30.12.19

Στη φυλακή ο Κινέζος επιστήμονας που δημιούργησε τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά...


Σε τρία χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο Κινέζος ερευνητής ο οποίος προκάλεσε παγκόσμιο σκάνδαλο όταν ανακοίνωσε πως κατάφερε να...
έρθουν στον κόσμο τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα ανθρώπινα βρέφη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα ο Χε Τζιανκούι καταδικάστηκε επίσης στην καταβολή προστίμου 3 εκατομμυρίων γιούαν (περίπου 384.000 ευρώ).

Ο Κινέζος ερευνητής ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2018 ότι κατάφερε να έρθουν στον κόσμο δίδυμα κορίτσια με τροποποιημένο DNA που τα καθιστούσε απρόσβλητα από το AIDS - ο πατέρας τους ήταν φορέας του ιού HIV. Οι κινεζικές αρχές, που κατηγορήθηκαν τότε για υπερβολική χαλαρότητα απέναντι σε αυτού του είδους την επιστημονική δραστηριότητα, έδωσαν εντολή να τερματιστεί αμέσως οποιαδήποτε τέτοια έρευνα και ανακοίνωσαν ότι επρόκειτο να αρχίσει να διενεργείται αστυνομική έρευνα.

Ο Χε καταδικάστηκε από δικαστήριο της Σενζέν στη νότια Κίνα όπου έκανε την έρευνά του, διότι «προχώρησε παράνομα στη γενετική τροποποίηση εμβρύων προς αναπαραγωγή».

Το πρακτορείο σημείωσε ότι γεννήθηκαν τρία γενετικά τροποποιημένα μωρά με βάση την έρευνα του επιστήμονα.

Οι κινεζικές αρχές είχαν επιβεβαιώσει τον Ιανουάριο του 2019 πως μια δεύτερη γυναίκα κυοφορούσε άλλο ένα γενετικά τροποποιημένο έμβρυο, πέραν των διδύμων, αλλά η γέννηση του παιδιού αυτού δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.

Ο Χε, πρώην βοηθός καθηγητής στο Νότιο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, καθώς και άλλοι δύο επιστήμονες, καταδικάστηκαν για παράνομες ιατρικές πρακτικές και παραβίαση των κανονισμών και των ηθικών αρχών της κινεζικής επιστημονικής κοινότητας, επισήμανε ακόμη το πρακτορείο Νέα Κίνα...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: