε ο κ. Μηστοτάκης όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ασφαλώς και θα σας ασκήσουμε κριτική αλλά αυτό που κάνατε εσείς να διχάσετε τον ελληνικό λαό για μια συμφωνία, προς άγραν ψήφων, εμείς δεν θα το κάνουμε».

«Αυτό που κάνατε εσείς, να διχάσετε τον ελληνικό λαό για μια συμφωνία (σ.σ. Συμφωνία των Πρεσπών που τώρα θέλετε να τιμήσετε, αυτό που κάνατε να μετατρέψετε τα εθνικά μας θέματα σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης προς άγραν ψήφων, εγώ δε θα το κάνω», συνέχισε.

«Αλλά πάει πολύ να μιλάτε εσείς και λαϊκισμό από πάνω, ειδικά στα εθνικά θέματα. Εσείς κ. Μητσοτάκη, που βασιστήκατε κατεξοχήν στην κινητοποίηση και συσπείρωση του ακροατηρίου που ήταν στα δεξιά σας προκειμένου να εκλεγείτε, μιλάτε για λαϊκισμό στα εθνικά θέματα;», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την στάση της ΝΔ στο παρελθόν ως παράδειγμα προς αποφυγήν. «Δεν θα ακολουθήσω αυτό το παραδειγμα, ορισμό του λαϊκισμού και της πολιτικής υποκρισίας. Πολύ γρήγορα θα βρείτε μπροστά σας τις αντιφάσεις της αντιπολιτευτικής σας ρητορικής».

«Δεν θα ακολουθήσουμε τα δικά σας τα χνάρια. Σας λέω ξεκάθαρα ότι στηρίζουμε την πολιτική των ανοιχτών διαύλων, καλά κάνατε και συναντηθήκατε με τον Ερντογάν. Στηρίζουμε την επανεκκίνηση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και τη διεθνοποίηση του ζητήματος της παράνομης συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης.

«Αλλά ας είμαστε απολύτως σαφείς: οι εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν θα έπρεπε να σας έχουν ξαφνιάσει. Μετά την συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε μια ατυχή δήλωση ότι και οι δυο πλευρές πρέπει να δείξουν καλή διάθεση, ενώ μόλις πριν η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει γεωτρήσεις»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: