31.12.19

«Πόρτα» σε μαθητές στον αρχαιολογικό της Ακρόπολης...

...λόγω... μη-ελληνικών ονομάτων!...

Την παρακώλυση της εισόδου των μαθητών του 2ου ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης των Αθηνών, στις 12-12-2019, καταγγέλλουν οι συνοδοί εκπαιδευτικοί του σχολείου.

Σε ανακοίνωση τους τονίζουν ότι...
«ο λόγος της δυσμενούς μεταχείρισης του σχολείου ήταν οι λίστες με μη-ελληνικά ονόματα των μαθητών μεταναστευτικής προέλευσης και η προσπάθεια εξαίρεσής τους από το καθεστώς της δωρεάν εισόδου, που ισχύει για όλα τα δημόσια σχολεία.»

Παράλληλα σημειώνουν «Το περιστατικό καταδεικνύει την πρακτική διακρίσεων, τόσο σε επίπεδο συμπεριφορών, σε μια προσπάθεια να νομιμοποιηθούν κοινωνικά, αλλά κυρίως σε επίπεδο θεσμοθετημένων διακρίσεων.

Η αντίδραση των αρμοδίων πάτησε σε νομικά κατοχυρωμένους διαχωρισμούς σχετικά με την καταγωγή των μαθητών. Δε στεκόμαστε μόνο στην ενδεχόμενη μεροληψία του κάθε υπαλλήλου, καθώς είναι σαφές ότι πίσω της δεσπόζει μια νομοθεσία και η επίσημη κρατική πολική που καθιερώνει διαφορετικά καθεστώτα, αποσκοπώντας στη στοχοποίηση και την υποτίμηση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.»

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού

Το περιστατικό της παρακώλυσης της εισόδου των μαθητών του 2ου ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης των Αθηνών, στις 12-12-2019 αποτέλεσε μια ντροπιαστική είδηση για τους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Όπως καταγγέλλουν οι συνοδοί εκπαιδευτικοί του σχολείου, λόγος της δυσμενούς μεταχείρισης του σχολείου ήταν οι λίστες με μη-ελληνικά ονόματα των μαθητών μεταναστευτικής προέλευσης και η προσπάθεια εξαίρεσής τους από το καθεστώς της δωρεάν εισόδου, που ισχύει για όλα τα δημόσια σχολεία.

Το περιστατικό καταδεικνύει την πρακτική διακρίσεων, τόσο σε επίπεδο συμπεριφορών, σε μια προσπάθεια να νομιμοποιηθούν κοινωνικά, αλλά κυρίως σε επίπεδο θεσμοθετημένων διακρίσεων. Η αντίδραση των αρμοδίων πάτησε σε νομικά κατοχυρωμένους διαχωρισμούς σχετικά με την καταγωγή των μαθητών. Δε στεκόμαστε μόνο στην ενδεχόμενη μεροληψία του κάθε υπαλλήλου, καθώς είναι σαφές ότι πίσω της δεσπόζει μια νομοθεσία και η επίσημη κρατική πολική που καθιερώνει διαφορετικά καθεστώτα, αποσκοπώντας στη στοχοποίηση και την υποτίμηση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ειδικά, ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, που βιώνουμε τις συνεχείς προσπάθειες επιβολής δυσμενέστερων εργασιακών καθεστώτων, άνισης μεταχείρισης και υποτίμησης της εργασίας μας -ακριβώς λόγω της ευάλωτης και ελαστικής συνθήκης εργασίας μας- στεκόμαστε, από θέση, ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις, στις κοινωνικές ανισότητες και τους ταξικούς διαχωρισμούς, όπως κι αν εκφράζονται, όποιος κι αν τις υπογράφει.

Καταγγέλλουμε τόσο το συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά κυρίως το σύνολο των κρατικών επιλογών, που καθιερώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτά τα περιστατικά επιτρέπονται, νομιμοποιούνται και αποκτούν θεσμική κάλυψη...

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: