30.12.19

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμέτωπη με το 2020...

Κωδικός "μεσαία τάξη"

Η πολιτική Μητσοτάκη έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται, έχοντας στον πυρήνα της ρητορικής της το ενδιαφέρον για τη μεσαία τάξη. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η χαραυγή του 2020 θα αναδείξει ακόμα περισσότερο το...

πλέγμα μέτρων ανακούφισης των μεσαίων στρωμάτων. Όπως λέει, ο πρωθυπουργός θέλει να φανεί συνεπής στην προεκλογική του δέσμευση ότι πρώτη προτεραιότητά του είναι η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας που ταλαιπωρούν τους πολίτες.

Στο Μαξίμου επικαλούνται την παρακάτω δήλωση Μητσοτάκη ως κατευθυντήρια αρχή της κυβερνητικής πολιτικής: «Είχα δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω».

Θα ήταν αφελής όποιος υποστήριζε ότι η νέα χρονιά, που βρίσκεται προ των πυλών, αναμένεται ανέφελη για την κυβέρνηση της ΝΔ. Με μία πρόχειρη ματιά φαίνεται καθαρά πως η τουρκική επιθετικότητα, το όχι καλό διεθνές οικονομικό κλίμα και βέβαια το μεταναστευτικό με το πέρας του χειμώνα, θα είναι και το 2020 οι τρεις απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει ο Μητσοτάκης.

Τα σύννεφα συσσωρεύονται

Ο Ερντογάν έχει ο ίδιος προαναγγείλει ότι θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες. Σε επόμενη φάση θα στείλει γεωτρύπανο, εννοείται συνοδευόμενο από φρεγάτες, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια και ανατολικά του τόξου που ορίζεται από το Καστελόριζο, τη Ρόδο και την Κρήτη. Εάν οι Τούρκοι κάνουν το βήμα, η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις.

Στην παγκόσμια εικόνα, τα σύννεφα συσσωρεύονται. Οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες της παγκόσμιας οικονομίας και τις προκλήσεις που δημιουργεί η έκρηξη της ψηφιακής τεχνολογίας και ευρύτερα η εν εξελίξει 4η Βιομηχανική Επανάσταση, δείχνουν ότι το 2020 μόνο ήρεμο δεν θα είναι. Μπορεί οι αναλυτές να θεωρούν μάλλον απίθανη την ολική επιστροφή στην οικονομική κρίση, αλλά η είσοδος σε τροχιά ανάπτυξης είναι ακόμα ζητούμενο.

Παράλληλα, το μεταναστευτικό παραμένει ένα οξύ και πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο πρόβλημα. Είναι βέβαιο ότι θα επανέλθει με σφοδρότητα την άνοιξη, ενώ θα μας δείχνει τα "δόντια του" όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Στην πραγματικότητα, ο χειμώνας δίνει στην κυβέρνηση τον χρόνο να πάρει πρωτοβουλίες για να υλοποιήσει τα μέτρα που είχε εξαγγείλει και τα οποία έχουν πάει πίσω, λόγω της πίεσης από τις διογκωμένες ροές του φθινοπώρου.

Η χρονιά της μεσαίας τάξης

Με όλα αυτά στο μυαλό του, αλλά και με συνείδηση ότι πλησιάζει το τέλος της περιόδου χάριτος, ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται για το 2020. Ο ίδιος θέλει να το ονομάσει κωδικά "χρονιά της μεσαίας τάξης". Δεν θα επιχειρήσουμε να ορίσουμε τι εστί μεσαία τάξη, με ποια εισοδηματικά κριτήρια ένας πολίτης ανήκει ή όχι σ’ αυτήν. Όμως, από απαντήσεις που έχουν δώσει υπουργοί σ’ αυτό το ερώτημα, είναι σαφές ότι μιλώντας για μεσαία τάξη εννοούν τα παραδοσιακά μικρομεσαία στρώματα, τους πάλαι ποτέ "μη προνομιούχους" του Ανδρέα Παπανδρέου.

Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, ο χαρακτηρισμός αναφέρεται στον κορμό της ελληνικής κοινωνίας. «Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες της διπλανής πόρτας, αυτοί που έχτισαν την Ελλάδα, ενώ ενώνονται σε ένα σύνολο, δεν μεταβάλλονται σε μάζα, παραμένουν ξεχωριστές προσωπικότητες με ατομικές ευθύνες», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Η πολιτική επικράτηση του Μητσοτάκη, άλλωστε, στηρίχθηκε κατά πολύ στη μετατόπιση του εκλογικού κέντρου βάρους εντός αυτών των στρωμάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ.

Στις ευρωεκλογές του Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη βαριά ήττα και αυτή προέκυψε ακριβώς από αυτή τη μετατόπιση. Στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου μπορεί το κόμμα του Τσίπρα να ανέκαμψε, αλλά η επέλαση της ΝΔ επιβεβαιώθηκε με αποτέλεσμα την αυτοδυναμία. Ήταν μία απόδειξη ότι, ειδικά τα πάνω στρώματα των μικρομεσαίων, αγανάκτησαν από την υπερφορολόγηση, αλλά και από μία σειρά άλλα μνημονιακά μέτρα.

Οι πολίτες αυτής κατηγορίας στράφηκαν προς τον Μητσοτάκη, αναμένοντας γενναία μέτρα και στο επίπεδο της φορολογίας, αλλά και σε άλλους τομείς, για τους οποίους ο πρωθυπουργός είχε προβεί σε εξαγγελίες. Μέχρι στιγμής έχουν δει μόνο μικρά δείγματα γραφής. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις είναι περιορισμένες, στο τομέα της δημόσιας ασφάλειας γίνονται βήματα, αλλά στο επίπεδο της οικονομικής ανάκαμψης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ο απολογισμός είναι μάλλον κατώτερος των περιστάσεων.

Λυμένα τα χέρια της κυβέρνησης

Με την ψήφιση του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση έχει θεσμικά λυμένα τα χέρια της για να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο. Είναι αρμοδιότητα του Μητσοτάκη και των υπουργών του να θέσουν προτεραιότητες και να δρομολογήσουν λύσεις για όσα θεωρούν πρωτεύοντα. Το Μαξίμου επιθυμεί με τις κυβερνητικές δράσεις στις αρχές του 2020, προκειμένου να διατηρηθεί ο σχετικά καλός βηματισμός του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη συζήτηση για τον πρώτο "γαλάζιο" προϋπολογισμό ήταν ενδεικτική. Για τους μισθωτούς που κερδίζουν πάνω από 15-20.000 ευρώ τον χρόνο, εξήγγειλε δύο συγκεκριμένα μέτρα για το 2020: Αρχικά, θα ολοκληρωθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ και θα περικοπεί η εισφορά αλληλεγγύης. Να θυμίσουμε ότι το πρώτο αποτελούσε βασική προεκλογική εξαγγελία του, ενώ όσον αφορά την εισφορά αλληλεγγύης, ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί ότι ως το 2023 θα έχει καταργηθεί πλήρως. Η αρχή θα γίνει από το ερχόμενο έτος.

Κλιμακωτή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς και ο υπουργός Οικονομικών Σταϊκούρας, εκτιμώντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάιο. Ο υπουργός διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, που αναμένεται τον Μάιο, δεν θα πλήξει τη μεσαία τάξη. Επίσης, εάν προκύψει αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε λαϊκές περιοχές, τότε θα επανεξεταστεί ο ΕΝΦΙΑ.

Διαβεβαίωσε ότι η μεσοσταθμική μείωση του φόρου κατά 30% θα υλοποιηθεί, επισημαίνοντας πως η μείωση κατά 22% έγινε ήδη, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Επιπλέον, εντός του 2020 θα τεθεί σε ισχύ η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους. Οι μεν πρώτοι θα δουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεών τους να μειώνεται, ενώ οι δεύτεροι θα δουν τις καθαρές αποδοχές τους να αυξάνονται, έστω και λίγο.

Ψηλά το "νόμος και τάξη"

Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης παραμένει και το δόγμα "νόμος και τάξη", αφού το Μαξίμου θεωρεί ότι ως κεντρικός άξονας πολιτικής επιδοκιμάζεται από τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, παρά τα επιμέρους παρατράγουδα. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό το "γήπεδο" είναι πολιτικά ευνοϊκό γι’ αυτήν. Ως εκ τούτου δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, λόγω των ιδεολογημάτων του, επιλέγει να αναδεικνύει τα ζητήματα της αστυνομικής βίας σε πρωτεύοντα και να αντιπαρατίθεται με την κυβέρνηση επ’ αυτών.

Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι ένας σωστός σχεδιασμός μεταξύ της αστυνομίας και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα αποτρέψει υπερβολές στη χρήση αστυνομικής βίας, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί και ενισχυθεί η στήριξη αυτής της πολιτικής από την κοινή γνώμη.

Στα άλλα πεδία μάλλον αρκεί το μικρό καλάθι. Αυτό ισχύει στον τομέα των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, πολύ περισσότερο καλοπληρωμένων. Το ίδιο και όσον αφορά στη βελτίωση της εκπαίδευσης, της δημόσιας υγείας, των δημόσιων συγκοινωνιών. Χαμηλή πτήση έχουμε και όσον αφορά στην πάταξη της φοροδιαφυγής, της μαύρης εργασίας και της διαφθοράς.

Τα σενάρια διπλών εκλογών

Σε ένα άλλο επίπεδο τρέχουν παράλληλα καίρια πολιτικά ζητήματα. Πρώτο είναι η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, με αποτέλεσμα να ανθεί η παραφιλολογία. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το πρόσωπο που θα προτείνει (και θα εκλεγεί), αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

Στο Μαξίμου θεωρούν πως απαιτούνται λεπτός επικοινωνιακός χειρισμός, αλλά δεν πιστεύουν ότι οι απλοί πολίτες κοιμούνται και ξυπνάνε με την αγωνία ποιος θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο εκλογικός νόμος επηρεάζει, όμως, ουσιαστικά τις εξελίξεις. Ούτως ή άλλως οι εκλογές, οπότε γίνουν, θα είναι διπλές, με την έννοια ότι οι επόμενες θα γίνουν με απλή αναλογική. Επομένως, επειδή δεν θα προκύψει κυβερνητική πλειοψηφία θα γίνουν κολλητά δεύτερες, με το εκλογικό σύστημα που θα ψηφίσει η παρούσα κυβέρνηση.

Μετά την άνοιξη και λίγο πριν από τις θερινές διακοπές, εκτός απροόπτου, η κυβέρνηση θα καταθέσει τις προτάσεις της για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, που ουσιαστικά θα επαναφέρουν μία μορφή ενισχυμένης αναλογικής. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού είναι πεπεισμένοι πλέον ότι δεν πρόκειται να διαμορφωθεί πλειοψηφία 200 βουλευτών ώστε ο νέος νόμος να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές. Ως εκ τούτου, οι διπλές εκλογές φαντάζουν αναπόφευκτες...

Νεφέλη Λυγερού
Πηγή: slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: