31.12.19

«Μετεξεταστέα» τα επιδόματα παιδιού και... στέγης...

Πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχέδιο νόμου για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης, βασικές διατάξεις του οποίου αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» την περασμένη Παρασκευή.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται σε...
διαβούλευση (στον σύνδεσμο opengov.gr) μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2020 και η βασική του ρύθμιση, το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί, έχει γίνει αντικείμενο δεκάδων σχολίων από πολίτες. Τα περισσότερα σχόλια θεωρούν θετικό μεν το επίδομα, αλλά επισημαίνουν την ανεπάρκειά του και την ανάγκη στήριξης των γεννημένων παιδιών.

Κι έτσι η συζήτηση έρχεται στην πολύ πιο ουσιώδη παρέμβαση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας, η οποία αφορά τις αυστηρές προϋποθέσεις που θεσπίζονται για τα επιδόματα παιδιού και στέγασης.

Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», για τη χορήγηση του επιδόματος σε πολίτες τρίτων χωρών προβλέπεται η 12ετία ως απαιτούμενος χρόνος διαμονής, εκτός αν πρόκειται για αναγνωρισμένους πρόσφυγες.

Μάλιστα, η διάταξη χειροτέρευσε σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, που όριζε ως προϋπόθεση τη 10ετία. Απαιτείται επίσης το παιδί όχι μόνο να έχει εγγραφεί στο σχολείο, αλλά και να αποδεικνύεται η πραγματική φοίτησή του, που σημαίνει ότι δεν υποχρεώνεται να επαναλάβει την τάξη λόγω απουσιών.

Η διάταξη δεν συνοδεύεται από κανένα παράλληλο μέτρο υποστήριξης των παιδιών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που, για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς ή πολιτιστικούς, δυσκολεύονται να έχουν μια σχολική κανονικότητα.

Το θέμα επεσήμανε με δήλωσή της η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

«Ο κ. Μητσοτάκης διάλεξε τις μέρες των Χριστουγέννων, που συμβολίζουν την αγάπη και τη φροντίδα για τα παιδιά, για να τα διαχωρίσει ανάλογα με την καταγωγή των γονιών τους και τη σχολική τους επιμέλεια», τονίζει η κ. Φωτίου, που επισημαίνει: «Αντί για δώρα, κόβει το επίδομα παιδιού και το επίδομα στέγης της οικογένειας αν ένα παιδί μείνει από απουσίες. Το περιβόητο επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ δεν θα το πάρει κανένα νεογέννητο προσφυγόπουλο – αυτά είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού».

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη δήλωσή της τονίζει επίσης:

«– Το νομοσχέδιο υποτίθεται ότι παρέχει 123 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, αλλά με μαγικό τρόπο περιορίζει τους δυνητικούς δικαιούχους του επιδόματος παιδιού και στέγασης και αφαιρεί 200 εκατ. σε σχέση με πέρυσι.

– Αγνοεί ο πρωθυπουργός, που δεν χάνει ευκαιρία να εμφανίζεται ως πρότυπο οικογενειάρχη, την αδιαπραγμάτευτη αρχή ότι το παιδί είναι πάνω από όλα παιδί και δικαιούται προστασίας, χωρίς παράλογους όρους και προϋποθέσεις.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε το 2018 με ενιαίο και δίκαιο τρόπο το επίδομα παιδιού, διπλασιάζοντας σχεδόν τον προϋπολογισμό που παρέλαβε, από 650 εκατ. σε 1,1 δισ. ευρώ, και αύξησε τα παιδιά δικαιούχους σε 1.545.000. Τότε η Ν.Δ. μάς κατηγορούσε ότι μειώνουμε τα επιδόματα των τριτέκνων και πολυτέκνων. Οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι που πίστεψαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τα αυξήσει, απλά εξαπατήθηκαν».

Η Θεανώ Φωτίου σχολιάζει επίσης στη δήλωσή της τη διάταξη του σχεδίου νόμου που μετονομάζει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. «Δεν πρόκειται μόνο για τη μικρόψυχη συστηματική προσπάθεια που κάνουν να εξαλείψουν από τη μνήμη της κοινωνίας ότι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι έργο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται κυρίως για την απέχθειά τους προς την αλληλεγγύη, ως λέξη και ως έννοια», αναφέρει η βουλευτής η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ...

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: