30.12.19

"Χάσιμο χρόνου το να μιλήσω στον Ντόναλντ Τραμπ για το κλίμα"...


Σε συνέντευξή της στη ραδιοφωνική εκπομπή του BBC Today, της οποίας ήταν σήμερα η φιλοξενούμενη αρχισυντάκτρια, η Γκρέτα είπε ακόμη ότι...
θεωρεί αστείες τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται και ότι ελπίζει να επιστρέψει σε μια φυσιολογική ζωή.

Ερωτηθείσα τι θα έλεγε στον Τραμπ αν του μίλαγε, η 16χρονη απάντησε: «Ειλικρινά, δεν νομίζω ότι θα έλεγα τίποτα γιατί προφανώς δεν ακούει τους επιστήμονες και τους ειδικούς, επομένως γιατί να ακούσει εμένα; Ετσι πιθανόν δεν θα έλεγα τίποτα, θα ήταν χάσιμο χρόνου».

Ο Τραμπ αμφισβητεί την επιστήμη του κλίματος και αποσύρει την χώρα του από την Συμφωνία του Παρισιού για την υπερθέρμανση του πλανήτη του 2015.

Μέσα στον μήνα ο βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαϊχ Μπολσονάρου χαρακτήρισε «κακομαθημένο» την Γκρέτα, ενώ ο Τραμπ έχει γράψει στο Twitter ότι η έφηβη χρειάζεται να κάνει διαχείριση θυμού.

«Αυτές οι επιθέσεις είναι απλώς αστείες γιατί προφανώς δεν σημαίνουν τίποτα. Φαντάζομαι, φυσικά και σημαίνουν κάτι--φοβούνται τους νέους ανθρώπους που φέρνουν αλλαγές, τις οποίες δεν επιθυμούν--αλλά αυτό είναι απλώς η απόδειξη ότι πράγματι κάνουμε κάτι και ότι μας βλέπουν σαν κάποιο είδος απειλής».

«Έχετε αφυπνίσει τον κόσμο»

Η Τούνμπεργκ, η οποία ανακηρύχθηκε Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2019 από το περιοδικό Time, δήλωσε ότι ο ακτιβισμός την έσωσε από την κατάθλιψη από την οποία έπασχε.

Μίλησε επίσης στη σημερινή εκπομπή του BBC με τον 94χρονο βρετανό φυσιοδίφη, αφηγητή, κινηματογραφιστή και συγγραφέα Ντέιβιντ και του είπε ότι έχει εμπνευστεί από τα ντοκιμαντέρ του για τη φύση.

«Έχετε αφυπνίσει τον κόσμο», της απάντησε εκείνος προσθέτοντας ότι η Γκρέτα έχει επιτύχει πράγματα «που πολλοί από εμάς που ασχολούμαστε με το ζήτημα επί 20 χρόνια δεν επιτύχαμε».

Η ανησυχία του πατέρα της

Συνέντευξη στο BBC έδωσε και ο πατέρας της Γκρέτα, ο Σβάντε Τούνμπεργκ, ο οποίος ανησυχεί για την κόρη του και τα «τις ψευδείς ειδήσεις, όλα όσα κατασκευάζουν εις βάρος της και το μίσος που όλα αυτά προκαλούν». Παρόλα αυτά, ο ίδιος παραδέχεται πως η κόρη του διαχειρίστηκε πολύ καλά όλα αυτά, ενώ βρισκόταν στο κέντρο της διεθνούς δημοσιότητας. «Ειλικρινά δεν ξέρω πώς τα καταφέρνει, αλλά τις περισσότερες φορές γελάει. Το βρίσκει ξεκαρδιστικό», είπε.

Ο Σβάντε Τούνμπεργκ παραδέχτηκε επίδης πως η Γκρέτα πάλευε με την κατάθλιψη για «τρία ή τέσσερα χρόνια προτού ξεκινήσει τη σχολική απεργία»: «Σταμάτησε να μιλάει... σταμάτησε να πηγαίνει σχολείο» σημείωσε, προσθέτοντας πως «ο μεγαλύτερος εφιάλτης για έναν γονιό ξεκίνησε όταν η Γκρέτα άρχισε να αρνείται να φάει...»

Η έφηβη ένωσε την φωνή της με ακτιβιστές έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο αυτόν τον μήνα έπειτα από τέσσερις μήνες που πέρασε ταξιδεύοντας στο εξωτερικό για να συμμετάσχει σε διασκέψεις για το κλίμα στη Νέα Υόρκη και στη Μαδρίτη.

«Ελπίζω να μη χρειαστεί να καθίσω για πολύ έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο. Ελπίζω να μη χρειαστεί άλλο να είμαι ακτιβίστρια για το κλίμα. Θέλω απλώς να είμαι όπως όλοι οι άλλοι. Θέλω να μορφωθώ και να είμαι απλώς μια κανονική έφηβη», είπε η Γκρέτα σήμερα προσθέτοντας ότι ανυπομονεί να επιστρέψει στο σχολείο της τον Αύγουστο.

Η Τούνμπεργκ βρέθηκε στο κέντρο της δημοσιότητας όταν ξεκίνησε σε ηλικία 15 ετών τον ακτιβισμό για το κλίμα απέχοντας από τα σχολικά της μαθήματα κάθε Παρασκευή για να διαδηλώνει έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο. Οι διαδηλώσεις ενέπνευσαν εκατομμύρια νέους να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής...

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: